Algemene informatie over de microgolfoven

Een microgolfoven is in veel keukens een handig en onmisbaar hulpmiddel geworden. Jij bent op zoek naar een microgolfoven en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geven wij je in deze tekst eerst enkele kooptips en daarna gaan we achtereenvolgens in op:

Kooptips microgolfoven
Bij het kopen van een microgolfoven kun je letten op de volgende dingen:
 1. Vermogen: het vermogen van de microgolfoven bepaalt voor een groot deel de mogelijkheden. Hoe hoger het vermogen, hoe meer standen of temperaturen en hoe sneller de opwarmingstijd. Bedenk ook dat: hoe meer vermogen, hoe meer energieverbruik.
 2. Inhoud: de inhoud van de microgolfoven wordt weergegeven in liters.
 3. Uitvoering: is de microgolfoven vrijstaand of inbouw? Als je je microgolfoven wilt inbouwen, kies dan altijd voor een inbouwmodel. Vrijstaande microgolfovens hebben voldoende ruimte om zich heen nodig om goed te kunnen ventileren. Deze microgolf ovens zijn niet geschikt voor inbouw.
 4. Gebruiksgemak: is de microgolfoven makkelijk te bedienen?
 5. Draairichting: wat is de draairichting van de deur? Bedenk van tevoren naar welke kant de deur open moet gaan, zodat je thuis niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Wil je nu meteen op zoek naar een microgolfoven, bekijk en vergelijk dan hier alle microgolfovens!

Soorten microgolfovens

Er zijn verschillende microgolfovens. Bekend zijn de ‘gewone’ microgolfoven (ook wel solo microgolfoven genoemd) en de combi microgolfoven, maar tegenwoordig is de microgolfoven op stoom ook zeer gewild. Hieronder geven we van elke soort microgolfoven een korte beschrijving:
 • Solo microgolfoven: deze microgolfoven warmt alleen je eten op. Eventueel aangevuld met een ontdooistand (defrost) of een crispfunctie voor een knapperig korstje op je pizza.
 • Combi microgolfoven: met een combi microgolfoven heb je een microgolfoven en elektrische oven ineen. Dit is erg handig als je maar beperkte ruimte in de keuken hebt maar wel een microgolfoven en een oven wilt. Houd er wel rekening mee dat een combi microgolfoven vaak een hogere aansluitwaarde heeft dan een solo microgolfoven. Controleer of de meterkast dit aankan en voorkom overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in huis.
 • Stoom microgolfoven: redelijk nieuw op de markt is de combi microgolfoven met stoomovenfunctie. In principe is dit een luxe en nieuwere microgolfoven. Doordat je eten opgewarmd wordt met behulp van stoom blijft de smaak van je eten beter behouden, net als de vitaminen.
combi microgolfovens staan vrij in de keuken of ze worden ingebouwd. Er zijn speciale inbouw microgolfoven die geschikt zijn onderbouw of bovenbouw. Vrijstaande microgolfovens zijn niet geschikt om strak in te bouwen. Er moet namelijk ruimte om het apparaat aanwezig zijn, zodat het ventilatierooster van de microgolfoven zijn werk kan doen.

Functies combi microgolfoven
Een combi microgolfoven verhit voedsel met behulp van elektromagnetische golven. Een solo microgolfoven kan alleen je eten opwarmen, maar een combi microgolfoven heeft ook de ontdooifunctie en de crispfunctie of een ovenfunctie. Andere belangrijke functies van de microgolfoven zijn:
Technische specificaties
De meeste microgolfovens hebben een vermogen van tussen de 750 en 900 Watt. Een microgolfoven met dit vermogen kan prima je eten ontdooien en opwarmen. Er zijn ook microgolfovens met een hoger vermogen, tot wel 2100 Watt. Deze microgolfovens hebben geavanceerdere functies en de bereidingstijd is korter. In de specificaties van de microgolfovens vind je het maximale vermogen terug en het aantal vermogensstanden. Met meerdere standen heb je meer keuze voor het gebruik van de microgolfoven, aangezien je het dan zelf helemaal in kunt stellen per gerecht of type bereiding. Ook de inhoud van de microgolfoven is belangrijk: dit wordt aangegeven in liters. Bijna alle microgolfovens hebben een draaiplateau.
 
Prijsverschil microgolfovens
Er bestaat nogal wat verschil in prijs tussen microgolfovens. Er hangt een duurder prijskaartje aan microgolfovens van een goed merk, microgolfovens van een hoge energieklasse, microgolfovens met veel en speciale programma’s en microgolfovens met de nieuwste technische hoogstandjes. Nieuwere microgolfovens zijn vanzelfsprekend duurder dan oudere, en ook microgolfovens met een verrassend design hebben vaak een hogere prijs. Combi microgolfovens hebben meer functies dan een solo microgolfoven, dus ook hier betaal je meer geld voor. Vrijstaande microgolfovens zijn vaak goedkoper dan inbouw microgolfovens.

Nieuwste ontwikkelingen
De nieuwste microgolfovens hebben allemaal een lcd-display, waarop je de tijd digitaal in de gaten kunt houden. Oudere microgolfovens beschikken nog over een draaiknop. Het materiaal van de moderne microgolfoven is vooral rvs en zwart aluminium. Hoewel de solo microgolfoven nog veel verkocht wordt, is de combi microgolfoven sterk in opkomst. Natuurlijk bespaart dit je veel geld en ruimte in de keuken. Redelijk nieuw is de combi microgolfoven met stoomfunctie, waarin je eten wordt verwarmd door middel van stoom. Hierdoor blijven de vitaminen in je voedsel en de smaak beter behouden.

Vergelijk hier alle microgolfovens!Accessoires microgolfoven
Natuurlijk zijn er ook accessoires te verkrijgen voor de microgolfoven, zoals een babyfleshouder, een braadslee, een combirooster, een draaispit of een kookboek. Vaak zijn dit accessoires die je bij de aankoop van de microgolfoven erbij krijgt. Zo niet, dan zijn ze vaak ook nog los bij de fabrikant te bestellen.

Populaire merken microgolfovens
Veel verkochte microgolfovens zijn van de merken Bosch, Daewoo, LG, Miele, Neff, Samsung, Sharp, Siemens, Whirlpool en Zanussi.

Voor meer informatie over microgolfovens kun je terecht in de verklarende woordenlijst voor de microgolfoven. Ook kun je bij de veelgestelde vragen over microgolfovens kijken.
 

Bekijk en vergelijk hier alle microgolfovens en vind de beste koop!

Advertenties:

 •  Severin MW7809Deze mooie solomagnetron heeft een vermogen van 700 Watt en een inhoud van 17 liter. Hiermee is de Severin MW7809 een prima apparaat voor elk huishouden. De MW7809 heeft een hoogwaardig hittebestendige geëmailleerde binnenkant. Dit houdt in dat de binnenkant krasbestendig en zeer hygiënisch is. De MW7809 beschikt over zes verschillende magnetronvermogenstanden waaronder een ontdooistand. Deze magnetron wordt bediend door middel van twee draaiknoppen. De eerste draaiknop is om het magnetronvermogen te kiezen, de tweede knop is om de timer in te stellen. De timer kan tot 30 minuten ingesteld worden. Kortom, deze Severin magnetron heeft alles wat je in een simpele magnetron zoekt.  
 • • Hete lucht circulatie 40 - 250w, Grillvermogen 1 300 w• Inhoud 37L• Binnenmaten (h x b x d) 251 x 375 x 392 mm • Diameter glazen draaiplateau 36cm• Uitschakelbaar draaiplateau • Trio Heating • Triple Distribution System • Vitality Ceramic email interieur • Temperatuursensor • Bediening Easy Control draaiknop / druktoets • Tijd instelbaar • Bereidingsfuncties Crust functie • Ontdooiprogramma s 6 • Kookprogramma s 14 • Verchroomde baktafel laag / hoog
 • Oventype en verwarmingswijzen: 5 Vermogens (900 W, 600W, 360W, 180W, 90W)Binnenruimte in inox, 25 lComfort / Zekerheid: cookControl (7 automatische programma's)Memory-functie: 1 positie(s)Glazen draaiplateau (31,5 cm)Digitale tijdaanduidingBinnenverlichtingDesign: Glazen ovendeur, scharnieren linksVerzinkbare draaiknoppenAfmetingen: Voor inbouw in een kolomkastAfmetingen toestel (HxBxD): 280 x 513 x 405 mmInbouwafmetingen (HxBxD): 380 x 560 x 550 mm
 • Deze combi heeft een magnetron grill hetelucht 6th Sense crisp snel voorverwarmen opwarmen Jetstart (snelstart) meer dan 70 voorgeprogrammeerde recepten en Jetsteam (snel stomen) functie. Verschil met de JT378: geheugen stoomfuncti
 • vrijstaande combimagnetron, 5 functie's , koken ,grillen, grispen , stomen en bakken, inhoud 31 liter, 8 vermogensstanden, hetelucht, jet defrost, magnetron vermogen 1000 watt, rvs uitvoering
 • Samsung MS23F301EAS: compacte 800 watt solo-magnetron met een inhoud van 23 liter en een keramisch interieur. Strakke vormgeving voor een zachte prijs.
 • Inhoud: 13 liter - Vermogen: 700 W - Jet start-functie - 5 vermogen niveaus
 • Een flexibele oplossing. Bewijs met de MS 2043 van HW stijl en gevoel voor moderne technologie. Gratis verzending bij > EUR 25,- + DIRECTebanking. 2 jaar garantie! BeCommerce Guaranteed
 • magn, electr.klok, AutoPilot7, draaideur rechts, 21 liter, boven/hoge kast, 900 W