Algemene informatie over de microgolfoven

Een microgolfoven is in veel keukens een handig en onmisbaar hulpmiddel geworden. Jij bent op zoek naar een microgolfoven en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geven wij je in deze tekst eerst enkele kooptips en daarna gaan we achtereenvolgens in op:

Kooptips microgolfoven
Bij het kopen van een microgolfoven kun je letten op de volgende dingen:
 1. Vermogen: het vermogen van de microgolfoven bepaalt voor een groot deel de mogelijkheden. Hoe hoger het vermogen, hoe meer standen of temperaturen en hoe sneller de opwarmingstijd. Bedenk ook dat: hoe meer vermogen, hoe meer energieverbruik.
 2. Inhoud: de inhoud van de microgolfoven wordt weergegeven in liters.
 3. Uitvoering: is de microgolfoven vrijstaand of inbouw? Als je je microgolfoven wilt inbouwen, kies dan altijd voor een inbouwmodel. Vrijstaande microgolfovens hebben voldoende ruimte om zich heen nodig om goed te kunnen ventileren. Deze microgolf ovens zijn niet geschikt voor inbouw.
 4. Gebruiksgemak: is de microgolfoven makkelijk te bedienen?
 5. Draairichting: wat is de draairichting van de deur? Bedenk van tevoren naar welke kant de deur open moet gaan, zodat je thuis niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Wil je nu meteen op zoek naar een microgolfoven, bekijk en vergelijk dan hier alle microgolfovens!

Soorten microgolfovens

Er zijn verschillende microgolfovens. Bekend zijn de ‘gewone’ microgolfoven (ook wel solo microgolfoven genoemd) en de combi microgolfoven, maar tegenwoordig is de microgolfoven op stoom ook zeer gewild. Hieronder geven we van elke soort microgolfoven een korte beschrijving:
 • Solo microgolfoven: deze microgolfoven warmt alleen je eten op. Eventueel aangevuld met een ontdooistand (defrost) of een crispfunctie voor een knapperig korstje op je pizza.
 • Combi microgolfoven: met een combi microgolfoven heb je een microgolfoven en elektrische oven ineen. Dit is erg handig als je maar beperkte ruimte in de keuken hebt maar wel een microgolfoven en een oven wilt. Houd er wel rekening mee dat een combi microgolfoven vaak een hogere aansluitwaarde heeft dan een solo microgolfoven. Controleer of de meterkast dit aankan en voorkom overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in huis.
 • Stoom microgolfoven: redelijk nieuw op de markt is de combi microgolfoven met stoomovenfunctie. In principe is dit een luxe en nieuwere microgolfoven. Doordat je eten opgewarmd wordt met behulp van stoom blijft de smaak van je eten beter behouden, net als de vitaminen.
combi microgolfovens staan vrij in de keuken of ze worden ingebouwd. Er zijn speciale inbouw microgolfoven die geschikt zijn onderbouw of bovenbouw. Vrijstaande microgolfovens zijn niet geschikt om strak in te bouwen. Er moet namelijk ruimte om het apparaat aanwezig zijn, zodat het ventilatierooster van de microgolfoven zijn werk kan doen.

Functies combi microgolfoven
Een combi microgolfoven verhit voedsel met behulp van elektromagnetische golven. Een solo microgolfoven kan alleen je eten opwarmen, maar een combi microgolfoven heeft ook de ontdooifunctie en de crispfunctie of een ovenfunctie. Andere belangrijke functies van de microgolfoven zijn:
Technische specificaties
De meeste microgolfovens hebben een vermogen van tussen de 750 en 900 Watt. Een microgolfoven met dit vermogen kan prima je eten ontdooien en opwarmen. Er zijn ook microgolfovens met een hoger vermogen, tot wel 2100 Watt. Deze microgolfovens hebben geavanceerdere functies en de bereidingstijd is korter. In de specificaties van de microgolfovens vind je het maximale vermogen terug en het aantal vermogensstanden. Met meerdere standen heb je meer keuze voor het gebruik van de microgolfoven, aangezien je het dan zelf helemaal in kunt stellen per gerecht of type bereiding. Ook de inhoud van de microgolfoven is belangrijk: dit wordt aangegeven in liters. Bijna alle microgolfovens hebben een draaiplateau.
 
Prijsverschil microgolfovens
Er bestaat nogal wat verschil in prijs tussen microgolfovens. Er hangt een duurder prijskaartje aan microgolfovens van een goed merk, microgolfovens van een hoge energieklasse, microgolfovens met veel en speciale programma’s en microgolfovens met de nieuwste technische hoogstandjes. Nieuwere microgolfovens zijn vanzelfsprekend duurder dan oudere, en ook microgolfovens met een verrassend design hebben vaak een hogere prijs. Combi microgolfovens hebben meer functies dan een solo microgolfoven, dus ook hier betaal je meer geld voor. Vrijstaande microgolfovens zijn vaak goedkoper dan inbouw microgolfovens.

Nieuwste ontwikkelingen
De nieuwste microgolfovens hebben allemaal een lcd-display, waarop je de tijd digitaal in de gaten kunt houden. Oudere microgolfovens beschikken nog over een draaiknop. Het materiaal van de moderne microgolfoven is vooral rvs en zwart aluminium. Hoewel de solo microgolfoven nog veel verkocht wordt, is de combi microgolfoven sterk in opkomst. Natuurlijk bespaart dit je veel geld en ruimte in de keuken. Redelijk nieuw is de combi microgolfoven met stoomfunctie, waarin je eten wordt verwarmd door middel van stoom. Hierdoor blijven de vitaminen in je voedsel en de smaak beter behouden.

Vergelijk hier alle microgolfovens!Accessoires microgolfoven
Natuurlijk zijn er ook accessoires te verkrijgen voor de microgolfoven, zoals een babyfleshouder, een braadslee, een combirooster, een draaispit of een kookboek. Vaak zijn dit accessoires die je bij de aankoop van de microgolfoven erbij krijgt. Zo niet, dan zijn ze vaak ook nog los bij de fabrikant te bestellen.

Populaire merken microgolfovens
Veel verkochte microgolfovens zijn van de merken Bosch, Daewoo, LG, Miele, Neff, Samsung, Sharp, Siemens, Whirlpool en Zanussi.

Voor meer informatie over microgolfovens kun je terecht in de verklarende woordenlijst voor de microgolfoven. Ook kun je bij de veelgestelde vragen over microgolfovens kijken.
 

Bekijk en vergelijk hier alle microgolfovens en vind de beste koop!

Advertenties:

 • Kook snel en goed met deze JT379SL magnetron van Whirlpool. Deze JT379SL combimagnetron heeft een ...
 • Samsung MS23F301EAS solomagnetron zilverMakkelijk gezond De MS23F301EAS maakt het heel makkelijk om gezonde maaltijden te bereiden. Met behulp van 20 vooraf ingestelde automatische kook programma’s kun je binnen enkle minuten de lekkerste gerechten op tafel zetten.StijlDeze stijlvolle zilveren magnetron geeft extra uitstraling aan je keuken. De MS23F301EAS heeft een front van zwart glas, een gedetailleerde zilveren keuzeknop en een bijpassend hand vat. Daarnaast heeft de MS23F301EAS ook een kristalblauw display waar je de duur van het gekozen programma op ziet maar ook de tijd af kan lezen.Geëmailleerde binnenkantDoor de gladde harde geëmailleerde binnenkant van deze Samsung combi magnetron hebben voedingsresten niet de kans om aan de randen vast te plakken. Zo is deze solomagnetron makkelijk schoon te houden. Een ander voordeel van een geëmailleerde binnen kant is dat er geen krasjes op komen en dat naar veelvuldig gebruik je magnetron er nog als nieuw uitziet.
 • OP VOORRAAD: Perfect Chef combimagnetron met 4 kookmethodes, 15 functies, ovenruimte 40 liter, draaiplateau, I-Cook timer, Jet Defrost, Jet Start
 • BEKO MWC24EF Productkenmerken Netto volume (L) 24 Kleur black Diameter glasschaal 325 mm Elektronische bediening ya Mechanische bediening nee Timer (u) ya Digitale display LED Concaaf reflex systeem nee Automatische programma?s 5 One Touch programma s nee Ontdooien ya Kinderbeveiliging ya Binnenverlichting ya Omschrijving plaatsen ya Grill 850 W Micro-golf 900 W Oven 1850 W Binnenafmetingen (H x B x D) 23,2x31x32,8 cm Afmetingen (H x B x D) 31,9 x 50,1 x 49,2
 • vrijstaande stoomoven/magnetron, 3 in een : grill, stoomoven, magnetron, inhoud 27 liter, 900watt, 1050watt grill vermogen, aparte watertank met stoomgenerator, low en high steaming, dubbel laags koken, Inschuifbare vierkante stoomschalen.
 • Met de Samsung CE118PT-X zet je in een handomdraai alle denkbare gerechten op tafel. Deze magnetron van Samsung biedt namelijk 3 bereidingsmogelijkheden.
 • Producttype: Microgolfoven met Grill en Convectie, Maximaal vermogen: 800 W , Vermogen grill: 1000 W, Vermogensstanden: 5, Inhoud oven: 23 l, Aantal programma's: 10, Programma's: Grill / Convectie / Ontdooifunctie /..., Grootte draaiplateau: 270 mm
 • Compact, combi microgolf/grill/hetelucht, 45 cm, zwart
 • - Inhoud: 23 liter - Met microgolf-, grill- en warme luchtfunctie: - Microgolf : 800 W - Grill : 1000 W - Convectie : 1200 W - 9 verschillende kookprogramma’s - 4 convectie- en grillmogelijkheden met microgolf - 8 temperatuurinstellingen (110°C - 200°C) - 4 vermogeninstellingen voor microgolf - Digitale tijdsinstelling tot 99 min. 99 sec - Digitaal uurwerk - Ontdooifunctie aangepast aan het gewicht of tijd - Glazen draaischotel 27 cm - Met eindsignaal en veiligheidsslot Technische details Inhoud (binnenkant) 23l Kastontwerp Vrijstaand Kleur van het product Zilver Kooktypes Convectie, Ontdooien, Grill, Microwave Soort bediening Knoppen, Draaiknop Magnetronvermogen 800W Vermogen grill 1000W Convectie kracht 1200W Aantal vermogenniveau's 4 Aantal automatische programma's 9 Draaitafel Ja Afmeting draaiplateau 27 cm Ingebouwd display Ja Geïntegreerde klok Ja Timer Ja Maximumtemperatuur 200 °C Gewicht en omvang Gewicht 13,25 kg Bron data-sheet