Algemene informatie over de tuner en versterker

Tuners en versterkers (of audioversterkers) zijn audioapparatuur voor het ontvangen van geluidssignalen van radiostations en het doorgeven ervan naar de luidsprekers. Deze geluidssignalen komen onder andere van de cd-speler, de dvd-speler, enzovoort. Een receiver is een tuner en versterker in één. Een tuner of versterker is het hart van een audiosysteem. Het spreekt dus voor zich dat de keuze van een tuner of versterker een belangrijke is. Het aanbod is echter groot. Hieronder bespreken we de belangrijkste dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een tuner of versterker.

Populaire merken versterkers zijn: Denon, JBL, JVC, Kenwood, Philips, Pioneer, Sony en Yamaha.

Vergelijk hier tuners en versterkers!

Waar moet je op letten bij het kopen van een tuner of versterker?

Vergelijk hier tuners en
versterkers!Versterker
De luidsprekers worden aangesloten op receivers (oftewel geluidsversterkers). Er bestaan verschillende typen versterkers en receivers. Het type wordt weergegeven met getallen, bijvoorbeeld 2.1, 5.1 of 7.1. Deze getallen hebben betrekking op het aantal geluidskanalen. In het geval van een versterker van het type 5.1 komt dit neer op vijf kanalen rondom (een centerspeaker en vier satellietspeakers) en een zesde kanaal voor de lage tonen (subwoofer). In totaal heb je dus zes speakers bij een 5.1-set. Een kanaal staat voor uitgang op de versterker waar de speaker op aangesloten kan worden. Minimaal zijn twee-kanaals versterkers, maar beter is een drie-kanaals versterker of nog liever een vier-kanaals versterker te kopen. Zo’n versterker geeft je veel meer mogelijkheden en daarmee kun je door je huis heen diverse luidsprekers (bij)plaatsen. Ook voor autoaudio geldt dit sterk: met een vier-kanaals versterker kun je zowel voorin als achterin twee luidsprekers plaatsen. Bij vrijwel elke versterker is het mogelijk om twee kanalen brugbaar te maken tot een kanaal om een subwoofer aan te kunnen sturen.

Versterkers worden ook wel amplifiers, amps of stereoversterkers genoemd. Er zijn verschillende modellen versterkers die aangesloten kunnen worden op de hifiset. Zo is er de digitale versterker, de eindversterker, de home cinemaversterker (zie home cinemaset), de radioversterker, de surround versterker of de voorversterker. Er zijn digitale versterkers die een digitaal signaal omzetten in een analoog signaal, dat uit de versterker komt. Andere digitale versterkers ontvangen een analoog signaal dat vervolgens wordt omgezet in een digitaal signaal. Na filteren van de ontstane draaggolf blijft weer het oorspronkelijke analoge signaal over. Een voorversterker is een versterker die voor een andere versterker geplaatst wordt om het inkomende signaal in een elektrisch signaal om te zetten, zodat de andere versterker het verder kan verwerken. Surround versterkers zijn versterkers met een decoder voor bijvoorbeeld Dolby Digital, Dolby Prologic of DTS. Dit zijn vaak versterkers met meer dan vijf speakeroutputs.

Dolby Digital (DD), Digital Theatre System (DTS) en Dolby Pro Logic II (DPLII) zijn vormen van surround geluid, dit staat weergegeven onder decoder. Zowel DD als DTS heeft gescheiden geluidskanalen: satellietspeakers, een midkanaal en een laag frequentiekanaal. Dit laatste kanaal is geen volwaardig kanaal, maar geeft slechts diepe bastonen weer. Er zijn in principe zes speakers nodig om dit signaal optimaal weer te geven, maar met minder kun je ook een mooi surround geluid krijgen.

Vergelijk hier tuners en versterkers!Tuner
Tuners kunnen verschillende radiofrequenties ontvangen. De meest bekende radiofrequenties zijn AM, FM, MW. Naast een geluidssignaal kan er ook een digitaal signaal worden uitgezonden door het radiostation naar de tuner. Deze functie wordt afgekort met RDS.RDS staat voor Radio Data System. Informatie die met RDS kan worden verzonden, is bijvoorbeeld de tijd, de naam van het radiostation, titels van het programma, enzovoort. Deze informatie wordt weergegeven in het display van de receiver of tuner.

Een andere functie die tuners vaak bezitten is EON. EON staat voor Enhanced Other Networks information. Met een EON-instelling kan de receiver of tuner automatisch overschakelen naar het nieuws of naar de verkeersinformatie op een andere radiozender en aan het einde van het bericht weer terugschakelen. Dit kan bijvoorbeeld ook wanneer een cd wordt beluisterd.

Met een tuner kun je niet alleen radiofrequenties ontvangen, maar ook signalen voor je tv worden geregeld door de tuner. Daarnaast heb je nog tuners voor je computer die het mogelijk maken om op je pc tv te kijken.

Ruis bij tuners en versterkers
Tuners, versterkers en receivers produceren allemaal een achtergrondsignaal, dat de zuiverheid van het ontvangen en uitgaande signaal beïnvloedt. De verhouding tussen de achtergrondruis en het waargenomen signaal heet de S/N-ratio, die wordt weergegeven in een aantal decibel (dB). De ruis, die bijvoorbeeld een versterker toevoegt, heeft meestal een constant volume. Dus die ruis is voornamelijk hoorbaar in de stille passages. Maar als je een goede versterker koopt, heb je hier geen last van. De kwaliteit van de meeste versterkers is tegenwoordig zo goed dat je die ruis eigenlijk niet meer hoort. Bij een signaal-ruisverhouding van 60 dB is de ruis zeer zacht te horen. Een signaal-ruisverhouding van 90 dB is zeer goed.

Een andere eigenschap waar je bij de aanschaf van een tuner of versterker op moet letten, is de harmonische vervorming. De harmonische vervorming wordt weergegeven in percentage en hiermee wordt het verschil in het oorspronkelijke signaal versus het uitgaande signaal bedoeld. Naarmate het percentage lager is, wordt het oorspronkelijke geluid zuiverder weergegeven.

Bekijk en vergelijk hier tuners en versterkers
en vind de beste koop!

Advertenties:

  • Deze DN-U100 P is het resultaat van Denon's zeer grote ervaring op het gebied van tuners. Deze FM/AM tuner bouwt voort op het succes van deze betaalbare en gebruiksvriendelijke tuners.
  • 40 preset geheugenplaatsen voor radiozendersRDS systeemAuto FM Station MemoryMulti-status Station MemoryDisplay van 16-tekens, 2-regels (5 x 7 dot matrix) FM 50dB Quieting Sensitivity (Mono/Stereo) 3 microvolt (20.2 dBf) FM Harmonic Distortion (1kHz, Stereo) 0.5% FM Signal-to-Noise Ratio 80 dB (mono), 75 dB (stereo) Dimensions (W x H x D) 435 x 87 x 306 mm Weight 3.2 kg
  • Colour Blackmaterial AluminiumRadio Tuner yesfrequency band FM, AMPreset memory option yesRMS Power in Watts 66display yespower supply power cable
  • 2 jaar garantie, in de kleur zilver.
  • NAD C 446 Digital Media Tuner FlexibelAchter het bescheiden en typisch NAD frontpaneel, schuilt een geavanceerd apparaat. Speel al uw digitale muziekbestanden af van de meest uiteenlopende bronnen zoals een NAS, computer, USB-stick, smartphone of tablet (Appleâ?¢ iOSâ?¢ en Androidâ?¢) met de NAD C446 Digital Media Tuner. Dankzij geïntegreerd WiFi kan de C446 draadloos verbinding maken met uw netwerk, uiteraard is ook een 10/100Base LAN verbinding voor handen.Hoewel de C446 geleverd wordt met een comfortabele afstandsbediening, is bediening ook mogelijk met Apple iPhone, iPod Touch of iPad, maar ook met een Android Phone of tablet dankzij een van de vele apps voor iOS en Android, vaak gratis. Op die manier kunt u uw muziekcollectie doorzoeken op album, artiest, genre, playlist, mappen, enz. en (afhankelijk van de app en muziekbestand) zelfs de cover-art op het display van de tablet of smartphone zien.Met apps als Twonky Mobile (iOS en Android), 2Player (Android), PlugPlayer (iOS) is het, in tegenstelling tot veel andere streaming audio apparaten, mogelijk om muziek zowel van een Apple iPhone, iPod Touch of iPad, maar ook van een Android Phone of tablet naar de NAD C446 te streamen.Music First.De jarenlange ervaring die NAD met de veelgeroemde CD spelers opgebouwd heeft, vindt zijn weg terug in de C446: Hoogwaardige D/A converters, op-amps, gescheiden voedings circuits, en meer, maken dat de C446 niet onder doet voor de allerbeste CD spelers en die zelfs overstijgt (dit is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het bronbestand, bijvoorbeeld een lossless FLAC 24 bit audiobestand).Radio in bijna alle varianten:Met een keuze uit bijna 16.000 radiostations en 11.000 podcasts bent u voorlopig niet uitgeluisterd met Internetradio. Op zowel de C446 zelf als het NAD Radioportaal is het selecteren (op locatie, genre, naam, taal, enz.) en aanmaken van favorieten eenvoudig.Ook met de traditionele radiogolven kan de C446 overweg. Zowel AM als FM met RDS kunnen beluisterd worden voor lokale radio. Hoewel AM en FM beide analoge radiosignalen zijn, is het signaal ook digitaal voorhanden op de TOS-Link uitgang. Handig, als de C446 digitaal aangesloten wordt.Met DAB+ ondersteunt de C446 de allerlaatste digitale radio standaard. DAB is al in veel Europese landen doorgebroken en met de nieuwe DAB+ variant is de C446 al klaar voor de toekomst.Speelt MP3, WAV/PCM, WMA, AAC, FLAC muziekbestandenInternetradioLAN aansluitingGeïntegreerd B/G WiFi met WPS en WPA ondersteuningUSB 2.0 aansluiting aan voorzijde met FAT32 en NTFS ondersteuningTOS-Link digitale uitgangMeegeleverde afstandsbedieningApps verkrijbaar voor bediening met iPhoneâ?¢, iPod Touchâ?¢, iPadâ?¢, Andoidâ?¢ smartphones en tablets (Music browsing, playlists, coverart)Stream muziek direct van iPhoneâ?¢, iPod Touchâ?¢, iPadâ?¢, Andoidâ?¢ smartphones en tablets met los verkrijgbare appsAM, FM RDS, DAB+ radio tuner geïntegreerdAnaloge radiosignalen (AM, FM) ook beschikbaar op digitale uitgangAanslu...