Wil je een koffer, een trolley of een koffer als handbagage en waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf? Om je te helpen geven we eerst enkele kooptips. Daarna bespreken we achtereenvolgens:
Kooptips koffer Als je een koffer wilt kopen is het verstandig extra aandacht te besteden aan de volgende aspecten:
- Handvat: let erop dat je koffer over één of meerdere handvatten beschikt zodat je hem gemakkelijk kunt dragen. Eén handvat in de breedte en één handvat in de lengte is aan te raden.
- Leeggewicht: het leeggewicht is het gewicht van de koffer als deze niet gevuld is. Leeggewichten kunnen meerdere kilo’s van elkaar verschillen, let bij de aankoop van een koffer daarom altijd op het leeggewicht.
- Wieltjes: je kunt vaak kiezen uit een koffer met twee of met vier wieltjes. Hoe groter je koffer, hoe makkelijker vier wieltjes zijn omdat dit de koffer wendbaarder maakt.
- Trolleysysteem: let erop dat je trolley beschikt over een uitschuifbare handgreep: hierdoor is hij makkelijker voort te rollen. Een intern trolleysysteem zorgt er bovendien voor dat het systeem minder snel beschadigt en onbruikbaar wordt.
Handbagage: wil je jouw koffer gebruiken als handbagage, kies dan voor een lengte-, breedte- en hoogteverhouding van maximaal 55 x 35 x 20 cm. Deze afmeting mag met iedere luchtvaartmaatschappij mee als handbagage. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste luchtvaartmaatschappijen en de maximale afmetingen die zij hanteren.
- Herkenbaarheid: koffers die op elkaar lijken zijn lastig als je op bijvoorbeeld het vliegveld je koffer zoekt. Let daarom op de herkenbaarheid van de koffer. Dit kan door een afwijkende kleur te kiezen en niet de standaard blauwe, zwarte of grijze koffer. Maar je kunt je koffer natuurlijk ook herkenbaar maken door er bijvoorbeeld stickers op te plakken.
Wil je nu meteen op zoek naar een koffer, bekijk en vergelijk dan hier alle koffers!
Model koffer Voor reiskoffers zijn twee modellen te onderscheiden:
- Horizontale koffer:de horizontale koffer wordt vaak gezien als het traditionele model koffer.
- Verticale koffer: de verticale (rechtopstaande) koffer wordt ook wel trolley genoemd.
Materiaal van koffers Er bestaan soepele en hardschalige koffers. Soepele (of halfharde) koffers worden van textiel gemaakt en beschikken meestal over extra vakken aan de buitenkant, in tegenstelling tot hardschalige koffer. Met soepele koffers is je inhoud echter minder goed beschermd tegen stoten en water dan bij hardschalige koffers. Een hardschalige koffer is overigens niet per definitie zwaarder dan een soepele koffer.
Eigenschappen van koffers
Beveiliging: wil je je koffer beveiligen met een slot, houd er dan rekening mee dat dit in sommige landen verboden is vanwege de veiligheid. Een codeslot of sleutelslot zou op een luchthaven geforceerd kunnen worden. Het is daarom aan te raden om een los slot te kopen dat je voor en na je vlucht kunt gebruiken.
- Wieltjes: wil je zo min mogelijk sjouwen, kies dan voor een koffer met wieltjes. Er bestaan koffers met twee en met vier wieltjes. Vier wieltjes, de zogenaamde spinner trolley of spinner koffer, zijn op een vlakke ondergrond beter wendbaar dan twee wieltjes. Je kunt met vier wieltjes je koffer achter je aan trekken en voor je uit duwen, maar ook naast je laten rollen. Over het algemeen geldt: hoe groter je koffer, des te makkelijker vier wieltjes zijn.
- Trolleysysteem: let erop dat je trolley beschikt over een uitschuifbare handgreep: hierdoor is hij makkelijker voort te rollen. Dit trolleysysteem kan in de trolley verwerkt zijn of aan de buitenkant zitten. Kies voor een intern trolleysysteem zodat het minder snel beschadigt en onbruikbaar wordt.
- Formaat: het formaat van de koffer is afhankelijk van de hoeveelheid bagage die je erin wilt vervoeren. Wil je je koffer kunnen meenemen als handbagage in de kabine van het vliegtuig, dan is het formaat van groot belang. De maximale afmetingen voor een trolley verschillen per luchtvaartmaatschappij. Om er zeker van te zijn dat jouw handbagage voldoet aan de maximale afmetingen kun je het beste kiezen voor een lengte-, breedte- en hoogteverhouding van maximaal 55 x 35 x 25 cm. Deze afmeting mag met iedere luchtvaartmaatschappij mee als handbagage.
Maximale afmetingen handbagage
Als je slechts enkele dagen weggaat passen al je benodigdheden meestal wel in je handbagage. In deze gevallen hoef je dan geen extra tas of koffer mee te nemen, wat je tijd en veel gesjouw bespaart. Zoals eerder gezegd liggen de maximale afmetingen voor je handbagage rond de 55x35x20 cm, maar zoals een bezoeker terecht opmerkte kan dit per luchtvaartmaatschappij verschillen. De officiële regel (opgesteld door de IATA) is dat de afmetingen van je handbagage opgeteld niet meer dan 115 cm mogen zijn. Op de achterkant van je vliegticket staan de afmetingen die jouw vliegtuigmaatschappij hanteert, aangegeven. Hieronder vind je de belangrijkste vliegtuigmaatschappijen met de maximale afmetingen (in cm) voor de handbagage die zij hanteren:
- KLM 55 x 25 x 35
- Ryanair 55 x 40 x 20
- Easyjet 55 x 40 x 20
- Transavia.com 55 x 35 x 25
- Arkefly 55 x 35 x 30
- Martinair 40 x 25 x 50 10
Extra’s koffer Andere aandachtspunten bij de aankoop van een koffer zijn extra vakjes aan de binnenkant, een bijgeleverde riem zodat de koffer niet open kan gaan en de garantievoorwaarden.