Met een digitale videocamera (ook wel: camcorder) kun je prachtige filmpjes maken met goed geluid en vaak heb je zelfs de mogelijkheid om foto’s te maken met je camcorder. Jij bent op zoek naar een digitale videocamera en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geven we je in deze tekst eerst enkele kooptips en daarna gaan we achtereenvolgens in op:
Wil je na het lezen van de kooptips meteen op zoek naar een digitale videocamera, bekijk en vergelijk dan hier videocamera's.
Functies camcorder
De belangrijkste functie van een camcorder of digitale videocamera is het vastleggen van beelden en het maken van filmpjes. Om het je hierbij makkelijker te maken en om de kwaliteit van je filmpjes te verbeteren zijn er nog een aantal leuke en handige extra functies:
Technische specificaties camcorder
Enkele specificaties om in de gaten te houden bij de aankoop van je camcorder zijn de sensor en de zoom van de digitale videocamera. Voor beide specificaties geven we je hieronder een korte uitleg. Verder geven we je een uitgebreide uitleg over de verschillende opslagmedia voor camcorders. Voor een kortere definitie van andere begrippen kun je in deverklarende woordenlijst voor de camcorder kijken.
Wil je nu meteen op zoek naar een digitale videocamera? Bekijk en vergelijk dan hier videocamera's!
Sensor
De sensor van de digitale videocamera is misschien wel de belangrijkste specificatie om op te letten bij de beeldkwaliteit. Voor optimaal, professioneel beeld is het verstandig om te kiezen voor een camcorder met 3 ccd-sensoren. Voor gewone gebruikers heb je aan één ccd-sensor al genoeg. Ccd-sensoren geven meer details weer dan cmos-sensoren, die bijvoorbeeld gebruikt worden in digitale camera’s of mobiele telefoons.
Zoom
Zoomen doe je wanneer je het beeld met je camera dichterbij haalt. Er zijn twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. Bij optische zoom wordt ingezoomd met de lens zelf en wordt de beeldkwaliteit behouden en bij digitale zoom wordt er als het ware een stukje uit het beeld geknipt dat daarna wordt uitvergroot. Hierdoor krijg je een slechte beeldkwaliteit. Wij raden daarom aan om alleen optische zoom te gebruiken en digitale zoom achterwege te laten. De optische zoomfactor van camcorders ligt tussen de 10 en de 20x, terwijl je met de meeste digitale videocamera’s wel 300 tot 400x digitaal kunt zoomen.
Opslagtype
Camcorders maken gebruik van verschillende opslagtypen. De bekendste zijn MiniDV, dvd, HD en geheugenkaarten. Hieronder geven we voor elk van deze opslagmedia een korte uitleg.
Kan ik ook foto's maken met een digitale camcorder?
Wat is het verschil tussen een Blu Ray-camcorder en een HD-camcorder?
Kan ik mijn oude analoge banden ook afspelen op een digitale videocamera?
Wil je meteen op zoek naar een digitale videocamera, bekijk en vergelijk dan hier videocamera's!
Kan ik ook foto's maken met een digitale camcorder?
Ja, mits het toestel hierover beschikt. Dit is de zogenaamde Foto Mode of Still Picture. Mocht je al een digitale camera hebben, dan is deze functie voor jou misschien niet zo interessant. De gemaakte foto, eigenlijk een stilgezet videoframe, wordt apart opgeslagen op een losse geheugenkaart, een memory stick. Dit extra geheugen zit meestal niet bij de videocamera in: deze moet je er los bij kopen. De gemaakte foto’s kan je ook op de pc bewerken en laten afdrukken.
Wat is het verschil tussen een Blu Ray-camcorder en een HD-camcorder?
Een Blu Ray-camcorder is een HD-camcorder met Blu Ray-functie ingebouwd. Blu-ray is het nieuwe dvd-formaat voor de toekomst. De video kan in de camera van de harddisk naar een Blu Ray-disc gekopieerd worden. Je hebt geen pc meer nodig en behoudt de hoogste kwaliteit video. Het schijfje kan zo afgespeeld worden in een Blu Ray-speler.
Kan ik mijn oude analoge banden ook afspelen op een digitale videocamera?
Nee. Alleen bij Sony is het mogelijk om de analoge Hi-8 af te spelen op een digitale camcorder. Sony heeft als enige merk Digital-8 als opslagtype. Mocht je al oude analoge Hi-8 tapes hebben, dan is het misschien verstandig om weer een Sony aan te schaffen.
Bekijk en vergelijk hier camcorders en vind de beste koop!
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van de gebruikte begripppen voor videocamera.
Bekijk en vergelijk hier videocamera's!
35mm equiv
Brandpuntsafstand van de lens, die gelijk is aan de brandpuntsafstand van de traditionele 35mm 'analoge' camera met een 50mm lens. Veel mensen bekend zijn met de brandpuntsafstand van lenzen voor 35mm filmcamera's. Daarom beschrijven de producenten van digitale camera's de brandpuntsafstand van hun camera's vaak door een referentie op te geven naar de brandpuntsafstand van een normale 35mm 'analoge' camera.
AE-programma's
AE-programma's zijn regels m.b.t. beeld, kleur en licht die de camera in acht neemt bij het filmen. Veel voorkomende programma's die je zult aantreffen zijn bijvoorbeeld 'portret', 'sneeuw', 'zonnig weer', etc. De camera bepaalt dan de meest optimale instellingen om in die omstandigheden te filmen.
Afmetingen sensor
De grootte van de optische sensor is belangrijk. Een grotere optische sensor kan meer licht opvangen waardoor het beeld scherper is doordat er minder signaalruis optreedt. Ook geeft een grotere sensor een beter resultaat bij optisch zoomen.
AVCHD
Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van AVCHD. Dit staat voor Advanced Video Codec High Definition. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de MPEG4/H.264-codec. Dit houdt in dat beelden zwaar gecomprimeerd kunnen worden zonder al te veel kwaliteitsverlies. Deze codec wordt steeds vaker gebruikt bij dvd- en Harddisk-camcorders. Het nadeel is echter wel dat het bewerken van materiaal op de computer een zware klus is en dus is een snelle computer belangrijk. Waarschijnlijk zal het bewerken van AVCHD-materiaal wel makkelijker gaan worden de komende jaren. Hiermee zullen de AVCHD-camcorders ook snel aan populariteit winnen.
Batterijtype
Sommige camera's werken op batterijen, anderen gebruiken een accu. Beiden soorten hebben hun voor- en nadelen. De meeste batterijen kan je op elke hoek van de straat kopen maar gaan minder lang mee. Accu's gaan langer mee dan batterijen, maar wanneer de accu leeg is moet je hem opladen met een externe accu-lader die je wel elke keer moet meenemen.
Beeldkwaliteit
De kwaliteit van de opgenomen beelden wordt bepaald door een aantal factoren als de sensorchip, de lens en de opnamemedia. Ook de compressie die plaatsvindt, is van belang. Op de meeste videocamera’s kun je instellen hoe sterk je de beelden wilt comprimeren. Door compressie nemen de beelden van de camcorder minder ruimte in beslag en kun je langer filmen. Maar niet alleen de omvang wordt minder, ook de kwaliteit. Dus: hoe sterker de compressie, hoe langer je kunt filmen, maar de kwaliteit wordt bij elke stap minder.
Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie staat voor de mogelijkheid om het beeld optisch of elektronisch te stabiliseren tijdens het filmen zodat trillende handen geen obstakel meer zijn. Optische beeldstabilisatie gebeurt door een 'drijvende' lens die tegen de camerabewegingen in beweegt. Elektronische beeldstabilisatie gebeurt middels een processor die het beeld digitaal stilhoudt.
Breedbeeld
Tegenwoordig zit er op bijna iedere camcorder een breedbeeldfunctie. Dit houdt in dat er in een 16:9 formaat kan worden opgenomen. Het lcd-scherm van de camcorder is vaak ook breedbeeld.
Bestandsformaten
Geeft weer hoe de digitale beelden in de camcorder worden opgeslagen. Er zijn verschillende bestandsformaten. De meest bekende zijn AVI, MPEG2 en MPEG4.
CCD
CCD staat voor Charged Coupled Device. De CCD-chip is een lichtgevoelige sensor. Via deze chip worden beelden vastgelegd. De beeldkwaliteit is afhankelijk van het aantal gebruikte pixels per sensor en ook van de omvang van de sensor. Hoe groter de CCD, hoe beter het beeld. Een normale camcorder bevat 1 CCD waar alle kleuren in verwerkt worden. Er zijn ook camcorders die voor de kleuren rood, groen en blauw een aparte CCD hebben. Dit levert doorgaans een erg goede beeldkwaliteit.
CMOS
CMOS staat voor Complementary Metal Oxide Semiconductor. Bij de meeste CMOS-sensoren zijn er een aantal transistors aanwezig per pixel die ervoor zorgen dat iedere pixel apart uitgelezen kan worden. Een CMOS-sensor geeft dus direct een digitaal signaal af. Hierdoor verbruikt de CMOS-sensor vaak minder energie dan de CCD-sensor.
In het verleden werd nog veelal de voorkeur gegeven aan de CCD-sensor omdat deze een betere kwaliteit gaf. De CMOS-sensor daarentegen was weer goedkoper in productie. Tegenwoordig zijn beide sensoren gelijkwaardig aan elkaar. CMOS is in kwaliteit sterk vooruit gegaan, terwijl bij de CCD de productiekosten verlaagd zijn. Er zijn veel producenten die tegenwoordig ook de CMOS-sensor in hun apparatuur verwerken.
Diafragma
Grootste opening die het diafragma kan bereiken. Met het diafragma kun je bepalen hoeveel licht er op de sensor valt. De grootte van het diafragma geven we aan met een f-getal. Ook kan je hiermee de scherpte regelen van een opname. Bij een groter diafragma (uitgedrukt in een kleine ‘f’ waarde) valt er veel licht op de lens en krijg je onscherpte in je opname. Hierdoor springt het onderwerp als het ware naar voren. Dit wordt veel gebruikt als je bijvoorbeeld een bloem in beeld wilt nemen en de achtergrond volledig onscherp wilt hebben. Bij een kleiner diafragma (uitgedrukt in een hoge ‘f’-waarde) valt er weinig licht op sensor en neemt de scherptediepte toe. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in een landschap ook de achterste rij bomen scherp hebt.
Digitale zoom
Naast optische zoom kunnen de meeste camera's digitaal zoomen. Dit houdt in dat de pixels van je foto digitaal 'opgeblazen' worden zodat het beeld groter lijkt. De scherpte en kwaliteit van je foto gaan hierbij echter wel achteruit.
Foto modus
"Foto modus" geeft aan of deze videocamera over de mogelijkheid beschikt om naast films ook foto's te maken.
Grootte harde schijf
Wanneer je een camcorder met harddisk koopt, zijn er verschillende groottes beschikbaar. Het meest gangbaar is 20 of 30 GB, maar sommige hebben ook een harde schijf van 60 of 100 GB. Hoeveel uur dit oplevert aan opnametijd hangt af van de instelling. Film je in de hoogste kwaliteit dan zal een camcorder met 30 GB ongeveer zo’n 7 uur aan opnametijd hebben. Met een ‘normale’ instelling is de opnametijd bij 30 GB ongeveer 20 uur. Maar de opnametijden kunnen per producent nogal verschillen.
Lcd-grootte
De grootte van het Lcd-scherm wordt vaak aangegeven in inches. 1 inch is 2,54 cm. De meeste lcd-schermen liggen tussen 2,5 en 3,5 inch. De grootte is dan diagonaal over het scherm gemeten.
Lcd-type
Indicatie over welk type lcd-scherm er wordt gebruikt. LCD staat voor Liquid Crystal Display en is een klein, energiezuinig schermpje dat is ingebouwd in een digitale camera. Hierop kun je zien wat de camera ziet tijdens het filmen en je kunt de gemaakte video's direct bekijken. De bediening en instelling van de camera verloopt veelal via een menu dat te zien is op dit schermpje. Voor lcd-schermen worden verschillende technieken gebruikt:
De types STN en DSTN zijn weinig voorkomend en veelal van slechtere kwaliteit dan de hedendaagse TFT-schermen.
Lux rating
Een camcorder met een hoge lichtgevoeligheid is in veel situaties erg handig. ‘s Avonds een opname maken van een buurtfeest of binnen in een kerk filmen is dan geen probleem. Een camcorder met een hoge lichtgevoeligheid maakt nog steeds uitstekende opnames, ook als er weinig licht is. De lichtgevoeligheid van een sensor wordt uitgedrukt in lux. Hoe lager dit getal, hoe beter de camera presteert bij weinig licht. Een camcorder met een 2 lux-rating is gevoeliger en maakt dus betere opnames dan een camcorder met een 4 lux-rating.
Nightshot
Dit veld geeft aan of de digitale videocamera beschikt over de mogelijkheid om in het donker heldere opnames te maken. Vaak gebeurt dit door een digitale stap waar het licht dat er is wordt versterkt, dan wel middels infrarood licht.
Opslagtype
Digitale videocamera's gebruiken doorgaans MiniDV, DVD, harde schijf of geheugenkaarten als opslag. Voor informatie over het aan te raden opslagtype is het raadzaam onze algemene informatie over videocamera's te lezen.
Optische zoom
Optische zoom gebeurt middels het lensmechanisme van de camera zelf. Hiermee bereik je een kwalitatief goed zoomresultaat en worden er, zoals bij digitaal zoomen, geen beeldpunten verdubbeld om het zoomeffect te bereiken.
Sluitertijd
De sluitertijd geeft de tijdsduur aan dat de sluiter minimaal open blijft. Een snelle sluitertijd is bijvoorbeeld 'één tweeduizendste van een seconde'. Gedurende die zeer korte periode kan er licht door de lens op de sensor vallen waarna er een beeld van wordt gevormd. Snelle sluitertijden worden vooral gebruikt in zeer lichte omgevingen. Een trage sluitertijd is bijvoorbeeld '15 seconden'. Gedurende die zeer lange periode kan er licht door de lens op de sensor vallen waarna er een beeld van wordt gevormd. Trage (lange) sluitertijden worden vooral gebruikt in zeer donkere omgevingen of om speciale effecten in foto's op te nemen. Bijvoorbeeld de strepen van autolichten op een autosnelweg.
Tegenlicht comp.
Als het te fotograferen object zich vóór een lichtbron bevindt, is er sprake van tegenlicht. Hierdoor is er uiteindelijk alleen een silhouet te zien van het object. Videocamera's met deze optie compenseren het tegenlicht middels een backlight of door de diafragmaopening iets groter te maken. Dit is echter niet altijd een goede oplossing. Het kan voorkomen dat de intensiteit van het tegenlicht ook toeneemt waardoor de achtergrond kan 'verbleken' door overbelichting.
Usb-streaming
Met deze functie kun je live video, foto's of clips opnemen en meteen via het internet doorgeven via de usb-connectie tussen de videocamera en de PC. De videocamera fungeert dan als een soort live webcam.
Video in
Middels deze ingang sluit je een ander medium aan op de videocamera voor bijvoorbeeld beeldoverdracht.
Video interface
Interface die de door camera gehanteerd wordt om de videobeelden over te brengen naar andere media. Veelal S-Video, USB of Firewire. De laatste is perfect om digitale videobeelden over te zetten naar de pc.
Videomontage
Voor degene die hun geschoten beelden later willen bewerken is de MiniDV-camcorder op dit moment nog steeds de beste keuze. Een dvd- of Harddisk-camcorder gebruikt MPEG2 als compressie. Wil je dit gaan bewerken, dan moet het omgezet worden naar AVI en dat zal nooit zo goed worden als het formaat wat de MiniDV gebruikt, namelijk DV AVI.
Video out
Uitgang tussen de camera en de televisie.
Witbalans
Verschillen in kleurtemperatuur door bijvoorbeeld TL-buizen en/of zonlicht moeten door de camera gecompenseerd worden. Dit gebeurt met het instellen van de witbalans - de combinatie van groen, rood en blauw die perfect wit licht oplevert. Dit gebeurt vaak automatisch maar het komt ook voor dat het handmatig ingesteld kan worden.
Zoomfunctie
Er zijn twee typen zoom bij videocamera’s: optische en digitale. De optische zoom werkt door middel van het mechanisch verstellen van lenzen in de camcorder zelf. Hierdoor blijft de kwaliteit van de foto hetzelfde terwijl bij digitale zoom een deel van het digitale beeld wordt 'opgeblazen'. Er gaat dan beeldkwaliteit verloren omdat er om meer beeldpunten wordt gevraagd dan er beschikbaar zijn. De videocamera moet dan de overige beeldpunten zelf berekenen, waardoor het beeld minder gedetailleerd wordt.
Bekijk en vergelijk hier camcorders en vind de beste koop!