Algemene informatie over de videocamera

Met een digitale videocamera (ook wel: camcorder) kun je prachtige filmpjes maken met goed geluid en vaak heb je zelfs de mogelijkheid om foto’s te maken met je camcorder. Jij bent op zoek naar een digitale videocamera en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geven we je in deze tekst eerst enkele kooptips en daarna gaan we achtereenvolgens in op:


Kooptips camcorder

Bij het kopen van een digitale videocamera kun je letten op de volgende punten:
 1. Opslagmedia: er zijn allerlei verschillende opslagmedia mogelijk voor je camcorder. Wat voor jou handig is, kun je hier lezen.
 2. Gebruikersgemak: is de camcorder makkelijk te bedienen? Beschikt hij over een lcd-scherm? Als je je digitale videocamera vaak gebruikt, kies dan voor een lichtgewicht camcorder.
 3. Licht: als je vaak in het donker filmt kun je overwegen om een videocamera met ingebouwde lamp te nemen.
 4. Accessoires: vaak worden niet alle benodigdheden met de digitale videocamera meegeleverd. Hieraan ben je nog tientallen extra euro’s kwijt. Let hierop bij de aankoop van je camcorder.
 5. Besturingssysteem: als je je filmpjes op de computer wilt opslaan of bewerken, let er dan goed op dat je camcorder geschikt is om op jouw besturingssysteem aangesloten te worden. Lang niet alle videocamera’s zijn compatibel met een Mac en de juiste versie van Windows wordt vaak niet vermeld.

Wil je na het lezen van de kooptips meteen op zoek naar een digitale videocamera, bekijk en vergelijk dan hier videocamera's.

Soorten digitale videocamera’s
Er zijn verschillende soorten camcorders. Je hebt kleine, handzame camcorders die je gemakkelijk mee kunt nemen in je broekzak, maar er zijn ook zware en grote digitale videocamera’s die hele professionele beelden maken. Hieronder een uitleg van de belangrijkste soorten camcorders.
 • Handcamcorder: dit zijn kleine camcorders die je makkelijk in je hand kunt houden en die gewoon in je zak passen. Voordelen van deze videocamera’s zijn dat je meteen kunt beginnen te filmen zonder van tevorenVergelijk hier digitale videocamera's! veel in te hoeven stellen (het ‘point and shoot’-principe) en natuurlijk de compactheid van de camcorder. Nadelen zijn dat je alleen kunt filmen via het lcd-scherm omdat er geen zoeker aanwezig is en het is lastig om de camera stil te houden.
 • Horizontale videocamera: horizontale camcorders zijn de meest verkochte videocamera’s. Dit komt omdat deze videocamera gemakkelijk te bedienen is, er veel varianten van zijn (van point and shoot tot professioneel) en de camcorder geschikt is voor alle opnameformaten. De meeste horizontale camcorders hebben zeer goede beeldkwaliteit.
 • Verticale videocamera: verticale camcorders zijn plat en makkelijk mee te nemen, maar lastiger vast te houden en te bedienen. Qua functies komen deze camcorders overeen met de horizontale digitale videocamera’s.
 • Professionele camcorder: professionele videocamera’s zijn doorgaans groot en zwaar, moeilijk vast te houden en te bedienen en hebben een scala aan functies. Voordat je ermee aan de slag gaat moet je eerst goed begrijpen wat je er allemaal mee kunt. Daarna heb je er alleen maar profijt van: de beeldkwaliteit van deze camcorders is zeer goed en de mogelijkheden zijn ongekend.


Functies camcorder

De belangrijkste functie van een camcorder of digitale videocamera is het vastleggen van beelden en het maken van filmpjes. Om het je hierbij makkelijker te maken en om de kwaliteit van je filmpjes te verbeteren zijn er nog een aantal leuke en handige extra functies:

 • Beeldstabilisatie: deze functie zorgt ervoor dat de kleine bewegingen en trillingen van de camcorder voor het grootste deel worden gestabiliseerd. Handig als je geen statief in de buurt hebt.
 • Firewire: door deze kabel worden je videobeelden snel en zonder kwaliteitsverlies van je digitale videocamera overgebracht naar je computer.
 • Ingebouwde lamp: sommige camcorders hebben een ingebouwde lamp, zodat je ook in donkere omstandigheden goed beeld hebt. Er zijn ook aparte lampen verkrijgbaar bij de digitale videocamera.
 • Lcd-display: hiermee hoef je niet meer door de zoeker van de camcorder te turen, maar kun je het beeld gewoon volgen op het lcd-scherm. Ook kun je hierop na het opnemen je beelden bekijken. De meeste digitale videocamera’s hebben zowel een zoeker als een lcd-schermpje.
 • Zoom: hiermee kun je het beeld dichterbij halen. Voor meer informatie over de optische zoom en digitale zoom van de camcorder kun je hier kijken.
Voor een uitleg over deze en andere specificaties kun je in de verklarende woordenlijst voor de camcorder kijken.
 

Technische specificaties camcorder
Enkele specificaties om in de gaten te houden bij de aankoop van je camcorder zijn de sensor en de zoom van de digitale videocamera. Voor beide specificaties geven we je hieronder een korte uitleg. Verder geven we je een uitgebreide uitleg over de verschillende opslagmedia voor camcorders. Voor een kortere definitie van andere begrippen kun je in deverklarende woordenlijst voor de camcorder kijken.

 

Wil je nu meteen op zoek naar een digitale videocamera? Bekijk en vergelijk dan hier videocamera's!

Sensor
De sensor van de digitale videocamera is misschien wel de belangrijkste specificatie om op te letten bij de beeldkwaliteit. Voor optimaal, professioneel beeld is het verstandig om te kiezen voor een camcorder met 3 ccd-sensoren. Voor gewone gebruikers heb je aan één ccd-sensor al genoeg. Ccd-sensoren geven meer details weer dan cmos-sensoren, die bijvoorbeeld gebruikt worden in digitale camera’s of mobiele telefoons.

Zoom
Zoomen doe je wanneer je het beeld met je camera dichterbij haalt. Er zijn twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. Bij optische zoom wordt ingezoomd met de lens zelf en wordt de beeldkwaliteit behouden en bij digitale zoom wordt er als het ware een stukje uit het beeld geknipt dat daarna wordt uitvergroot. Hierdoor krijg je een slechte beeldkwaliteit. Wij raden daarom aan om alleen optische zoom te gebruiken en digitale zoom achterwege te laten. De optische zoomfactor van camcorders ligt tussen de 10 en de 20x, terwijl je met de meeste digitale videocamera’s wel 300 tot 400x digitaal kunt zoomen.

Opslagtype
Camcorders maken gebruik van verschillende opslagtypen. De bekendste zijn MiniDV, dvd, HD en geheugenkaarten. Hieronder geven we voor elk van deze opslagmedia een korte uitleg.

 • MiniDV: MiniDV gaat al een tijdje mee, maar heeft nog amper aan populariteit ingeboet. Bij MiniDV worden de beelden vastgelegd op een kleine tape. De tape is ongeveer 6 mm breed. Hoewel MiniDV wel wat overschaduwd wordt door de nieuwere varianten zoals de Harddisk camcorder, zijn er toch zeker nog voordelen aan de MiniDV. MiniDV is goedkoop, overal verkrijgbaar en erg populair. Wat met name belangrijk is, is dat DV-compressie over het algemeen een betere beeld- en geluidskwaliteit levert dan de de opnametypes. Mede door deze goede beeldkwaliteit is het een goede keuze wanneer je later je beelden wilt bewerken. Ook zijn de opnames van de videocamera makkelijk over te brengen van je camcorder naar de computer met behulp van USB of FireWire. Nadeel is dat als je een bepaald punt zoekt in je opnamen, de tape wel voor- of achteruitgespoeld moet worden.
 • Dvd: de dvd (diameter 8 cm): deze camcorders gebruiken DVD-R en DVD-RW als media. De DVD-R (Recordable) kun je één keer gebruiken en afspelen in een normale dvd-speler. Op een DVD-RW (Rewriteable) kun je meerdere keren opnemen en deze wordt ook door de normale dvd-spelers geaccepteerd. Het gebruik van dvd is zeer gebruiksvriendelijk. Het schijfje met opgenomen beelden kan zo thuis in je dvd-speler worden afgespeeld. Hierdoor wordt het naderhand bewerken van beelden helaas wel een stuk moeilijker. De beelden van je videocamera worden namelijk als kant-en-klare dvd-bestanden gebrand en moeten eerst worden omgezet om ze te kunnen bewerken. Hierbij vindt dan ook kwaliteitsverlies plaats. De standaard dvd-schijfjes zijn goed voor 30-minutenopnamen van de camcorder. De aanschafprijs is hoger dan de prijs van de MiniDV. Wel zijn ze licht en makkelijk te bewaren.
 • HD (harddisk): HD (Harddisk): geen tapes of dvd's maar een ingebouwde harde schijf, ook wel harddisk camcorders genoemd. Erg populair en sterk in opkomst bij de massa. Voordeel is dat je hiermee gemakkelijk en snel de films op je computer zet en deze kunt gaan bewerken. Wel is het zo dat wanneer je harde schijf vol is, je deze eerst moet legen voordat je verder kunt filmen. Je moet dan wel een computer bij de hand hebben voor het overzetten van de beelden. Of stukken wissen om weer ruimte te maken.
 • Geheugen: geheugenkaarten: deze zijn klein van formaat. De beelden van je videocamera worden opgeslagen op een Compact Flash card, MMC, Smart Media kaart, SD card, xD-picture card, microdrive of memorystick (pro). Er zijn ook combinaties mogelijk tussen een van deze memory cards en/of een tape of dvd. De foto’s worden dan op de memory card opgeslagen en de film op de tape/dvd. De prijs van de geheugenkaarten is een stuk hoger dan die van een dvd-schijf of MiniDV-tape. Voor meer informatie kun je kijken in de categorie geheugenkaart.

 


Prijsverschil
Camcorders of digitale videocamera’s kun je kopen in allerlei verschillende formaten, met verschillende opslagmedia, verschillende accessoires en met een scala aan functies. Logisch dat de ene camcorder een stuk duurder is dan de andere.Vergelijk hier digitale videocamera's! Bij camcorders geldt niet: hoe groter, des te duurder. Natuurlijk zijn de grote, professionele digitale videocamera’s erg duur, maar dit komt vooral doordat er ontzettend veel ingewikkelde functies op zitten. Ook de kleinste videocamera’s zijn prijzig: dit zijn vooral design camcorders, compact en toch met de belangrijkste functies. Het goedkoopste alternatief is de horizontale digitale videocamera. Dit zijn de gemiddelde camcorders: de standaard functies, gemiddelde afmetingen en goede beeldkwaliteit. Daarnaast betaal je voor het opslagmedium. Meer informatie over de verschillende opslagmedia vind je hierboven. Ook is het merk van de camcorder van belang voor de prijs van de camcorder: het ene merk is bekender dan het andere.

Nieuwste ontwikkelingen
Met de komst van High Definition lcd-tv’s en plasmaschermen is de logische volgende stap de aanschaf van een HD-camcorder. En terecht: de kleuren zijn intenser, realistischer en overtuigend gereproduceerd. Ook het geluid is van zeer hoog niveau. High Definition camcorders zijn er in verschillende formats. HDV staat voor High Definition Video en heeft als opnametype MiniDV. AVCHD is een format geïntroduceerd door Sony and Panasonic en gebruikt MPEG4. Dit is een compressietechniek waarbij de HD-beelden op een harde schijf, dvd of geheugenkaart worden gezet. De HD-camcorders zijn zeker de camcorders van de toekomst. Je kunt niet meer om HD heen.

Accessoires camcorder
Met de camcorder kunnen verschillende accessoires meegeleverd worden, maar vaak moet je ze er zelf bij kopen. Voorbeelden van accessoires voor de digitale videocamera zijn een extra accu, opslagmedia, een tas voor de camcorder, een draagriem (in geval van zwaardere camera’s), een lamp, een statief en een losse microfoon.

Populaire merken camcorders
Bekende merken van camcorders of videocamera’s: Canon, JVC, Panasonic, Samsung en Sony (Handycam).

Meer informatie over de digitale videocamera  vind je in de veelgestelde vragen voor de digitale videocamera en de verklarende woordenlijst voor de digitale videocamera.

Bekijk en vergelijk hier camcorders en vind de beste koop!

Advertenties:

 • HC-V210 FULL HD camcorder 1080/50i FULL HD camcorder met BSI Sensor en Crystal Engine Pro voor perfecte beeldkwaliteit Groothoek van 32.3 mm en inzoomen kan tot maar liefst 72x Power O.I.S. (optische beeldstabilisatie) voor scherpe beelden 2 uur en 30 minuten aan een stuk filmen door de lange batterijlevensduur Opname in stereo geluid en met Wind Noise Canceller voor een nog helderder geluid Super compact en ultra lichtgewicht, zonder concessie aan de Full HD videokwaliteit De HC-V210 is een zeer compacte camcorder en weegt maar 184 gram. Hij is dus makkelijk mee te nemen en voldoet daarnaast ook nog aan zeer hoge eisen. Opnames worden gemaakt in Full HD en er kan tot maar liefst 72x ingezoomd worden! De HC-V210 is dus zeer geschikt voor buitenopnames. De kleinste details kunnen dichterbij gehaald worden en geluiden worden door de Wind Noise Canceller helder vastgelegd. Deze kleine camera bevat zelfs Power O.I.S. (optische beeldstabilisatie), waardoor ook in beweging beelden scherp blijven. En je kunt met deze camcorder wel even vooruit. De HC-V210 verbruikt heel weinig energie zodat hij maximaal 2 uur en 30 minuten zonder onderbreking kan opnemen. Hierdoor kan de gebruiker blijven opnemen zonder zich zorgen te hoeven maken over het resterende vermogen van de batterij. Dit is vooral handig en geruststellend wanneer het moeilijk is om de batterij op te laden, zoals op reis of bij een opname buitenshuis.
 • PJ220E Full HD-camcorder met flash-geheugenLaat uw films op elke gewenste plaats zienFull HD, ingebouwde projector, Carl Zeiss-groothoeklens, Exmor R™-CMOS-sensor en SteadyShot Active- Verander elk oppervlak direct in een bioscoop- Maak onderweg zorgeloos opnamen bij weinig licht- Krijg meer in beeld met een groothoeklensEntertainment op een groot schermZie dingen anders met een camcorder met ingebouwde projector. Maak opnamen in Full HD en bekijk uw films waar en wanneer u maar wilt op een groot of klein scherm. Leg meer details vast in elk gefilmd frame, zelfs bij weinig licht, en haal meer uit de opnamen die u wilt delen op het grote scherm.Overal films delenMet een ingebouwde projector is de wereld uw bioscoop. Of u nu op het strand, op een feest of op een huwelijksreceptie bent, u maakt opnamen en deelt ze onmiddellijk op elk beschikbaar oppervlak. Heldere, scherpe beelden met levendige kleuren, zelfs bij daglicht, tot 250 cm (100 inch) groot.Verlicht uw taak bij weinig lichtLaat u niet uit het veld slaan als het daglicht verdwijnt of de kamer schemerdonker is. De Exmor R™-CMOS is twee keer zo gevoelig als conventionele sensoren, zodat elk detail wordt vastgelegd, zelfs zonder flitser. Geen korrelige, vage, donkere beelden meer, maar scherpe, heldere foto's.Er past meer in een frameOf het nu gaat om een levendige markt of een overvolle dansvloer, u wilt graag dat alles en iedereen op uw opnamen past. Met een Vario-Tessar groothoeklens van Carl Zeiss kunt u een groter gebied beslaan zonder dat u achteruit hoeft te lopen en zonder dat er details verloren gaan.Klaar voor de sociale netwerkenVideo's opnemen en afspelen in de hoogwaardige indeling AVCHD (Advanced Video Coding High Definition) of mp4. Als u video's en foto's online wilt uploaden naar Facebook™, YouTube™ of PlayMemories™, kies dan voor mp4 en deel probleemloos het plezier van die speciale momenten in uw leven.Leg kleine details en snelle actie vastOf u nu opnamen van dichtbij maakt of actiescènes filmt, de beelden zijn van hoge kwaliteit en de details haarscherp. En dit allemaal dankzij de 50p progressieve opnamemodus en de snelle beeldopname. Beleef elke keer opnieuw die lach, dat doelpunt of die zonsondergang, precies als toen.
 • De Sony HXR-MC2000E heeft een Sony G-groothoeklens met een Manual Lens Ring, waar je verschillende veelgebruikte functies aan kunt toewijzen.
 • Canon LEGRIA HF R506 Leg de mooie momenten in het leven moeiteloos vast met movies van sublieme kwaliteitMet de compacte, lichte en gebruiksvriendelijke LEGRIA HF R506 kom je in Full HD dichter op je onderwerp dankzij de enorme 57x Advanced Zoom, terwijl de optische Intelligent IS je opnamen stabiel houdt. Ideaal voor het vastleggen van mooie gezinsmomenten.Optical Intelligent IS wisselt automatisch tussen vier modi om trillingen tegen te gaan Canon HD Video-objectief met 57x Advanced Zoom; Full HD CMOS-sensor Leg met de babymodus mooie momenten vast van maximaal drie kinderen terwijl ze opgroeien Maak, presenteer en deel movies van uitstekende kwaliteit in AVCHD- en MP4-indeling Movies die net zo goed klinken als ze eruitzien met Audio Scene Select Optical Intelligent ISIntelligent IS is de perfecte oplossing om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Hiermee wordt automatisch de scène gedetecteerd en worden uit 4 modi exact de juiste instellingen voor de Optical Image Stabilizer geselecteerd om bewegingen te compenseren en onscherpte te voorkomen. De geavanceerde dynamische modus corrigeert slinger- en kantelbewegingen die vaak optreden tijdens het lopen. Het resultaat? Scherpe, stabiele video's in elke situatie.57x Advanced Zoom; Full HD CMOSHet originele Canon HD video-objectief met 57x Advanced Zoom stelt je zelfs in staat om alle details van onderwerpen op grote afstand vast te leggen. De 3,28 Megapixel Full HD CMOS-sensor zorgt voor een sublieme beeldkwaliteit en uitmuntende kleurreproductie, zelfs bij weinig licht.BabymodusLeg met de geavanceerde babymodus moeiteloos de eerste stapjes, de eerste woordjes en nog veel meer mooie momenten vast van maximaal drie opgroeiende kinderen. Registreer de geboortedatum van je kind in de camera en voeg kleurige stempels en animaties toe voor lengte en gewicht. Al het beeldmateriaal wordt automatisch in het juiste babyalbum opgeslagen.Superieure opnamekwaliteitProfiteer optimaal van Full HD met progressieve opnamen met de hoogste snelheden voor AVCHD (28 Mbps) en MP4 (35 Mbps). Of je nu iets wilt laten zien of delen, je selecteert simpelweg de beste indeling en vervolgens kun je kiezen uit verschillende opnamesnelheden.Geavanceerde beeldverwerkingDe krachtige DIGIC DV4-beeldprocessor garandeert een betere beeldkwaliteit bij weinig licht en een aanzienlijke vermindering van beeldvervorming dankzij de samenwerking met de Optical Image Stabilizer.Audio Scene SelectZorg ervoor dat je movies net zo goed klinken als ogen met Audio Scene Select. Kies een van de vijf scènemodi en de geluidsinstellingen worden automatisch geoptimaliseerd voor de opnamesituatie. Of je nu een speech filmt op een bruiloft of muziek tijdens een concert, het geluid is meeslepend en realistisch.Eenvoudige bedieningEenvoudige, intuïtieve bediening met je vingertoppen van opname- en weergavefuncties op een 7,5 cm (3,0 inch) capacitief LCD-touchscreen met hoge resolutie. Als je het LCD-paneel openklapt, wordt de camcorder razendsn...
 • Panasonic AG-AC8 This powerful, Full HD 1080p shoulder-mount camera features exceptional ergonomics, functionality and pricing. The 5-pound AC8 is ideal for shooting weddings, business conferences, documentaries, sporting events (including 720p at 8 Mbps), exhibits and government activities. Power Zoom Lens Provides More Choices A powerful 21x optical/50x super-high-resolution zoom permits you to shoot scenes that you can't get close to. Intelligent resolution technology lets you shoot at high zoom rates, while preserving the image resolution. Its wide-angle 28mm/F1.8 lens allows you to fit more people and background into the frame, especially useful in narrow spaces. DUAL SD CARD RECORDING With dual SD card slots and the capability to record on both cards simultaneously, the AC8's Relay Auto Switch functionality provides dependable back-up recording or the ability to switch from one card to the other for extended recording times. ADVANTAGED PROFESSIONAL FEATURES MAKE SHOOTING EASIER Dynamic Range Stretch (DRS) helps compensate for wide variations in exposure in a contrast-heavy scene, from light to dark. A Focus in Red function shows the sharp edges of your subject in red, making it stand out better. POWER OPTICAL IMAGE STABILIZATION Its five -access Hybrid O.I.S thoroughly suppresses blurring all the way from wide-angle, to powerful zoom shots. This lets you capture crisp, clear images in almost every shooting situation. Manual Control and Illuminating LED Ring A manual, multi-purpose lens ring provides fine adjustments and precise control of Focus, Zoom, Iris, white balance and shutter speed. Fast, accurate auto focus is also available. In addition, an illuminating LED ring allows recording verification and serves as a tally light to make shooting smoother. Users can turn the illumination on and off. Eye-Fi SD Card Compatibility Eye-Fi SD card compatibility makes the transfer of recordings via a wireless network - to devices like a PC or a file-sharing site such as You Tube or Vimeo - fast, simple and convenient. Still-image Capabilities Captures still images of 16:9, 20.4 megapixels (6016 x 3384 resolution) or 4:3, 15.1 megapixels (4480 x 3360 resolution). In simultaneous record mode, it can take a 16:9, 9.4-megapixel (4096 x 2304) still image or a 4:3, 1.4-megapixel (1440 x 1080) still image.
 • DGCHDHE-302 HD HERO 3 WH
 • De verbonden en veelzijdige camcorder HC-V850 van Panasonic neemt hele mooie beelden op in Full HD ...
 • De compacte WiFi-camcorder LEGRIA HF R56 is ideaal voor het opnemen en bekijken van uw mooiste video's. De WiFi... Gratis verzending bij > EUR 25,- + DIRECTebanking. 2 jaar garantie! BeCommerce Guaranteed