Algemene informatie over de smartphone

Gsm en pda’s zijn uit en de smartphone is helemaal hip! Smartphones zijn, grofweg omschreven, gsm met pda-functie. Ze hebben uitgebreide agendafuncties, relatief veel geheugen, een ruim beeldscherm en er kunnen applicaties op gedraaid worden. Een paar jaar geleden was de smartphone nog een noviteit maar het aanbod van de smartphones wordt steeds uitgebreider.

Veel voorkomende merken van smartphones zijn: Blackberry, i-mate, Nokia en Qtek.

Kooptips smartphone
Waar moet je op letten als je een smartphone aanschaft? Het ligt er natuurlijk aan waar je de smartphone voor wilt gebruiken. Toch hebben we wat punten op een rij gezet die voor elke smartphonegebruiker belangrijk zijn. Als je op zoek bent naar een gewoon mobieltje, ga dan naar onze categorie Gsm. Dit geldt ook voor de pda: als je een pda zoekt waarmee je niet wilt bellen, kijk dan in de categorie pda.

  1. Batterij: het is zaak dat de smart telefoon een goede batterij heeft. Smartphones verbruiken meer energie dan een traditionele gsm en je wilt niet dat je smartphone ineens uitvalt terwijl je net belangrijke gegevens uit de agenda aan het halen was. Vandaar dat een sterke batterij een must is voor smartphones.
  2. Intern geheugen: het is ook erg handig om intern geheugen in overvloed te hebben. Een smartphone, met z'n geavanceerde functies, zal beter functioneren als er genoeg speelruimte is. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over een volgestroomd geheugen. Ook is het natuurlijk erg leuk om bijvoorbeeld spelletjes voor onderweg en andere applicaties op de smartphone te zetten.
  3. Geheugenkaart: heeft je favoriete smartphone weinig intern geheugen, dan kun je het eventueel uitbreiden met een geheugenkaart. Met een SD-card, Multi Media Card of een andere variant kun je het geheugen van de smartphone vergroten. Tegenwoordig zijn er al geheugenkaarten verkrijgbaar die de ruimte bieden om meerdere gigabytes op te slaan. Ben je geïnteresseerd in het aanbod aan geheugenkaarten, kijk dan in de categorie geheugenkaart.
  4. Vergelijk hier smartphones!Toetsenbord of stylus: ben je beter af met een ingebouwd toetsenbord of schrijf je liever met een stylus? Een stylus is een klein pennetje. Met de punt ervan tik of schrijf je op het scherm van de smartphone, oftewel het touchscreen. Smartphones worden overigens bijna standaard aangeboden met touchscreen. Het toetsenbord daarentegen wordt vaker optioneel aangeboden bij de smartphone. Een ingebouwd toetsenbord vergt natuurlijk wel wat ruimte, waardoor de smartphone wat groter zal uitvallen. Sommige smartphones bieden daarom een extern toetsenbord aan dat je kunt aansluiten als je het nodig hebt. Andere smartphones hebben een virtueel toetsenbord op het scherm dat je met de stylus bedient. Een ruim beeldscherm is hier een vereiste.
  5. Datauitwisseling: een smartphone bevat veel gegevens. Die wil je natuurlijk op je thuis- of werkcomputer kwijt. Voor de datauitwisseling bestaat een keur aan mogelijkheden, zowel draadloos als met draad. De meeste smartphones bieden bluetooth of infrarood. Bluetooth ken je wellicht al van de headsets bij Gsm's. Het kan dus ook gebruikt worden om smartphones te synchroniseren met de pc of een andere smartphone. Hetzelfde geldt voor infrarood. Een andere mogelijkheid is een USB-kabel of cradle. De kabel sluit je aan tussen de computer en de smartphone of je zet de smartphone in de cradle of het dockingstation. Op die manier worden de gegevens op de smartphone gesynchroniseerd met de pc.

Functies smartphone
Ook de smartphone is voorzien van alle mogelijke features die ook op de pda en de normale gsm te vinden zijn. De belangrijkste functies van de smartphone zijn:

  • Camera: de standaard is, net als voor Gsm met ingebouwde camera, op dit moment 3.0 Megapixel, maar er zijn ook camera’s voor de smartphone met veel hogere resoluties.
  • FM-radio: sommige smartphones beschikken over een ingebouwde FM-radio.

Extra's smartphone
Een smartphone heeft nog een eigenschap die gsm's niet hebben. Ze worden aangestuurd door een processor en een operating system. Qua operating systems heeft Microsoft het grootste marktaandeel met de Windows Mobile Phone Edition. Symbian is ook een grote speler en Palm, die al ruime ervaring heeft in de pda-markt, ontwikkelt ook operating systems voor smartphones. Welke processor je nodig hebt voor je smartphone is moeilijk te zeggen, het moet vooral snel zijn. Dit kun je terugvinden in de specificatie 'processorsnelheid' die wordt aangeduid in Megahertz, zoals personal computers. Hoger is natuurlijk beter.

Software smartphone
Met een smartphone wil je natuurlijk meer doen dan met een gsm. Hiervoor bestaat veel software. Smartphones zijn ook nog eens zeer geschikt voor GPS. Een GPS-uitbreiding en autonavigatiesoftware veranderen de smartphone in een mobiele atlas. Verder is het handig om Office software te hebben waarmee je Word-documenten of Excel-sheets kunt inzien op je smartphone. Vaak gaat het hier om een simpele applicatie om documenten te kunnen bekijken maar er bestaat ook zoiets als Pocket Office, een miniatuurversie van Microsoft Office. Verder is vrijwel elke smartphone uitgerust met een videospeler of mp3-speler die filmpjes of mp3’s kunnen afspelen. Daarnaast is op het Internet nog een heleboel (gratis) software te vinden voor smartphones, voor zakelijk gebruik maar ook voor entertainment. Zo is het vaak ook mogelijk om je smartphone, evenals een aantal Gsm's, te gebruiken voor instant messaging.

De overige eigenschappen van de smartphone zoals sms, MMS, ringtones, handsfree bellen en Internet zijn je vast al bekend. Mocht je hier toch meer van willen weten, dan verwijzen we naar de algemene informatie over Gsm.

Uitleg over de begrippen van de smartphone vind je hier. Veelgestelde vragen kun je hier bekijken.

Bekijk en vergelijk hier smartphones en vind de beste koop!