Algemene informatie over de videocamera

Met een digitale videocamera (ook wel: camcorder) kun je prachtige filmpjes maken met goed geluid en vaak heb je zelfs de mogelijkheid om foto’s te maken met je camcorder. Jij bent op zoek naar een digitale videocamera en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geven we je in deze tekst eerst enkele kooptips en daarna gaan we achtereenvolgens in op:


Kooptips camcorder

Bij het kopen van een digitale videocamera kun je letten op de volgende punten:
 1. Opslagmedia: er zijn allerlei verschillende opslagmedia mogelijk voor je camcorder. Wat voor jou handig is, kun je hier lezen.
 2. Gebruikersgemak: is de camcorder makkelijk te bedienen? Beschikt hij over een lcd-scherm? Als je je digitale videocamera vaak gebruikt, kies dan voor een lichtgewicht camcorder.
 3. Licht: als je vaak in het donker filmt kun je overwegen om een videocamera met ingebouwde lamp te nemen.
 4. Accessoires: vaak worden niet alle benodigdheden met de digitale videocamera meegeleverd. Hieraan ben je nog tientallen extra euro’s kwijt. Let hierop bij de aankoop van je camcorder.
 5. Besturingssysteem: als je je filmpjes op de computer wilt opslaan of bewerken, let er dan goed op dat je camcorder geschikt is om op jouw besturingssysteem aangesloten te worden. Lang niet alle videocamera’s zijn compatibel met een Mac en de juiste versie van Windows wordt vaak niet vermeld.

Wil je na het lezen van de kooptips meteen op zoek naar een digitale videocamera, bekijk en vergelijk dan hier videocamera's.

Soorten digitale videocamera’s
Er zijn verschillende soorten camcorders. Je hebt kleine, handzame camcorders die je gemakkelijk mee kunt nemen in je broekzak, maar er zijn ook zware en grote digitale videocamera’s die hele professionele beelden maken. Hieronder een uitleg van de belangrijkste soorten camcorders.
 • Handcamcorder: dit zijn kleine camcorders die je makkelijk in je hand kunt houden en die gewoon in je zak passen. Voordelen van deze videocamera’s zijn dat je meteen kunt beginnen te filmen zonder van tevorenVergelijk hier digitale videocamera's! veel in te hoeven stellen (het ‘point and shoot’-principe) en natuurlijk de compactheid van de camcorder. Nadelen zijn dat je alleen kunt filmen via het lcd-scherm omdat er geen zoeker aanwezig is en het is lastig om de camera stil te houden.
 • Horizontale videocamera: horizontale camcorders zijn de meest verkochte videocamera’s. Dit komt omdat deze videocamera gemakkelijk te bedienen is, er veel varianten van zijn (van point and shoot tot professioneel) en de camcorder geschikt is voor alle opnameformaten. De meeste horizontale camcorders hebben zeer goede beeldkwaliteit.
 • Verticale videocamera: verticale camcorders zijn plat en makkelijk mee te nemen, maar lastiger vast te houden en te bedienen. Qua functies komen deze camcorders overeen met de horizontale digitale videocamera’s.
 • Professionele camcorder: professionele videocamera’s zijn doorgaans groot en zwaar, moeilijk vast te houden en te bedienen en hebben een scala aan functies. Voordat je ermee aan de slag gaat moet je eerst goed begrijpen wat je er allemaal mee kunt. Daarna heb je er alleen maar profijt van: de beeldkwaliteit van deze camcorders is zeer goed en de mogelijkheden zijn ongekend.


Functies camcorder

De belangrijkste functie van een camcorder of digitale videocamera is het vastleggen van beelden en het maken van filmpjes. Om het je hierbij makkelijker te maken en om de kwaliteit van je filmpjes te verbeteren zijn er nog een aantal leuke en handige extra functies:

 • Beeldstabilisatie: deze functie zorgt ervoor dat de kleine bewegingen en trillingen van de camcorder voor het grootste deel worden gestabiliseerd. Handig als je geen statief in de buurt hebt.
 • Firewire: door deze kabel worden je videobeelden snel en zonder kwaliteitsverlies van je digitale videocamera overgebracht naar je computer.
 • Ingebouwde lamp: sommige camcorders hebben een ingebouwde lamp, zodat je ook in donkere omstandigheden goed beeld hebt. Er zijn ook aparte lampen verkrijgbaar bij de digitale videocamera.
 • Lcd-display: hiermee hoef je niet meer door de zoeker van de camcorder te turen, maar kun je het beeld gewoon volgen op het lcd-scherm. Ook kun je hierop na het opnemen je beelden bekijken. De meeste digitale videocamera’s hebben zowel een zoeker als een lcd-schermpje.
 • Zoom: hiermee kun je het beeld dichterbij halen. Voor meer informatie over de optische zoom en digitale zoom van de camcorder kun je hier kijken.
Voor een uitleg over deze en andere specificaties kun je in de verklarende woordenlijst voor de camcorder kijken.
 

Technische specificaties camcorder
Enkele specificaties om in de gaten te houden bij de aankoop van je camcorder zijn de sensor en de zoom van de digitale videocamera. Voor beide specificaties geven we je hieronder een korte uitleg. Verder geven we je een uitgebreide uitleg over de verschillende opslagmedia voor camcorders. Voor een kortere definitie van andere begrippen kun je in deverklarende woordenlijst voor de camcorder kijken.

 

Wil je nu meteen op zoek naar een digitale videocamera? Bekijk en vergelijk dan hier videocamera's!

Sensor
De sensor van de digitale videocamera is misschien wel de belangrijkste specificatie om op te letten bij de beeldkwaliteit. Voor optimaal, professioneel beeld is het verstandig om te kiezen voor een camcorder met 3 ccd-sensoren. Voor gewone gebruikers heb je aan één ccd-sensor al genoeg. Ccd-sensoren geven meer details weer dan cmos-sensoren, die bijvoorbeeld gebruikt worden in digitale camera’s of mobiele telefoons.

Zoom
Zoomen doe je wanneer je het beeld met je camera dichterbij haalt. Er zijn twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. Bij optische zoom wordt ingezoomd met de lens zelf en wordt de beeldkwaliteit behouden en bij digitale zoom wordt er als het ware een stukje uit het beeld geknipt dat daarna wordt uitvergroot. Hierdoor krijg je een slechte beeldkwaliteit. Wij raden daarom aan om alleen optische zoom te gebruiken en digitale zoom achterwege te laten. De optische zoomfactor van camcorders ligt tussen de 10 en de 20x, terwijl je met de meeste digitale videocamera’s wel 300 tot 400x digitaal kunt zoomen.

Opslagtype
Camcorders maken gebruik van verschillende opslagtypen. De bekendste zijn MiniDV, dvd, HD en geheugenkaarten. Hieronder geven we voor elk van deze opslagmedia een korte uitleg.

 • MiniDV: MiniDV gaat al een tijdje mee, maar heeft nog amper aan populariteit ingeboet. Bij MiniDV worden de beelden vastgelegd op een kleine tape. De tape is ongeveer 6 mm breed. Hoewel MiniDV wel wat overschaduwd wordt door de nieuwere varianten zoals de Harddisk camcorder, zijn er toch zeker nog voordelen aan de MiniDV. MiniDV is goedkoop, overal verkrijgbaar en erg populair. Wat met name belangrijk is, is dat DV-compressie over het algemeen een betere beeld- en geluidskwaliteit levert dan de de opnametypes. Mede door deze goede beeldkwaliteit is het een goede keuze wanneer je later je beelden wilt bewerken. Ook zijn de opnames van de videocamera makkelijk over te brengen van je camcorder naar de computer met behulp van USB of FireWire. Nadeel is dat als je een bepaald punt zoekt in je opnamen, de tape wel voor- of achteruitgespoeld moet worden.
 • Dvd: de dvd (diameter 8 cm): deze camcorders gebruiken DVD-R en DVD-RW als media. De DVD-R (Recordable) kun je één keer gebruiken en afspelen in een normale dvd-speler. Op een DVD-RW (Rewriteable) kun je meerdere keren opnemen en deze wordt ook door de normale dvd-spelers geaccepteerd. Het gebruik van dvd is zeer gebruiksvriendelijk. Het schijfje met opgenomen beelden kan zo thuis in je dvd-speler worden afgespeeld. Hierdoor wordt het naderhand bewerken van beelden helaas wel een stuk moeilijker. De beelden van je videocamera worden namelijk als kant-en-klare dvd-bestanden gebrand en moeten eerst worden omgezet om ze te kunnen bewerken. Hierbij vindt dan ook kwaliteitsverlies plaats. De standaard dvd-schijfjes zijn goed voor 30-minutenopnamen van de camcorder. De aanschafprijs is hoger dan de prijs van de MiniDV. Wel zijn ze licht en makkelijk te bewaren.
 • HD (harddisk): HD (Harddisk): geen tapes of dvd's maar een ingebouwde harde schijf, ook wel harddisk camcorders genoemd. Erg populair en sterk in opkomst bij de massa. Voordeel is dat je hiermee gemakkelijk en snel de films op je computer zet en deze kunt gaan bewerken. Wel is het zo dat wanneer je harde schijf vol is, je deze eerst moet legen voordat je verder kunt filmen. Je moet dan wel een computer bij de hand hebben voor het overzetten van de beelden. Of stukken wissen om weer ruimte te maken.
 • Geheugen: geheugenkaarten: deze zijn klein van formaat. De beelden van je videocamera worden opgeslagen op een Compact Flash card, MMC, Smart Media kaart, SD card, xD-picture card, microdrive of memorystick (pro). Er zijn ook combinaties mogelijk tussen een van deze memory cards en/of een tape of dvd. De foto’s worden dan op de memory card opgeslagen en de film op de tape/dvd. De prijs van de geheugenkaarten is een stuk hoger dan die van een dvd-schijf of MiniDV-tape. Voor meer informatie kun je kijken in de categorie geheugenkaart.

 


Prijsverschil
Camcorders of digitale videocamera’s kun je kopen in allerlei verschillende formaten, met verschillende opslagmedia, verschillende accessoires en met een scala aan functies. Logisch dat de ene camcorder een stuk duurder is dan de andere.Vergelijk hier digitale videocamera's! Bij camcorders geldt niet: hoe groter, des te duurder. Natuurlijk zijn de grote, professionele digitale videocamera’s erg duur, maar dit komt vooral doordat er ontzettend veel ingewikkelde functies op zitten. Ook de kleinste videocamera’s zijn prijzig: dit zijn vooral design camcorders, compact en toch met de belangrijkste functies. Het goedkoopste alternatief is de horizontale digitale videocamera. Dit zijn de gemiddelde camcorders: de standaard functies, gemiddelde afmetingen en goede beeldkwaliteit. Daarnaast betaal je voor het opslagmedium. Meer informatie over de verschillende opslagmedia vind je hierboven. Ook is het merk van de camcorder van belang voor de prijs van de camcorder: het ene merk is bekender dan het andere.

Nieuwste ontwikkelingen
Met de komst van High Definition lcd-tv’s en plasmaschermen is de logische volgende stap de aanschaf van een HD-camcorder. En terecht: de kleuren zijn intenser, realistischer en overtuigend gereproduceerd. Ook het geluid is van zeer hoog niveau. High Definition camcorders zijn er in verschillende formats. HDV staat voor High Definition Video en heeft als opnametype MiniDV. AVCHD is een format geïntroduceerd door Sony and Panasonic en gebruikt MPEG4. Dit is een compressietechniek waarbij de HD-beelden op een harde schijf, dvd of geheugenkaart worden gezet. De HD-camcorders zijn zeker de camcorders van de toekomst. Je kunt niet meer om HD heen.

Accessoires camcorder
Met de camcorder kunnen verschillende accessoires meegeleverd worden, maar vaak moet je ze er zelf bij kopen. Voorbeelden van accessoires voor de digitale videocamera zijn een extra accu, opslagmedia, een tas voor de camcorder, een draagriem (in geval van zwaardere camera’s), een lamp, een statief en een losse microfoon.

Populaire merken camcorders
Bekende merken van camcorders of videocamera’s: Canon, JVC, Panasonic, Samsung en Sony (Handycam).

Meer informatie over de digitale videocamera  vind je in de veelgestelde vragen voor de digitale videocamera en de verklarende woordenlijst voor de digitale videocamera.

Bekijk en vergelijk hier camcorders en vind de beste koop!

Advertenties:

 • Gekozen tot "Best Action Cam" bij de Technical Image Press Association (TIPA) Award 2013.Niks in deze actioncam is te gek! Het nieuwe model is kleiner, lichter en beter dan ooit! Met een gewicht van nauwelijks 75 gram is de Hero3 25% lichter en 30% kleiner dan de HD Hero camera die hij vervangt.De GoPro HD Hero3 neemt op in professionele videokwaliteit van: 1080p-30, 720p-60, 960p-30 en WVGA-60 resoluties en frame rates. De foto resolutie is een scherpe 5 Megapixel en de Hero3 kan foto’s maken met snelheid van drie beelden per seconde! Met de time-lapse foto opnamefunctie maakt u iedere 0.5, 2, 5, 10, 30 en 60 seconden een foto.De nieuwe GoPro Hero3 is voorzien van een vernieuwde lens die vervorming tegengaat voor optimale beeldkwaliteit. In combinatie met de nieuwe special ontworpen waterproof behuizing zal de Hero3 zowel boven als onderwater superscherpe foto’s en video’s maken tot een diepte van wel 60 meter!Voor een professionele top video is geluidskwaliteit net zo belangrijk als beeldkwaliteit. Hierom heeft de GoPro Hero3 een compleet nieuw ontworpen microfoon. De nieuwe verbeteringen in de microfoon zorgen dat de subtiele natuurgeluiden, stemgeluiden en motorgeluiden duidelijker te horen zijn dan ooit. Door het nieuwe ontwerp heb je tevens veel minder last van windgeluiden in situaties tijdens hoge snelheden waar de camera veel wordt gebruikt.De nieuwe Hero3 beschikt over ingebouwde Wi-Fi en is compatibel met zowel de Wi-Fi Remote (niet inbegrepen) als de GoPro App. De Wi-Fi Remote is een waterdichte, draagbare afstandsbediening die tot 50 Wi-Fi-enabled GoPro camera’s kan bedienen. Door de ingebouwde Wi-Fi kan de GoPro Hero3 zelfs met IOS of Android smartphones en tablets worden bestuurd. Met de GoPro App krijgt de gebruiker volledige camerabesturing en livescene preview op elke compatibele IOS of Android smartphone of tablet.De nieuwe Hero3 is compatibel met alle GoPro bevestigingsaccessoires, oudere generatie BacPacs, nieuwere generatie LCD Touch BacPac en 2e generatie Batterij BacPac. De Hero3 camera’s hebben echter een nieuw formaat en een nieuwe vorm die ervoor zorgen dat er specifieke Hero3 Wrist, Skeleton en 3D-behuizingen zijn.Kenmerken:Waterdicht: jaVideoresolutie: 1080p: 1920x1080, 720p: 1280x720, 960p: 1280x960, WVGAFrame rate: 30fps in 1080p, 30fps in 960p, 30/60fps in 720p, 60fps in WVGABestandsformaat: .MP4 (H.264)Lenshoek: 170° wide / 127° mediumFotoresolutie: 5 MegapixelFotomodus: Burst, Single, TimelapseWifi: JaExternal Audio input: NeeMax Geheugen: Micro SD Memory Capacity: up to 64GBConnectiviteit: HDMI, USBAccu: 1050 mAh oplaadbaar Lithium-ionAccu verwisselbaar: Ja
 • De Twin Camera neemt twee scènes tegelijkertijd op en verdubbelt uw plezier.  Leg uw kostbare herinneringen in hoogwaardige kwaliteit vast met het eerste 4-Drive Lenssysteem ter wereld en de verbeterde Level Shot-functie.
 • CX240E - Carl Zeiss Vario-Tessar, CMOS sensor, 9.2MP, 16:9, 1920x1080, 320x Zoom(max), 6.858 cm (2.7 ") , Dolby Digital, 190gSony HDR-CX240E HANDYCAM® MET EXMOR R®-CMOS-SENSOR. Type beeldsensor: CMOS, Totaal aantal megapixels: 9,2 MP, Omvang optische sensor: 1/0,228 mm (1/5.8"). Optische zoom: 27x, Digitale zoom: 320x, Brandpuntbereik: 2,1 - 57 mm. Camcorder media type: Memory card, Compatibele geheugenkaarten: MicroSD (TransFlash), MS Micro (M2), SDHC, SDXC. Scherpstellen: Handmatig. Scene modes: Strand, Vuurwerk, Landschap, Nachtlandschap, Portret, Sneeuw, Spotlight, Sunrise, Zonsondergang-Alle details in beeld met de Exmor R® CMOS-sensor- Kristalheldere beelden met haarscherpe Full HD-details, zelfs bij het filmen in omstandigheden met weinig licht-Verfijnde, ruisvrije beelden dankzij BIONZ X- Met de nieuwe BIONZ X-beeldprocessor treedt er in het hele beeld minder ruis op-Vul het beeld met het hele moment- 29,8 mm Vario-Tessar®-lens van ZEISS om een hele scène vast te leggen in haarscherpe, Full HD-details-Haal het onderwerp dichterbij- Maak een mooie close-up met de 54x heldere beeldzoom/27x optische zoom-Leg alle beelden trillingvrij vast met SteadyShot- Tijdens het maken van opnamen compenseren bewegingssensors in de camcorder beweging tot een bepaalde hoogte-Langer filmen met batterij type X- 130 minuten ononderbroken opnametijd zodat u geen moment hoeft te missen-Meteen bekijken en afspelen- Bekijk wat u hebt gefilmd op het lcd-scherm van 6,8 cm (2,7 inch) met resolutie van 230.000 pixels en een grote beeldhoek-Twee films in één met Dual Video Recording- opnemen in twee indelingen tegelijkertijd. Film in AVCHD voor beelden van hoge kwaliteit of MP4 voor eenvoudig online delen-Sla uw herinneringen op- Draag video's over naar computer of harde schijf met geïntegreerde USB-kabel of sla op Memory Stick M2 of Micro SD-kaart op 
 • HX-WA3 Dual Camera Compacte Full HD tough camcorder Waterbestendig tot 5 meter, stofbestendig en bestand tegen 10 graden vorst Active E.I.S. (optische beeldstabilisatie) voor perfect scherpe foto’s Fotograferen kan met maar liefst 16Mp 5x optische en 18x intelligent zoom Panorama mode, voor prachtige landschapsfoto’s Compacte FULL HD camcorder geschikt voor alle familiemomenten De HX-WA3 is de ideale camcorder voor het hele gezin. Vakantiefilmpjes en –foto’s maak je niet alleen vanaf de rand van het zwembad, maar zelfs tot 5 meter onder water! Ook is hij bestand tegen stof. Ideaal dus voor aan het strand. Video’s worden vastgelegd in FULL HD en met de 5x optische en 18x intelligent zoom haal je de mooiste vergezichten moeiteloos dichterbij. Door de Active E.I.S. (optische beeldstabilisatie) maak je ook met de HX-WA3 de mooiste opnames terwijl je wandelt; de handbewegingen worden automatisch gecorrigeerd zodat de opname scherp blijft. Ook fotograferen is mogelijk. De HX-WA3 maakt haarscherpe opnames in 16Mp. Zijn de schitterende uitzichten niet te vangen in 1 foto? Gebruik hiervoor de Panorama mode, waarbij je met 1 druk op de knop een 180 of 360 graden panoramafoto kunt maken. De Creative Control-functionaliteit bestaat uit 12 filters: Miniature Effect, One Point Color, Old Movie, Time Lapse Rec, Ghost Effect, Fish-eye Effect, HDR Paint, Soft Skin, Monochrome, Sepia, Vivid en Soft, voor uiterst creatieve video s en foto s. Ook reeds vastgelegde gegevens kunnen nog worden bewerkt.
 • Eigenschappen Camera Sensormaat, effectief: 12.48x7.02mm Sensor resolutie, effectief: 1920x1080 Opname: Lossless CinemaDNG RAW Apple ProRes 422 (HQ) in 1920x1080 Framerates: 23.98p/24p/25p/29.97p/30p Dynamisch bereik: 13 stops Focus: manual, focus knop schakelt peaking in Iris control: Iris button a
 • De Sony HDR-AS20 is een afgeslankte versie van de AS30. Hij heeft namelijk geen NFC- en GPS-functionaliteit.
 • 9,2 megapixels - 27x Optische Zoom - Digitale Zoom - Ingebouwde SteadyShot
 • De GoPro Hero HD 3 White Slim edition is 20% kleiner en 15% lichter en neemt video's op in professionele kwalit... Gratis verzending bij > EUR 25,- + DIRECTebanking. 2 jaar garantie! BeCommerce Guaranteed