Algemene informatie over de microgolfoven

Een microgolfoven is in veel keukens een handig en onmisbaar hulpmiddel geworden. Jij bent op zoek naar een microgolfoven en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geven wij je in deze tekst eerst enkele kooptips en daarna gaan we achtereenvolgens in op:

Kooptips microgolfoven
Bij het kopen van een microgolfoven kun je letten op de volgende dingen:
 1. Vermogen: het vermogen van de microgolfoven bepaalt voor een groot deel de mogelijkheden. Hoe hoger het vermogen, hoe meer standen of temperaturen en hoe sneller de opwarmingstijd. Bedenk ook dat: hoe meer vermogen, hoe meer energieverbruik.
 2. Inhoud: de inhoud van de microgolfoven wordt weergegeven in liters.
 3. Uitvoering: is de microgolfoven vrijstaand of inbouw? Als je je microgolfoven wilt inbouwen, kies dan altijd voor een inbouwmodel. Vrijstaande microgolfovens hebben voldoende ruimte om zich heen nodig om goed te kunnen ventileren. Deze microgolf ovens zijn niet geschikt voor inbouw.
 4. Gebruiksgemak: is de microgolfoven makkelijk te bedienen?
 5. Draairichting: wat is de draairichting van de deur? Bedenk van tevoren naar welke kant de deur open moet gaan, zodat je thuis niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Wil je nu meteen op zoek naar een microgolfoven, bekijk en vergelijk dan hier alle microgolfovens!

Soorten microgolfovens

Er zijn verschillende microgolfovens. Bekend zijn de ‘gewone’ microgolfoven (ook wel solo microgolfoven genoemd) en de combi microgolfoven, maar tegenwoordig is de microgolfoven op stoom ook zeer gewild. Hieronder geven we van elke soort microgolfoven een korte beschrijving:
 • Solo microgolfoven: deze microgolfoven warmt alleen je eten op. Eventueel aangevuld met een ontdooistand (defrost) of een crispfunctie voor een knapperig korstje op je pizza.
 • Combi microgolfoven: met een combi microgolfoven heb je een microgolfoven en elektrische oven ineen. Dit is erg handig als je maar beperkte ruimte in de keuken hebt maar wel een microgolfoven en een oven wilt. Houd er wel rekening mee dat een combi microgolfoven vaak een hogere aansluitwaarde heeft dan een solo microgolfoven. Controleer of de meterkast dit aankan en voorkom overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in huis.
 • Stoom microgolfoven: redelijk nieuw op de markt is de combi microgolfoven met stoomovenfunctie. In principe is dit een luxe en nieuwere microgolfoven. Doordat je eten opgewarmd wordt met behulp van stoom blijft de smaak van je eten beter behouden, net als de vitaminen.
combi microgolfovens staan vrij in de keuken of ze worden ingebouwd. Er zijn speciale inbouw microgolfoven die geschikt zijn onderbouw of bovenbouw. Vrijstaande microgolfovens zijn niet geschikt om strak in te bouwen. Er moet namelijk ruimte om het apparaat aanwezig zijn, zodat het ventilatierooster van de microgolfoven zijn werk kan doen.

Functies combi microgolfoven
Een combi microgolfoven verhit voedsel met behulp van elektromagnetische golven. Een solo microgolfoven kan alleen je eten opwarmen, maar een combi microgolfoven heeft ook de ontdooifunctie en de crispfunctie of een ovenfunctie. Andere belangrijke functies van de microgolfoven zijn:
Technische specificaties
De meeste microgolfovens hebben een vermogen van tussen de 750 en 900 Watt. Een microgolfoven met dit vermogen kan prima je eten ontdooien en opwarmen. Er zijn ook microgolfovens met een hoger vermogen, tot wel 2100 Watt. Deze microgolfovens hebben geavanceerdere functies en de bereidingstijd is korter. In de specificaties van de microgolfovens vind je het maximale vermogen terug en het aantal vermogensstanden. Met meerdere standen heb je meer keuze voor het gebruik van de microgolfoven, aangezien je het dan zelf helemaal in kunt stellen per gerecht of type bereiding. Ook de inhoud van de microgolfoven is belangrijk: dit wordt aangegeven in liters. Bijna alle microgolfovens hebben een draaiplateau.
 
Prijsverschil microgolfovens
Er bestaat nogal wat verschil in prijs tussen microgolfovens. Er hangt een duurder prijskaartje aan microgolfovens van een goed merk, microgolfovens van een hoge energieklasse, microgolfovens met veel en speciale programma’s en microgolfovens met de nieuwste technische hoogstandjes. Nieuwere microgolfovens zijn vanzelfsprekend duurder dan oudere, en ook microgolfovens met een verrassend design hebben vaak een hogere prijs. Combi microgolfovens hebben meer functies dan een solo microgolfoven, dus ook hier betaal je meer geld voor. Vrijstaande microgolfovens zijn vaak goedkoper dan inbouw microgolfovens.

Nieuwste ontwikkelingen
De nieuwste microgolfovens hebben allemaal een lcd-display, waarop je de tijd digitaal in de gaten kunt houden. Oudere microgolfovens beschikken nog over een draaiknop. Het materiaal van de moderne microgolfoven is vooral rvs en zwart aluminium. Hoewel de solo microgolfoven nog veel verkocht wordt, is de combi microgolfoven sterk in opkomst. Natuurlijk bespaart dit je veel geld en ruimte in de keuken. Redelijk nieuw is de combi microgolfoven met stoomfunctie, waarin je eten wordt verwarmd door middel van stoom. Hierdoor blijven de vitaminen in je voedsel en de smaak beter behouden.

Vergelijk hier alle microgolfovens!Accessoires microgolfoven
Natuurlijk zijn er ook accessoires te verkrijgen voor de microgolfoven, zoals een babyfleshouder, een braadslee, een combirooster, een draaispit of een kookboek. Vaak zijn dit accessoires die je bij de aankoop van de microgolfoven erbij krijgt. Zo niet, dan zijn ze vaak ook nog los bij de fabrikant te bestellen.

Populaire merken microgolfovens
Veel verkochte microgolfovens zijn van de merken Bosch, Daewoo, LG, Miele, Neff, Samsung, Sharp, Siemens, Whirlpool en Zanussi.

Voor meer informatie over microgolfovens kun je terecht in de verklarende woordenlijst voor de microgolfoven. Ook kun je bij de veelgestelde vragen over microgolfovens kijken.
 

Bekijk en vergelijk hier alle microgolfovens en vind de beste koop!

Advertenties:

 • Samsung MS23F301EAS solomagnetron zilverMakkelijk gezond De MS23F301EAS maakt het heel makkelijk om gezonde maaltijden te bereiden. Met behulp van 20 vooraf ingestelde automatische kook programma’s kun je binnen enkle minuten de lekkerste gerechten op tafel zetten.StijlDeze stijlvolle zilveren magnetron geeft extra uitstraling aan je keuken. De MS23F301EAS heeft een front van zwart glas, een gedetailleerde zilveren keuzeknop en een bijpassend hand vat. Daarnaast heeft de MS23F301EAS ook een kristalblauw display waar je de duur van het gekozen programma op ziet maar ook de tijd af kan lezen.Geëmailleerde binnenkantDoor de gladde harde geëmailleerde binnenkant van deze Samsung combi magnetron hebben voedingsresten niet de kans om aan de randen vast te plakken. Zo is deze solomagnetron makkelijk schoon te houden. Een ander voordeel van een geëmailleerde binnen kant is dat er geen krasjes op komen en dat naar veelvuldig gebruik je magnetron er nog als nieuw uitziet.
 • Perfect Chef combimagnetron met 4 kook methodes, 15 functies, ovenruimte 40 liter, draaiplateau, I-Cook timer, Easy Clean
 • 6th Sense Combi Crisp-Grill en Stoom, 5 functies, 1000W, 31L, LCD met Assisted Chef, elektronische sturing, draaiplateau (36cm), zilver
 • Magnetron Compact 45 met 5 standen, 1000 W, CookControl, verzinkbare draaiknoppen, Profi-handgreep, oveninhoud 36 liter, Innowave invertertechniek
 • Ruime Whirlpool combi-magnetron met 31 liter inhoud Jet Stream technologie en Crisp-functie
 • MCC4061EB Compleet aanbod aan ontdooi- en bereidingsoplossingen Deze microgolfoven kan ook ontdooien, grillen en koken met convectie. De functies kunnen gecombineerd worden zodat u de perfecte kookomstandigheden kunt creeren voor elk gerecht. Technologie met koele deur voor een veilige keuken Dankzij de drie glaslagen van de microgolfovendeur wordt de deur nooit te warm om aan te raken. Resultaten waar u op kunt vertrouwen Een reeks gemakkelijk te kiezen voorgeprogrammeerde instellingen garandeert u perfecte, betrouwbare resultaten, of u nu kookt, opwarmt of ontdooit. Inbouwmicrogolfoven Inbouwmogelijkheden in combinatie met andere toestellen: Boven ovenOnder oven Ovenfuncties: microgolfgrillheteluchtmicrogolf & grillmicrogolf & hetelucht Gemakkelijk te gebruiken elektronica LED display Vermogen microgolfoven: 900 W, 5 niveaus Vermogen grill: 1400 W Temperatuur hetelucht: 40 -250 �C Nauwkeurige controle over alle kookprogramma s Deze microgolfoven heeft een duidelijk en goed zichtbaar digitaal display zodat u een volledig overzicht heeft van alle programma s en de gekozen instellingen. Extra veelzijdigheid bij het koken Dankzij de glazen plaat en het extra rooster maakt deze microgolfoven koken op meerdere niveaus mogelijk en krijgt u de flexibiliteit die u nodig heeft. Quick start functie voor een volledig vermogen binnen 30 sec. Automatische ontdooiprogramma s met gewicht Automatische kookprogramma s met gewicht Signaal bij einde kookcyclus Binnenverlichting Draaiplateau : 362 mm, glas Toebehoren inbegrepen: bakplaatkaderroosterrooster Deuropening mechanisme: handvat
 • Whirlpool AMW491IX microgolfoven met stoomfunctie
 • De Whirlpool JT 379 SL mag je met zijn magnetron-, oven-, grill-, stoom- en crisp-functies best een alleskunner noemen. Dit kookwonder is echt speciaal.
 • Vermogen: 1000 Watt - Inhoud: 30 liter - 6TH SENSE technologie - 4 kookmethodes