Algemene informatie over de videocamera

Met een digitale videocamera (ook wel: camcorder) kun je prachtige filmpjes maken met goed geluid en vaak heb je zelfs de mogelijkheid om foto’s te maken met je camcorder. Jij bent op zoek naar een digitale videocamera en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geven we je in deze tekst eerst enkele kooptips en daarna gaan we achtereenvolgens in op:


Kooptips camcorder

Bij het kopen van een digitale videocamera kun je letten op de volgende punten:
 1. Opslagmedia: er zijn allerlei verschillende opslagmedia mogelijk voor je camcorder. Wat voor jou handig is, kun je hier lezen.
 2. Gebruikersgemak: is de camcorder makkelijk te bedienen? Beschikt hij over een lcd-scherm? Als je je digitale videocamera vaak gebruikt, kies dan voor een lichtgewicht camcorder.
 3. Licht: als je vaak in het donker filmt kun je overwegen om een videocamera met ingebouwde lamp te nemen.
 4. Accessoires: vaak worden niet alle benodigdheden met de digitale videocamera meegeleverd. Hieraan ben je nog tientallen extra euro’s kwijt. Let hierop bij de aankoop van je camcorder.
 5. Besturingssysteem: als je je filmpjes op de computer wilt opslaan of bewerken, let er dan goed op dat je camcorder geschikt is om op jouw besturingssysteem aangesloten te worden. Lang niet alle videocamera’s zijn compatibel met een Mac en de juiste versie van Windows wordt vaak niet vermeld.

Wil je na het lezen van de kooptips meteen op zoek naar een digitale videocamera, bekijk en vergelijk dan hier videocamera's.

Soorten digitale videocamera’s
Er zijn verschillende soorten camcorders. Je hebt kleine, handzame camcorders die je gemakkelijk mee kunt nemen in je broekzak, maar er zijn ook zware en grote digitale videocamera’s die hele professionele beelden maken. Hieronder een uitleg van de belangrijkste soorten camcorders.
 • Handcamcorder: dit zijn kleine camcorders die je makkelijk in je hand kunt houden en die gewoon in je zak passen. Voordelen van deze videocamera’s zijn dat je meteen kunt beginnen te filmen zonder van tevorenVergelijk hier digitale videocamera's! veel in te hoeven stellen (het ‘point and shoot’-principe) en natuurlijk de compactheid van de camcorder. Nadelen zijn dat je alleen kunt filmen via het lcd-scherm omdat er geen zoeker aanwezig is en het is lastig om de camera stil te houden.
 • Horizontale videocamera: horizontale camcorders zijn de meest verkochte videocamera’s. Dit komt omdat deze videocamera gemakkelijk te bedienen is, er veel varianten van zijn (van point and shoot tot professioneel) en de camcorder geschikt is voor alle opnameformaten. De meeste horizontale camcorders hebben zeer goede beeldkwaliteit.
 • Verticale videocamera: verticale camcorders zijn plat en makkelijk mee te nemen, maar lastiger vast te houden en te bedienen. Qua functies komen deze camcorders overeen met de horizontale digitale videocamera’s.
 • Professionele camcorder: professionele videocamera’s zijn doorgaans groot en zwaar, moeilijk vast te houden en te bedienen en hebben een scala aan functies. Voordat je ermee aan de slag gaat moet je eerst goed begrijpen wat je er allemaal mee kunt. Daarna heb je er alleen maar profijt van: de beeldkwaliteit van deze camcorders is zeer goed en de mogelijkheden zijn ongekend.


Functies camcorder

De belangrijkste functie van een camcorder of digitale videocamera is het vastleggen van beelden en het maken van filmpjes. Om het je hierbij makkelijker te maken en om de kwaliteit van je filmpjes te verbeteren zijn er nog een aantal leuke en handige extra functies:

 • Beeldstabilisatie: deze functie zorgt ervoor dat de kleine bewegingen en trillingen van de camcorder voor het grootste deel worden gestabiliseerd. Handig als je geen statief in de buurt hebt.
 • Firewire: door deze kabel worden je videobeelden snel en zonder kwaliteitsverlies van je digitale videocamera overgebracht naar je computer.
 • Ingebouwde lamp: sommige camcorders hebben een ingebouwde lamp, zodat je ook in donkere omstandigheden goed beeld hebt. Er zijn ook aparte lampen verkrijgbaar bij de digitale videocamera.
 • Lcd-display: hiermee hoef je niet meer door de zoeker van de camcorder te turen, maar kun je het beeld gewoon volgen op het lcd-scherm. Ook kun je hierop na het opnemen je beelden bekijken. De meeste digitale videocamera’s hebben zowel een zoeker als een lcd-schermpje.
 • Zoom: hiermee kun je het beeld dichterbij halen. Voor meer informatie over de optische zoom en digitale zoom van de camcorder kun je hier kijken.
Voor een uitleg over deze en andere specificaties kun je in de verklarende woordenlijst voor de camcorder kijken.
 

Technische specificaties camcorder
Enkele specificaties om in de gaten te houden bij de aankoop van je camcorder zijn de sensor en de zoom van de digitale videocamera. Voor beide specificaties geven we je hieronder een korte uitleg. Verder geven we je een uitgebreide uitleg over de verschillende opslagmedia voor camcorders. Voor een kortere definitie van andere begrippen kun je in deverklarende woordenlijst voor de camcorder kijken.

 

Wil je nu meteen op zoek naar een digitale videocamera? Bekijk en vergelijk dan hier videocamera's!

Sensor
De sensor van de digitale videocamera is misschien wel de belangrijkste specificatie om op te letten bij de beeldkwaliteit. Voor optimaal, professioneel beeld is het verstandig om te kiezen voor een camcorder met 3 ccd-sensoren. Voor gewone gebruikers heb je aan één ccd-sensor al genoeg. Ccd-sensoren geven meer details weer dan cmos-sensoren, die bijvoorbeeld gebruikt worden in digitale camera’s of mobiele telefoons.

Zoom
Zoomen doe je wanneer je het beeld met je camera dichterbij haalt. Er zijn twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. Bij optische zoom wordt ingezoomd met de lens zelf en wordt de beeldkwaliteit behouden en bij digitale zoom wordt er als het ware een stukje uit het beeld geknipt dat daarna wordt uitvergroot. Hierdoor krijg je een slechte beeldkwaliteit. Wij raden daarom aan om alleen optische zoom te gebruiken en digitale zoom achterwege te laten. De optische zoomfactor van camcorders ligt tussen de 10 en de 20x, terwijl je met de meeste digitale videocamera’s wel 300 tot 400x digitaal kunt zoomen.

Opslagtype
Camcorders maken gebruik van verschillende opslagtypen. De bekendste zijn MiniDV, dvd, HD en geheugenkaarten. Hieronder geven we voor elk van deze opslagmedia een korte uitleg.

 • MiniDV: MiniDV gaat al een tijdje mee, maar heeft nog amper aan populariteit ingeboet. Bij MiniDV worden de beelden vastgelegd op een kleine tape. De tape is ongeveer 6 mm breed. Hoewel MiniDV wel wat overschaduwd wordt door de nieuwere varianten zoals de Harddisk camcorder, zijn er toch zeker nog voordelen aan de MiniDV. MiniDV is goedkoop, overal verkrijgbaar en erg populair. Wat met name belangrijk is, is dat DV-compressie over het algemeen een betere beeld- en geluidskwaliteit levert dan de de opnametypes. Mede door deze goede beeldkwaliteit is het een goede keuze wanneer je later je beelden wilt bewerken. Ook zijn de opnames van de videocamera makkelijk over te brengen van je camcorder naar de computer met behulp van USB of FireWire. Nadeel is dat als je een bepaald punt zoekt in je opnamen, de tape wel voor- of achteruitgespoeld moet worden.
 • Dvd: de dvd (diameter 8 cm): deze camcorders gebruiken DVD-R en DVD-RW als media. De DVD-R (Recordable) kun je één keer gebruiken en afspelen in een normale dvd-speler. Op een DVD-RW (Rewriteable) kun je meerdere keren opnemen en deze wordt ook door de normale dvd-spelers geaccepteerd. Het gebruik van dvd is zeer gebruiksvriendelijk. Het schijfje met opgenomen beelden kan zo thuis in je dvd-speler worden afgespeeld. Hierdoor wordt het naderhand bewerken van beelden helaas wel een stuk moeilijker. De beelden van je videocamera worden namelijk als kant-en-klare dvd-bestanden gebrand en moeten eerst worden omgezet om ze te kunnen bewerken. Hierbij vindt dan ook kwaliteitsverlies plaats. De standaard dvd-schijfjes zijn goed voor 30-minutenopnamen van de camcorder. De aanschafprijs is hoger dan de prijs van de MiniDV. Wel zijn ze licht en makkelijk te bewaren.
 • HD (harddisk): HD (Harddisk): geen tapes of dvd's maar een ingebouwde harde schijf, ook wel harddisk camcorders genoemd. Erg populair en sterk in opkomst bij de massa. Voordeel is dat je hiermee gemakkelijk en snel de films op je computer zet en deze kunt gaan bewerken. Wel is het zo dat wanneer je harde schijf vol is, je deze eerst moet legen voordat je verder kunt filmen. Je moet dan wel een computer bij de hand hebben voor het overzetten van de beelden. Of stukken wissen om weer ruimte te maken.
 • Geheugen: geheugenkaarten: deze zijn klein van formaat. De beelden van je videocamera worden opgeslagen op een Compact Flash card, MMC, Smart Media kaart, SD card, xD-picture card, microdrive of memorystick (pro). Er zijn ook combinaties mogelijk tussen een van deze memory cards en/of een tape of dvd. De foto’s worden dan op de memory card opgeslagen en de film op de tape/dvd. De prijs van de geheugenkaarten is een stuk hoger dan die van een dvd-schijf of MiniDV-tape. Voor meer informatie kun je kijken in de categorie geheugenkaart.

 


Prijsverschil
Camcorders of digitale videocamera’s kun je kopen in allerlei verschillende formaten, met verschillende opslagmedia, verschillende accessoires en met een scala aan functies. Logisch dat de ene camcorder een stuk duurder is dan de andere.Vergelijk hier digitale videocamera's! Bij camcorders geldt niet: hoe groter, des te duurder. Natuurlijk zijn de grote, professionele digitale videocamera’s erg duur, maar dit komt vooral doordat er ontzettend veel ingewikkelde functies op zitten. Ook de kleinste videocamera’s zijn prijzig: dit zijn vooral design camcorders, compact en toch met de belangrijkste functies. Het goedkoopste alternatief is de horizontale digitale videocamera. Dit zijn de gemiddelde camcorders: de standaard functies, gemiddelde afmetingen en goede beeldkwaliteit. Daarnaast betaal je voor het opslagmedium. Meer informatie over de verschillende opslagmedia vind je hierboven. Ook is het merk van de camcorder van belang voor de prijs van de camcorder: het ene merk is bekender dan het andere.

Nieuwste ontwikkelingen
Met de komst van High Definition lcd-tv’s en plasmaschermen is de logische volgende stap de aanschaf van een HD-camcorder. En terecht: de kleuren zijn intenser, realistischer en overtuigend gereproduceerd. Ook het geluid is van zeer hoog niveau. High Definition camcorders zijn er in verschillende formats. HDV staat voor High Definition Video en heeft als opnametype MiniDV. AVCHD is een format geïntroduceerd door Sony and Panasonic en gebruikt MPEG4. Dit is een compressietechniek waarbij de HD-beelden op een harde schijf, dvd of geheugenkaart worden gezet. De HD-camcorders zijn zeker de camcorders van de toekomst. Je kunt niet meer om HD heen.

Accessoires camcorder
Met de camcorder kunnen verschillende accessoires meegeleverd worden, maar vaak moet je ze er zelf bij kopen. Voorbeelden van accessoires voor de digitale videocamera zijn een extra accu, opslagmedia, een tas voor de camcorder, een draagriem (in geval van zwaardere camera’s), een lamp, een statief en een losse microfoon.

Populaire merken camcorders
Bekende merken van camcorders of videocamera’s: Canon, JVC, Panasonic, Samsung en Sony (Handycam).

Meer informatie over de digitale videocamera  vind je in de veelgestelde vragen voor de digitale videocamera en de verklarende woordenlijst voor de digitale videocamera.

Bekijk en vergelijk hier camcorders en vind de beste koop!

Advertenties:

 • Eenvoud, plezier en kwaliteit
 • De perfecte combinatie om uw sneeuwavontuur op video vast te leggen. U ontvangt twee gebruiksvriendelijke helmh... Gratis verzending bij > EUR 25,- + DIRECTebanking. 2 jaar garantie! BeCommerce Guaranteed
 • 3.32 MP, 1/4.1 BSI MOS, Full-HD 1080p / 50fps, Wi-Fi 802.11b/g/n, microSD, USB, 167gPanasonic HX-A100. Type beeldsensor: MOS, Totaal aantal megapixels: 3.32 MP, Omvang optische sensor: 1/0.161 mm (1/4.1"). Maximum aperture: 2.5. Camcorder media type: Memory card, Compatibele geheugenkaarten: microSD (TransFlash), microSDHC, Camera-bestandssysteem: DCF, Exif 2.2. Dichtstbijzijnde focus afstand: 0.30m. Witbalans: Auto, Bewolkt, Sunny- Zeer stijlvolle en eenvoudig te dragen waterdichte mini camcorder- Filmen in Full HD, met perfecte dimlicht prestaties; F2.5 bright lens Venus 8FHD- Beeldstabilisatie en automatische horizon/kantel correctie- Eenvoudig te delen via Wifi connectie met live streaming- Inclusief headset en neophrene armbandHX-A100: Houd je handen vrij bij het filmen van al je actiesDe draagbare HX-A100, is een camera met origineel design waarmee gebruikers eenvoudig opnamen van alledaagse situaties kunnen vastleggen. Naast evenementen of familie-uitjes kan hij bijvoorbeeld uitstekend gebruikt worden tijdens sportactiviteiten of tijdens lessen/instructies, waarbij de opnames via live streaming met Wifi direct op tv vertoond kunnen worden.De HX-A100 is dankzij zijn compacte, lichte design makkelijk mee te nemen. Door de camera op de meegeleverde headset te plaatsen, kunnen gebruikers zonder helm handsfree opnamen maken. Ook een Multi-Mount is beschikbaar, om de camera op een helm of rugzak te bevestigen. Het apparaat is waterdicht, waardoor de camera nog flexibeler is en ook is te gebruiken in vochtige omstandigheden.Ook beschikt de camera over ingebouwde WiFi-functionaliteit, zodat gebruikers beelden live kunnen verzenden en tegelijkertijd in Full HD blijven opnemen. Vastgelegde opnamen zijn eenvoudig naar social networks, zoals Facebook, te uploaden met behulp van een smartphone of tablet.Ondanks het compacte formaat en het lichte gewicht levert de HX-A100 een uitstekende beeldkwaliteit. Deze draagbare camera zit boordevol beeldverbeterende technologieën, zoals een heldere F2.5-lens, een BSI-sensor en een geavanceerde beeldverwerkings-LSI, en is daardoor ideaal voor het maken van heldere opnamen met weinig ruis, zowel bij veel als bij weinig licht. Opnamefouten worden bovendien tot een minimum beperkt dankzij de Image Stabilizer, waarmee vervaging wordt onderdrukt, en de functie Level Shot, waarmee schuine opnamen automatisch worden rechtgetrokken.De rijke ervaring van Panasonic op het gebied van de ontwikkeling van camcorders komt terug in de vele pluspunten van de HX-A100. Dit alles maakt het mogelijk opnamen te maken en delen waarin exact wordt vastgelegd wat de gebruiker voor ogen heeft bij speciale gebeurtenissen, sportactiviteiten en alledaagse situaties. 
 • HC-V720 FULL HD camcorder 1080/50p FULL HD camcorder met High Sensitivity Sensor en Crystal Engine Pro voor perfecte beeldkwaliteit Alles binnen bereik met de 28mm groothoek en 50x intelligent zoom Wifi connectie met NFC – verbinding door een simpele aanraking met je smartphone Real Time Broadcasting, Remote control, draadloos afspelen (DNLA) en eenvoudig uploaden door middel van Wifi Optische beeldstabilisatie en level shot, voor correctie van iedere beweging Alles-in-een camera met ultra groothoek, hoog zoombereik en perfecte beeldkwaliteit Met de HC-V720 maak je de fantastisch heldere en natuurgetrouwe beelden van zeer hoge kwaliteit. Het brede opnamebereik biedt de gebruiker meer creativiteit en loopt van een groothoek van 28 mm tot intelligent 50x zoomen. Dit maakt het mogelijk om alles vast te leggen, van een panoramisch landschap tot telefoto s om dynamische beelden van onderwerpen op afstand te verkrijgen. De combinatie van de nieuw ontwikkelde High Sensitivity Sensor en de Crystal Engine PRO met zijn uitmuntende ruisonderdrukking, zorgt voor heldere, ruisarme beelden van hoge kwaliteit, zowel bij veel als bij weinig licht. Mooie beelden kunnen worden vastgelegd in verschillende situaties, waaronder opnames binnenshuis en nachtelijke opnames. Om altijd scherp beeld te behouden bevat de camera optische beeldstabilisatie. Daarnaast bevat de V720 nog bijzondere correctiemogelijkheid. De kantelcorrectie. Zo wordt tijdens een boottocht of wanneer je lopend filmt, de horizon automatisch gecorrigeerd en word je bij het terugkijken niet meer zeeziek door een schommelend beeld. Door de horizontale resolutie van 1080 tv-lijnen is het mogelijk om Full-HD beelden in hoge resolutie te maken waarbij zelfs uiterst kleine details zichtbaar zijn. Om al deze prachtige beelden direct te delen is de HC-V720 is ook voorzien van Wifi met NFC. Met een aanraking van een smartphone heb je al connectie. Er zijn geen omslachtige instellingen nodig. Ideaal om op afstand de audio-opname te controleren, in- en uit te zoomen en andere functies te bedienen terwijl het live-beeld wordt weergegeven.
 • SONY HDR-CX220EB zwart
 • Maak elke scene nog mooierLeg uw kostbare herinneringen in hoogwaardige kwaliteit vast met het eerste* 4-Drive Lenssysteem ter wereld en de verbeterde Level Shot-functie.Dit model is tevens voorzien van Full-HD Slow Motion Video en ingebouwde Wi-Fi met babymonitor  
 • 3.32 MP, 1/4.1 BSI MOS, Full-HD 1080p / 50fps, Wi-Fi 802.11b/g/n, microSD, USB, 167gPanasonic HX-A100. Type beeldsensor: MOS, Totaal aantal megapixels: 3.32 MP, Omvang optische sensor: 1/0.161 mm (1/4.1"). Maximum aperture: 2.5. Camcorder media type: Memory card, Compatibele geheugenkaarten: microSD (TransFlash), microSDHC, Camera-bestandssysteem: DCF, Exif 2.2. Dichtstbijzijnde focus afstand: 0.30m. Witbalans: Auto, Bewolkt, Sunny- Zeer stijlvolle en eenvoudig te dragen waterdichte mini camcorder- Filmen in Full HD, met perfecte dimlicht prestaties; F2.5 bright lens Venus 8FHD- Beeldstabilisatie en automatische horizon/kantel correctie- Eenvoudig te delen via Wifi connectie met live streaming- Inclusief headset en neophrene armbandHX-A100: Houd je handen vrij bij het filmen van al je actiesDe draagbare HX-A100, is een camera met origineel design waarmee gebruikers eenvoudig opnamen van alledaagse situaties kunnen vastleggen. Naast evenementen of familie-uitjes kan hij bijvoorbeeld uitstekend gebruikt worden tijdens sportactiviteiten of tijdens lessen/instructies, waarbij de opnames via live streaming met Wifi direct op tv vertoond kunnen worden.De HX-A100 is dankzij zijn compacte, lichte design makkelijk mee te nemen. Door de camera op de meegeleverde headset te plaatsen, kunnen gebruikers zonder helm handsfree opnamen maken. Ook een Multi-Mount is beschikbaar, om de camera op een helm of rugzak te bevestigen. Het apparaat is waterdicht, waardoor de camera nog flexibeler is en ook is te gebruiken in vochtige omstandigheden.Ook beschikt de camera over ingebouwde WiFi-functionaliteit, zodat gebruikers beelden live kunnen verzenden en tegelijkertijd in Full HD blijven opnemen. Vastgelegde opnamen zijn eenvoudig naar social networks, zoals Facebook, te uploaden met behulp van een smartphone of tablet.Ondanks het compacte formaat en het lichte gewicht levert de HX-A100 een uitstekende beeldkwaliteit. Deze draagbare camera zit boordevol beeldverbeterende technologieën, zoals een heldere F2.5-lens, een BSI-sensor en een geavanceerde beeldverwerkings-LSI, en is daardoor ideaal voor het maken van heldere opnamen met weinig ruis, zowel bij veel als bij weinig licht. Opnamefouten worden bovendien tot een minimum beperkt dankzij de Image Stabilizer, waarmee vervaging wordt onderdrukt, en de functie Level Shot, waarmee schuine opnamen automatisch worden rechtgetrokken.De rijke ervaring van Panasonic op het gebied van de ontwikkeling van camcorders komt terug in de vele pluspunten van de HX-A100. Dit alles maakt het mogelijk opnamen te maken en delen waarin exact wordt vastgelegd wat de gebruiker voor ogen heeft bij speciale gebeurtenissen, sportactiviteiten en alledaagse situaties. 
 • De JVC Everio GZ-R15 is geschikt voor het filmen van outdooractiviteiten.
 • 3,28 Megapixel - 32x Optische zoom - 1080p Full HD - 7,5 cm LCD-touchscreen