ijskast helptext

Hieronder krijg je in een alfabetisch overzicht informatie over de begrippen die veel gebruikt worden bij ijskasten.

Wil je meteen op zoek naar een ijskast? Bekijk en vergelijk dan hier ijskasten en vind de beste koop!

0-gradenzone
Tegenwoordig zijn er ijskasten met een 0-gradenzone. In deze zone in de ijskast, met een temperatuur net boven het vriespunt, blijven veel levensmiddelen langer goed dan bij 4 tot 7 ºC.

Vergelijk hier koelkasten!Aansluitwaarde
De aansluitwaarde wordt aangegeven in Wattage.

Accessoires
Een koel-vriescombinatie kent extra mogelijkheden zoals automatisch ontdooien, een deuralarm, kinderslot, ijsblokjesmaker, een functie voor crushed ice of een watertap installatie. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele extra mogelijkheden van een ijskast. Natuurlijk hangt hier een hoger prijskaartje aan. Standaard heeft een ijskast ruimte in de binnendeur voor flessen of kleine producten, legplateaus, groenteladen en een binnenverlichting. Accessoires zijn een eierrekje, botervloot, ijsblokjesvorm of los flessenrek.

Afwerking
De ijskast kan voor een mooier uiterlijk een afwerking hebben met RVS, chroom of een metallic look.

Antibacterie
Dit is een speciale techniek waardoor bacteriën geen kans krijgen. De ijskast blijft altijd bacterievrij. Het is natuurlijk dan nog wel steeds noodzakelijk om de ijskast met regelmaat schoon te maken.

Automatisch ontdooien
Regelmatig moet je de ijskast ontdooien. Bij sommige modellen is dat niet meer nodig: die doen het zelf al.

Bewaartijd storing
Als de stroom uitvalt, blijft het voedsel nog voor een bepaalde periode gekoeld. Hier vind je terug hoe lang deze periode is, aangegeven in uren.

Bovenbouw
Bovenbouw betekent dat de ijskast of vrieskast op een andere diepvriezer of koelkast te plaatsen is, of op andere keukenapparatuur geplaatst kan worden.

Crushed ice
Als een extra kunnen sommige modellen ijs maken: ijsblokjes of crushed ice. Als het model in staat is om crushed ice te maken, vind je dat hier terug. De ijskast moet dan wel op een waterleiding worden aangesloten.

Design
Er zijn modellen die er erg mooi uitzien, bijvoorbeeld helemaal van chroom of RVS en met een bolle deur. Dit zijn design modellen, die gezien mogen worden in je keuken.

Bekijk en vergelijk hier ijskasten en vind de beste koop!

Diepvriesladen

Het aantal diepvriesladen.

Dooiwaterafvoer
Er is een speciale afvoer voor dooiwater.

Draairichting deur
Als de draairichting van de deur belangrijk is, let daar dan op. Als je per se een linksdraaiende deur wilt, moet je geen model kopen waar de deur naar rechts draait en niet verwisselbaar is. Vaak is de draairichting van de deur verwisselbaar, maar niet altijd.

Elektrische temperatuurregeling
De temperatuur regelt zichzelf en is traploos instelbaar. De ijskast zal dus altijd op de juiste temperatuur zijn die vooraf is ingesteld.

Energieverbruik
Een ijskast verbruikt stroom. Met een lettersysteem wordt de energieklasse aangegeven. Deze letters gaan van AAA naar G, waarbij AAA staat voor het meest energiezuinig. De meeste modellen zijn klasse A, B en C, sommige merken leveren nog F- en G- modellen. De zuinigere ijskasten en vrieskasten zijn duurder in aanschaf, maar je verdient dit terug doordat er minder elektriciteit wordt gebruikt.

Gewicht
Het gewicht in kilogram, exclusief het verpakkingsmateriaal.

Groenteladen
Of en hoeveel groenteladen er zijn, vind je hier terug.

Hoeveelheid flessen
Het aantal flessen wat in de deur of in het speciale flessenrek past.

IJsblokjesmaker
Als een extra kunnen sommige modellen ijs maken: ijsblokjes of crushed ice. Als het model in staat is om ijsblokjes te maken, vind je dat hier terug. De ijskast moet dan wel op een waterleiding worden aangesloten.

Inhoud
De inhoud van de koel-vriescombinatie is van belang voor de hoeveelheid te bewaren producten. Hoe groter de ijskast, hoe meer producten je kunt bewaren. De grootte van het koel- en vriesvak wordt apart aangegeven in liters.

Invriescapaciteit
De invriescapaciteit wordt weergegeven in kilo's per etmaal. Om optimaal in te kunnen vriezen is het belangrijk deze capaciteit niet te overschrijden.

Koelen
De functie koelen is handig wanneer je snel grotere hoeveelheden levensmiddelen wilt koelen. De temperatuur in het koelgedeelte wordt dan verlaagd. Na een bepaalde tijd wordt automatisch naar de eerder ingestelde temperatuur teruggeschakeld.

Bekijk en vergelijk hier ijskasten en vind de beste koop!

Legplateaus

Het aantal legplateaus. Deze zijn eigenlijk altijd van gehard glas. Sommige legplateaus zijn ook nog eens halverwege opklapbaar, zodat je zelf de indeling kunt bepalen.Vergelijk hier koelkasten!

Model
Meestal hebben koel-vriescombinaties, koel- en vrieskasten een breedte van 55 tot 60 cm. De koel-vriescombinatie heeft twee deuren boven elkaar. Als het vriesvak onderin zit, noemen we dit model upside-down. Het voordeel hiervan is dat het meest gebruikte gedeelte op ooghoogte zit. Je hoeft niet te bukken om iets uit de koelkast te pakken. Het side-by-side model met een breedte van om en nabij 120 cm heeft twee deuren naast elkaar: aan de ene kant het koelgedeelte en aan de andere kant het vriesgedeelte. Dit model heet ook wel een Amerikaanse ijskast of een dubbeldeurs ijskast. Vaak zit er in de deur van dit soort modellen een ijsblokjesmaker. Houd er rekening mee dat dit model dan dus op een waterleiding moet worden aangesloten.

Omgevingstemperatuur
Zowel ijskasten als vrieskasten kennen een maximale en een minimale omgevingstemperatuur waarbinnen zij goed functioneren. Wanneer je de koel-vriescombinatie in een (te) koude ruimte zoals bijkeuken of schuur plaatst, dien je te kiezen voor een model dat daarvoor geschikt is. In een te koude omgeving werkt de vriezer niet. Dit geldt ook omgekeerd: een diepvries of ijskast werkt niet als de omgevingstemperatuur te hoog is.

Onderbouw
Bij de informatie over de koel-vriescombinatie staat ook of de machine geschikt is voor onderbouw. Hiermee wordt bedoeld of de ijskast te plaatsen is onder een standaard werkblad van 60 centimeter diep.

Opvolger
Als er inmiddels een nieuwer model is van dit typenummer, vind je dat hier terug.

Sterren vriezer
De temperatuur van het vriesvak of vriesgedeelte wordt aangegeven met sterren. Hoe meer sterren, hoe lager de temperatuur en hoe langer de ingevroren producten goed blijven. Maar: hoe meer sterren, hoe hoger het energieverbruik.

Bekijk en vergelijk hier ijskasten en vind de beste koop!

Superkoelen

De functie superkoelen is handig wanneer je snel grotere hoeveelheden levensmiddelen wilt koelen. De temperatuur in het koelgedeelte wordt dan verlaagd. Na een bepaalde tijd wordt automatisch naar de eerder ingestelde temperatuur teruggeschakeld.

Temperatuur
De temperatuur van het vriesvak of vriesgedeelte wordt aangegeven met sterren. Hoe meer sterren, hoe lager de temperatuur en hoe langer de ingevroren producten goed blijven. Maar: hoe meer sterren, hoe hoger het energieverbruik.

Sterren
Temperatuur
Toepassing
*
-6 ºC
Geschikt voor het maken van ijsblokjes en voor het bewaren van diepvriesgerechten gedurende enkele dagen
**
-12 ºC
Geschikt voor het bewaren van diepvriesproducten gedurende een of twee weken, roomijs maximaal een dag
***
-18 ºC
Bewaren van diepvriesproducten tot drie maanden, roomijs een maand
****
-18 ºC of lager
In het 4-sterren vriesvak kunnen verse levensmiddelen ingevroren en voor lange termijn bewaard worden. Temperaturen van - 18 °C en lager garanderen een optimale voorraad.


Temperatuur traploos regelbaar
Als je zelf de temperatuur kunt regelen, zonder sprongen binnen de temperatuur te maken.

Totale netto inhoud
In liters, van de gehele ijskast.

Transparante lades
Het is handig om transparante lades te hebben, dan zie je aan de buitenkant al wat erin zit.

Type
Binnen de ijskasten zijn er verschillende typen. Welke voor jouw keuken het meest geschikt is, is afhankelijk van de ruimte die je hebt en de samenstelling van het huishouden.

Bekijk en vergelijk hier ijskasten en vind de beste koop!

Type koel-vries combinatie

Hier vind je terug wat voor soort koel- of vriescombinatie het is.
 • Side-by-side: koelen en vriezen naast elkaar. Kan in één apparaat, maar kan ook in twee losse apparaten.
 • Vriezen onder (upside down): handig, want het koelgedeelte gebruik je het meest.
 • Vriezen boven
 • Voorraadcentrum: hier zit een 0-graden zone in, naast het koel- en vries gedeelte
 • Alleen koelen
 • Alleen vriezen
Vergelijk hier koelkasten!Uitvoering
De modellen zijn vrijstaand of geschikt voor inbouw. Bij inbouw heb je twee keuzes: niet zichtbaar door inbouw met deur-op-deur techniek of nog wel herkenbaar als aan machine door inbouw met decorlijst.

Variabele binnendeur
De binnendeur heeft een flexibele indeling, je bepaalt het zelf.

Verlichting
Het welbekende lampje aan de binnenkant. En blijft het nou branden of niet als de deur gesloten is?

Watertapinstallatie
Sommige modellen beschikken over een gekoelde watertapinstallatie. De koelkast dient dan te worden aangesloten op de waterleiding.

Wijnklimaatkast
Wijnklimaatkasten hebben een gemiddelde breedte van 60 tot 70 cm. Daarnaast is in een aantal side-by-side ijskastmodellen een wijnklimaatkast opgenomen. Bij de informatie over een koel-vriescombinatie staat of het model geschikt is voor bovenbouw.


Bekijk en vergelijk hier ijskasten en vind de beste koop!

Advertenties:

 • Integreerbare koelkast met regelbare thermostaat, inhoud 212 liter, automatisch ontdooien koelgedeelte, geluidsniveau 35 dB, led verlichting
 • OP VOORRAAD: vrijstaande tafelmodel koelkast, inhoud 96 liter, energie klasse A+, 2 glazen legplato's met lekrand, 1 groentelade, deur rechts- en linksdraaiend monteerbaar, viersterren vriesvak.
 • Exquisit KS116 RVA+Tafelmodel koelkast zonder vriesvak
 • Koelkast met vriesvak, bombino, scharnieren rechtsEnergieklasse A++ 1 afgeronde deur met handgreep chroom Hoogte 151 cm Koelkast: Netto volume 222 liter Regelbare thermostaat Dynamische koude door geventileerde lucht Binnendeur met 8 regelbare vakjes 2 eierrekjes voor 8 eieren 3 glazen leggers verstelbaar in hoogte Flessenrekje chroom Apart vakje voor kaas 1 grote groentebak met glazen deksel Automatisch ontdooien Vriesvak: Netto volume 26 liter 1 bakje voor ijsblokjes Invriescapaciteit: 2 kg/ 24 u Autonomie bij stroomonderbreking: 12 u Energieverbruik: 180 kWh/jaar Geluidsniveau: 40 dB(A)
 • Koelkast/diepvriezer  231 L+ 64 L A++ Scharnieren links Kenmerken : - Plaatsing: Vrijstaand- Koelkast- Vrijstaand met vriesvak- Vanaf 140 cm- Kleur: Blauw- Energieklasse/Debiet: A++
 • Best Getest door de Consumentenbond Juli 2013
 • Zanussi ZRG16600WA: tafelmodel koelkast met energielabel A+. Koelruimte van 153 liter. Makkelijk schoon te houden door de verwijderbare planken.
 • 'Best Reviewed' is een eretitel voor een product dat door consumenten op Kieskeurig.nl het best wordt beoordeeld. Iedere maand wordt bekeken welke producten die maand het predicaat 'Best Reviewed' krijgen. In april en mei heeft dit product de eretitel ‘Best Reviewed’ gekregen. Samsung RB31FEJNBSA De Samsung RB-serie koelkasten hebben een slim ontwerp om de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Door het gebruik van een uitschuifplateau, verstelbare flessenhouders en een vrieslade die volledig te openen is, is het een koud kunstje geworden om uw koelwaren te plaatsen, te bewaren en weer te pakken. Om het koelgedeelte condensvrij te houden wordt gebruik gemaakt van het ‘multi-airflow’-systeem. Dankzij het No-Frost systeem blijft de diepvries ijsvrij en hoeft deze nooit meer ontdooid te worden. De energiezuinige en stille digitale Inverter Compressor in deze koelkast is zo duurzaam dat hij geleverd wordt met een productgarantie van 10 jaar.Digital Inverter CompressorDe compressor vormt het hart van de koelkast. De Digital Inverter Compressor in de Samsung RB31FEJNBSA is energiezuiniger dan een conventionele compressor doordat deze minder wrijvingsweerstand heeft. De compressor past zijn snelheid aan afhankelijk van hoe hard er gekoeld moet worden. Dit in tegenstelling tot conventionele processors die continue simpelweg aan of uit gaan.No Frost systeemIJsvorming in de diepvries zorgt voor een hoger energieverbruik omdat de koelkast dan harder moet werken om de juiste temperatuur te behouden. Door het gebruik van No-Frost wordt de ijsvorming tegen gegaan en heeft u nooit meer last van vastzittende laden en een laag ijs op uw producten. Daarnaast bespaart u ook nog eens veel energie en behoort het ontdooien van de vriezer tot het verleden.Smart Space: Easy slideDankzij het Easy Slide systeem is het voortaan eenvoudig om dat ene product te pakken dat helemaal achterin staat, zonder van alles om te stoten. De uitschuiflade hangt in soepele geleiderails die u naar u toe kunt trekken om de koelwaren efficiënt te kunnen inruimen of pakken.Smart Space: KoelladeDoor het gebruik van een grotere opening in de vrieslade is het eenvoudiger geworden om de vrieswaren op te bergen en te pakken. Zelfs de grotere verpakkingen zoals pizzadozen vormen geen probleem meer. De lade kan helemaal naar buiten worden getrokken om optimaal gebruik te maken van de ruimte. De lade kan zelfs volledig uitgetrokken worden als de diepvriesdeur slechts 90 graden is geopend.Smart Space: FlessenhoudersHet flessenrek in de Samsung RB31FEJNBSA is verstelbaar en dieper dan de rekken in conventionele koelkasten. Dankzij dit nieuwe design is er voldoende ruimte om grote pakken melk en sap in de deur te plaatsen. Het grote deurvak kan gebruikt worden voor het koelen van hoge flessen water, frisdrank en andere verfrissingen in hoge flessen.Smart Space: Grap’n Go BasketVan gezinsleden tot dinergasten, versc...
 • Energie klasse: A+ Energie verbruik jaar: 110 kWh Energie verbruik 24 uur: 0,30 kWh Netto inhoud koeldeel 42 liter Netto inhoud vriesvak 4 liter Temperatuur koeldeel 4-8 graden C Temperatuur vriesvak -4 graden C Klimaatklasse N-ST (18-38 graden C) Geluidsniveau 39 dB Hoogte breedte diepte 51x 47x 44 cm Draairichting deur rechts (kan ook links) Gewicht 15 kg Voltage 220/230V-50Hz Opgenomen vermogen 90 W Zekering 10 A Gladde kunststof binnenzijde met scheidingsrooster Flessenhouder in binnendeur Compressor systeem Ontdooiing handmatig Koelvloeistof: R600A Isolatie: pentaan Wit gelakte metalen buitenzijde Afgeronde bollende deur Energie besparende isolatie Vaste pootjes Regelbare thermostaat