Algemene informatie over de microgolfoven

Een microgolfoven is in veel keukens een handig en onmisbaar hulpmiddel geworden. Jij bent op zoek naar een microgolfoven en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geven wij je in deze tekst eerst enkele kooptips en daarna gaan we achtereenvolgens in op:

Kooptips microgolfoven
Bij het kopen van een microgolfoven kun je letten op de volgende dingen:
 1. Vermogen: het vermogen van de microgolfoven bepaalt voor een groot deel de mogelijkheden. Hoe hoger het vermogen, hoe meer standen of temperaturen en hoe sneller de opwarmingstijd. Bedenk ook dat: hoe meer vermogen, hoe meer energieverbruik.
 2. Inhoud: de inhoud van de microgolfoven wordt weergegeven in liters.
 3. Uitvoering: is de microgolfoven vrijstaand of inbouw? Als je je microgolfoven wilt inbouwen, kies dan altijd voor een inbouwmodel. Vrijstaande microgolfovens hebben voldoende ruimte om zich heen nodig om goed te kunnen ventileren. Deze microgolf ovens zijn niet geschikt voor inbouw.
 4. Gebruiksgemak: is de microgolfoven makkelijk te bedienen?
 5. Draairichting: wat is de draairichting van de deur? Bedenk van tevoren naar welke kant de deur open moet gaan, zodat je thuis niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Wil je nu meteen op zoek naar een microgolfoven, bekijk en vergelijk dan hier alle microgolfovens!

Soorten microgolfovens

Er zijn verschillende microgolfovens. Bekend zijn de ‘gewone’ microgolfoven (ook wel solo microgolfoven genoemd) en de combi microgolfoven, maar tegenwoordig is de microgolfoven op stoom ook zeer gewild. Hieronder geven we van elke soort microgolfoven een korte beschrijving:
 • Solo microgolfoven: deze microgolfoven warmt alleen je eten op. Eventueel aangevuld met een ontdooistand (defrost) of een crispfunctie voor een knapperig korstje op je pizza.
 • Combi microgolfoven: met een combi microgolfoven heb je een microgolfoven en elektrische oven ineen. Dit is erg handig als je maar beperkte ruimte in de keuken hebt maar wel een microgolfoven en een oven wilt. Houd er wel rekening mee dat een combi microgolfoven vaak een hogere aansluitwaarde heeft dan een solo microgolfoven. Controleer of de meterkast dit aankan en voorkom overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in huis.
 • Stoom microgolfoven: redelijk nieuw op de markt is de combi microgolfoven met stoomovenfunctie. In principe is dit een luxe en nieuwere microgolfoven. Doordat je eten opgewarmd wordt met behulp van stoom blijft de smaak van je eten beter behouden, net als de vitaminen.
combi microgolfovens staan vrij in de keuken of ze worden ingebouwd. Er zijn speciale inbouw microgolfoven die geschikt zijn onderbouw of bovenbouw. Vrijstaande microgolfovens zijn niet geschikt om strak in te bouwen. Er moet namelijk ruimte om het apparaat aanwezig zijn, zodat het ventilatierooster van de microgolfoven zijn werk kan doen.

Functies combi microgolfoven
Een combi microgolfoven verhit voedsel met behulp van elektromagnetische golven. Een solo microgolfoven kan alleen je eten opwarmen, maar een combi microgolfoven heeft ook de ontdooifunctie en de crispfunctie of een ovenfunctie. Andere belangrijke functies van de microgolfoven zijn:
Technische specificaties
De meeste microgolfovens hebben een vermogen van tussen de 750 en 900 Watt. Een microgolfoven met dit vermogen kan prima je eten ontdooien en opwarmen. Er zijn ook microgolfovens met een hoger vermogen, tot wel 2100 Watt. Deze microgolfovens hebben geavanceerdere functies en de bereidingstijd is korter. In de specificaties van de microgolfovens vind je het maximale vermogen terug en het aantal vermogensstanden. Met meerdere standen heb je meer keuze voor het gebruik van de microgolfoven, aangezien je het dan zelf helemaal in kunt stellen per gerecht of type bereiding. Ook de inhoud van de microgolfoven is belangrijk: dit wordt aangegeven in liters. Bijna alle microgolfovens hebben een draaiplateau.
 
Prijsverschil microgolfovens
Er bestaat nogal wat verschil in prijs tussen microgolfovens. Er hangt een duurder prijskaartje aan microgolfovens van een goed merk, microgolfovens van een hoge energieklasse, microgolfovens met veel en speciale programma’s en microgolfovens met de nieuwste technische hoogstandjes. Nieuwere microgolfovens zijn vanzelfsprekend duurder dan oudere, en ook microgolfovens met een verrassend design hebben vaak een hogere prijs. Combi microgolfovens hebben meer functies dan een solo microgolfoven, dus ook hier betaal je meer geld voor. Vrijstaande microgolfovens zijn vaak goedkoper dan inbouw microgolfovens.

Nieuwste ontwikkelingen
De nieuwste microgolfovens hebben allemaal een lcd-display, waarop je de tijd digitaal in de gaten kunt houden. Oudere microgolfovens beschikken nog over een draaiknop. Het materiaal van de moderne microgolfoven is vooral rvs en zwart aluminium. Hoewel de solo microgolfoven nog veel verkocht wordt, is de combi microgolfoven sterk in opkomst. Natuurlijk bespaart dit je veel geld en ruimte in de keuken. Redelijk nieuw is de combi microgolfoven met stoomfunctie, waarin je eten wordt verwarmd door middel van stoom. Hierdoor blijven de vitaminen in je voedsel en de smaak beter behouden.

Vergelijk hier alle microgolfovens!Accessoires microgolfoven
Natuurlijk zijn er ook accessoires te verkrijgen voor de microgolfoven, zoals een babyfleshouder, een braadslee, een combirooster, een draaispit of een kookboek. Vaak zijn dit accessoires die je bij de aankoop van de microgolfoven erbij krijgt. Zo niet, dan zijn ze vaak ook nog los bij de fabrikant te bestellen.

Populaire merken microgolfovens
Veel verkochte microgolfovens zijn van de merken Bosch, Daewoo, LG, Miele, Neff, Samsung, Sharp, Siemens, Whirlpool en Zanussi.

Voor meer informatie over microgolfovens kun je terecht in de verklarende woordenlijst voor de microgolfoven. Ook kun je bij de veelgestelde vragen over microgolfovens kijken.
 

Bekijk en vergelijk hier alle microgolfovens en vind de beste koop!

Advertenties:

 • De Whirlpool JT 379 Inox mag je met zijn magnetron-, oven-, grill-, stoom- en crisp-functies best een alleskunner noemen. Dit kookwonder is echt speciaal.
 • Magnetron Compact 45 met 5 standen, 1000 W, CookControl, verzinkbare draaiknoppen, Profi-handgreep, oveninhoud 36 liter, Innowave invertertechniek
 •  Whirlpool MWO611SL combimagnetron De MWO611SL van Whirlpool is een magnetron met een voor zijn klasse grote inhoud van 30 liter. Ook het vermogen (850 Watt) en het draaiplateau (31,5 cm doorsnee) zijn niet verkeerd voor zo'n magnetron. Ook heeft de MWO611SL een grillfunctie met een vermogen van 1100 Watt, waarmee dit apparaat voor meerdere doeleinden inzetbaar is. Gecombineerd met de strakke zilveren look zal de MWO611SL dan ook niet misstaan in uw keuken.
 • Combi Crisp-Grill, 4 functies, 1000W, 31L, LCD display, elektronische sturing, draaiplateau (36cm), zilver
 • M81612cs Micro-ondes encastrables 17 l Possibilite d encastrement dans une armoire haute ou un meuble haut de 60 cm de large. Avantages produit 17 programmes automatiques pour decongeler, rechauffer et cuire Fonction memoire pour enregistrer 3 etapes Maintien au chaud automatique debrayable Confort d utilisation Commande electronique avec une programmation simple et intuitive Fonction micro-ondes/gril en combine ou en solo Commande confortable du bouton pour selectionner temps et puissance Touches pour fonctions supplementaires Affichage digital de l heure et des differentes fonctions Affichage de l heure debrayable Possibilite de changer la puissance pendant le fonctionnement Touche Quick Start 30/60/120 sec, duree programmable individuellement Minuterie independante 90 min Arret automatique avec signal sonore Puissance micro-ondes 800 W maxi Puissance gril 800 W 6 niveaux de puissance 80/150/300/450/600/800 W en texte clair sur le bandeau Porte Charniere a gauche, non reversible Enceinte Enceinte inox Pour assiettes de 28 cm de diametre Eclairage de l enceinte Gril quartz integre dans la voute Confort d entretien Bandeau inox anti-traces Facade plein verre facile a nettoyer Securite Thermostat de securite en cas de surchauffe Securite enfants - Verrouillage Accessoires en serie Cloche Batonnet d ebullition Grille Plat verre Plat crousti Accessoires en option Bandeau de rattrapage AB 42-1 pour niche de 42 cm Bandeau de rattrapage AB 45-9 pour niche de 45 cm Conseils d encastrement Installation facilitee grace au systeme de ventilation en facade (pas de modification de la niche necessaire) Pour des raisons d esthetique, nous deconseillons l encastrement d un micro-ondes a cote d un DG 34xx ou d une CVA 36xx.
 • OP VOORRAAD: Mini Chef magnetron met 3 functies, inhoud 22 liter, Jet Defrost, Jet Start, elektronische timer, Easy to Clean, kinderbeveiliging
 • 800 watt vermogen - 17 liter gaarruimte - Draaiplateau - Deur met kijkvenster
 • Whirlpool AMW491IX microgolfoven met stoomfunctie
 • Exquisit EBM4544HI Combi-Magnetron Inbouw