Er zijn wasmachines en losse wasdrogers, maar er is ook de was-droogcombinatie. Deze was-droogcombinaties zijn DE oplossing voor huishoudens die geen extra ruimte hebben voor een losse droger en een losse wasmachine. Een was-droogcombinatie combineert twee apparaten in één apparaat. Jij gaat een was-droogcombinatie aanschaffen en kunt wel wat hulp gebruiken. Hierbij enkele tips waarop je kunt letten bij het kopen van een was-droogcombinatie.
Bekende merken van de was-droogcombinatie zijn: Aeg-Electrolux, Bosch, Edy, Indesit, Miele, Siemens en Zanussi.
De was-droogcombinatie
Vrijwel alle bekende merken hebben de was-droogcombinatie in hun assortiment. Er zijn drie modellen was-droogcombinaties te onderscheiden:
Droogmethode
Was-droogcombinaties bestaan alleen maar met een ingebouwde condensdroger en dus niet met luchtafvoer. Bij een condensdroger wordt het wasgoed gedroogd met behulp van warme lucht. De condensdroger laat waterdamp condenseren in een ingebouwd reservoir. Er is ook een montageset verkrijgbaar, waarmee de condensdroger op een waterafvoer wordt aangesloten. In het geval van de was-droogcombinatie wordt de condensdroger op dezelfde afvoer aangesloten als de wasmachine. Als je dit niet doet, moet je na iedere droogbeurt de opvangbak van de condensdroger legen.
Voorlader en bovenlader
Was-droogcombinaties kennen twee varianten:
Tip: Bij veel was-droogcombinaties is het deurscharnier verwisselbaar, zodat jij zelf kunt bepalen of het deurtje naar links of naar rechts sluit. Let hierop bij je aankoop!
Was-droogcombinatie of twee apparaten?
Uit testen van de Consumentenbond blijkt dat de was-droogcombinatie bij het wassen veel meer water verbruikt dan een losse wasmachine en dat het wasgoed minder goed droogt dan in een wasdroger. Ook het energiegebruik van een wasdroog-combinatie is hoger dan dat van twee aparte apparaten. Dit komt doordat het drogen in twee etappes geschiedt. Een ander nadeel hiervan is dat je ook geen twee wassen achter elkaar kunt draaien, aangezien de machine in gebruik is voor het drogen van de eerste.
Mocht je dus ruimte hebben voor een losse droger, dan adviseren wij je om eens in het productaanbod van wasdrogers te kijken. Wil je een specifieke uitleg over wasdrogers, kijk dan hier. In deze groep is meer keuze en de losse wasdrogers zijn energiezuiniger dan de was-droogcombinaties. Mocht je inderdaad besluiten om een losse droger aan te schaffen en je hebt nog geen wasmachine, bekijk dan ook eens het productaanbod wasmachines. Meer informatie over wasmachines kun je hier vinden. Als je een wasmachine en een losse droger op elkaar zet, de zogenaamde waszuil, neemt het alsnog niet veel extra ruimte in beslag.
Verwijderingsbijdrage
Tot slot: bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een wasmachine, droger of was-droogcombinatie, betaal je een verwijderingsbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaal je voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor was-droogcombinaties is dat € 5,00. Dit bedrag komt bovenop de aanschafprijs.
Kijk in de verklarende woordenlijst voor meer uitleg over de gebruikte begrippen voor de was-droogcombinatie.
Bekijk en vergelijk hier was-droogcombinaties en vind de beste koop!
Ik moet een verwijderingsbijdrage betalen, wat is dat?
Bestaat de energiepremie nog bij de aanschaf van een zuinige was-droog combinatie?
Wordt mijn nieuwe machine ook op een hogere etage bezorgd (geen lift)?
Wordt mijn nieuwe was-droogcombinatie ook geplaatst en aangesloten?
Wordt de oude machine meegenomen, als ook het verpakkingsmateriaal van de nieuwe?
Wil je meteen op zoeknaar een was-droogcombinatie? Vergelijk dan hier alle was-droogcombinaties!
Ik moet een verwijderingsbijdrage betalen, wat is dat?
Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een wasmachine, droger, koelkast of koffiezetapparaat, betaal je een verwijderingsbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaal je voor het afvoeren en recyclen van de oude. Voor een was-droog combinatie is dat E 5,00. Dit bedrag komt bovenop de aanschafprijs.
Bestaat de energiepremie nog bij de aanschaf van een zuinige was-droog combinatie?
Nee, de bestaande energiepremie voor het stimuleren van de aanschaf van energiezuinige apparaten, is wegens het succes ervan afgeschaft. De regeling werd stopgezet in oktober 2003 omdat toen het beschikbare budget al op was. Tot 15 januari 2004 konden aanvragen nog ingediend worden, daarna niet meer. Meer informatie hierover vind je bij het Ministerie van VROM.
Wordt mijn nieuwe machine ook op een hogere etage bezorgd (geen lift)?
Ja en nee. Niet alle leveranciers bezorgen standaard op hogere etages. Veel van onze leveranciers wel maar lees daarvoor de leverings- en bezorgvoorwaarden van de desbetreffende winkel. In geval van twijfel, geef het aan bij het plaatsen van de bestelling. Sommige leveranciers bezorgen wel op hogere etages, andere niet omdat de chauffeur bijvoorbeeld alleen in de vrachtwagen zit. Vraag er vooral naar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wordt mijn nieuwe was-droogcombinatie ook geplaatst en aangesloten?
Ja en nee. Niet alle winkels leveren deze service. Veel leveranciers bezorgen alleen maar tot aan de eerste trap. Mocht je op een hogere etage wonen en een lift hebben, bezorgt de leverancier de machine in huis. Bij de winkelinformatie staat of de leverancier de extra service levert van het aansluiten van de nieuwe machine.Vraag ernaar op het moment dat je de bestelling plaatst.
Wordt de oude machine meegenomen, als ook het verpakkingsmateriaal van de nieuwe?
Leveranciers zijn verplicht om de oude machine mee te nemen, daar betaal je tenslotte de verwijderingsbijdrage voor (zie uitleg bij verwijderingsbijdrage). Geef bij de bestelling aan dat de oude machine mee terug moet, als ook het verpakkingsmateriaal van de nieuwe. Als de leverancier dat niet doet kun je twee dingen doen. Je laat de bestelling doorgaan en zorgt zelf voor het verwijderen van de oude machine en het verpakkingsmateriaal. Of je annuleert de bestelling en gaat verder op zoek naar een andere leverancier die wel de extra service levert. Meestal ben je dan duurder uit, omdat de leverancier voor deze extra service geld rekent.
Bekijk en vergelijk hier was-droogcombinaties en vind de beste koop!
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van de gebruikte begrippen bij was-droogcombinaties.
Wil je meteen op zoeknaar een was-droogcombinatie? Vergelijk dan hier alle was-droogcombinaties!
Aansluitwaarde
Dit veld geeft in Kilowatt de aansluitwaarde van de wascombinatie aan. De combinatie moet altijd aangesloten zijn op een randgeaard stopcontact.
Anti-kreukfase
Met de anti-kreukfase wordt voorkomen dat de gedroogde kleding helemaal in de kreukels uit de droger komt.
Aquastop / waterklok
Met een waterklok of aquastop wordt het water afgesloten op het moment dat de machine een storing heeft, er een lekkage is of als de wasmachine dreigt over te lopen.
Balanssysteem
Het balanssysteem van de wasmachine zorgt ervoor dat de machine ten alle tijde stabiel blijft staan en niet gaat 'lopen' bij centrifugeren of bij een scheefgeladen machine.
Beladingssensor
Als de machine hierover beschikt, geeft de machine een waarschuwingssignaal op het moment dat de machine te zwaar beladen is. Je dient dan eerst wasgoed uit de machine te halen voordat je deze veilig kunt aanzetten.
Besturing droger
De programma's van de droger werken met een tijdsmeting of met een vochtigheidsmeting. Bij vochtigheidsmeting controleert de machine zelf de vochtigheid van de was, waardoor de droger zelf de lengte van de programma's bepaalt. Met een wasdroger op tijdsmeting is het programma altijd even lang, ongeacht de vochtigheid van de was. Het kan dan zijn dat de droger nog bezig is terwijl de was allang droog is. Programmagestuurde machines gaan efficiënter om met de energie.
Bekijk en vergelijk hier was-droogcombinaties en vind de beste koop!
Capaciteit droger
Met de capaciteit van de wasdroger wordt aangegeven hoe groot het maximale gewicht is dat de machine per droogbeurt aankan. De grootte van de trommel is van belang voor de capaciteit van de machine. Hoe groter de trommel, hoe meer was je tegelijkertijd kunt drogen. De capaciteit van de droger wordt aangegeven in kilo's droog wasgoed. Standaard is dat 5 kilo maar dit kan oplopen tot 7 kilo of teruglopen tot 2,5 kilo bij was-droogcombinaties. Bij een was-droogcombinatie droog je de was in 2 delen.
Capaciteit wasmachine
Met de capaciteit van de wasmachine wordt aangegeven hoe groot het maximale gewicht is dat de machine per wasbeurt aankan. De grootte van de trommel is van belang voor de capaciteit van de machine. Hoe groter de trommel, hoe meer was je tegelijkertijd kunt wassen. De capaciteit van de wasmachine wordt aangegeven in kilo's droog wasgoed. Standaard is dat 5 kilo maar dit kan oplopen tot 10 kilo of teruglopen tot 3,5 kilo.
Deurscharnier
Het deurscharnier van de vulopening van de voorlader zit links of rechts. Bij veel modellen is het deurscharnier verwisselbaar. Het deurtje is dan heel simpel om te zetten, zodat hij naar de kant van je voorkeur sluit.
Droger
Een was-droogcombinatie bestaat alleen maar met een ingebouwde condensdroger en dus niet met een luchtafvoerdroger. Bij een condensdroger wordt de was gedroogd met behulp van warme lucht. De condensdroger laat waterdamp condenseren in een ingebouwd reservoir. Er is ook een montageset verkrijgbaar waarmee de condensdroger op een waterafvoer wordt aangesloten. In het geval van de was-droogcombinatie wordt de condensdroger op dezelfde afvoer aangesloten als de wasmachine. Als je dit niet doet, moet je na iedere droogbeurt de opvangbak van de condensdroger legen.
Droogcapaciteit
Let op, want de was-droogcombinatie heeft een maximumcapaciteit voor het drogen en voor het wassen. De droogcapaciteit van de was-droogcombinatie is een stuk kleiner en daarom wordt het wasgoed meestal in twee helften gedroogd. Dit is anders dan bij een losse droger omdat de trommel van de was-droogcombinatie minder groot is.
Bekijk en vergelijk hier was-droogcombinaties en vind de beste koop!
Droogresultaat
Met een lettersysteem wordt het droogresultaat aangegeven. Deze lettercombinaties gaan van A naar D, waarbij A het beste resultaat geeft.
Eindsignaal
Met een eindsignaal (een zoem- of belsignaal) geeft de wascombinatie aan dat het gekozen programma klaar is.
Energiezuinig programma
Naast de standaard was- en droogprogramma's zijn er ook energiezuinige programma's. Deze maken gebruik van minder water en stroom doordat het hier programma efficiënter mee omgaat. Je herkent deze programma's aan de E-indicatie naast het programma of de letter A.
Energieverbruik
Een was-droogcombinatie gebruikt water en stroom. Met een lettersysteem wordt de energieklasse aangegeven. Deze letters gaan van A naar G, waarbij A staat voor het meest energie- en waterzuinig. De meeste was-droogcombinaties zijn klasse B of C; sommige was-droogcombinaties leveren ook A- en D-modellen. De zuinigere was-droogcombinaties zijn duurder in aanschaf, maar je verdient dit terug doordat er minder water en stroom wordt gebruikt per was- en droogbeurt. Het energieverbruik wordt aangegeven in Kilowatt per wasbeurt.
Filterindicatie
Je moet met regelmaat de filters in de droger schoonmaken. Hier verzamelen zich pluizen en stof. De filterindicatie geeft met een zoem- of belsignaal aan dat de filters eerst schoongemaakt moeten worden voordat de machine het programma verder kan afmaken.
Fuzzy logic
Fuzzy logic is het 'zelfdenkende' vermogen van de wasmachine. Met Fuzzy logic 'berekent' de machine de vervuildheid van de kleding en maakt met de hoeveelheid wasmiddel het meest efficiënt gebruik van de machine.
Gewicht
Het gewicht wordt gegeven in kilo's, zonder belading. Een wascombinatie is zo zwaar door het contragewicht wat erin zit. Deze zorgt ervoor dat de machine blijft staan tijdens het wassen en vooral tijdens het centrifugeren.
Grootte vulopening
De grootte van de vulopening wordt aangegeven in centimeters en wordt gegeven in diameter doorsnede. De voorladers hebben een standaard grootte voor de vulopening. Er zijn ook modellen met grotere vulopeningen. Dat kan handig kan zijn als je grote stukken was hebt, bijvoorbeeld een slaapzak of een hondenmand.
Bekijk en vergelijk hier was-droogcombinaties en vind de beste koop!
Handmatig instelbaar
Dit veld geeft aan of je, naast de automatische programma's, nog zelf de machine in kunt stellen. Bijvoorbeeld met een los centrifugeprogramma, aparte temperatuurregeling of dat je zelf het hele wasprogramma kunt samenstellen.
Handwas programma
Met het handwasprogramma is het mogelijk tere en delicate was in de machine te wassen in plaats van met de hand. De wasmachine kent hiervoor een apart handwasprogramma, waarbij het ook vaak mogelijk is hierbinnen nog zelf bepaalde modules aan of uit te zetten. Bijvoorbeeld de temperatuur of het toerental voor het centrifugeren.
Introductiemodel
Het jaar waarin de machine voor het eerst werd geïntroduceerd.
Kort programma
Een kort programma is handig voor kleine wasjes of was die niet sterk vervuild is. De temperatuur is in de regel apart instelbaar.
Maximale toerental
Bij de informatie over de wasmachine staat het toerental van de centrifuge. 1000, 1200, 1400, 1600 of meer toeren per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe droger de schone was uit de machine komt en hoe lager het restvochtpercentage. Bij veel modellen kun je zelf het toerental bepalen, wat handig is als je fijne was of tere kleding hebt die niet te lang in de centrifuge mag.
Model
Een was-droogcombinatie is vrijstaand of geschikt voor inbouw. De meeste modellen zijn vrijstaand. Je hoeft dan alleen maar te zorgen voor een aansluitkraan, veilige elektriciteitsaansluiting en waterafvoer. Er zijn ook inbouwmodellen waarbij de machine netjes wordt weggewerkt achter een kastdeur, bijvoorbeeld in de keuken. De inbouwmodellen zijn van dezelfde kwaliteit als het vrijstaande model, maar zijn in aanschaf verhoudingsgewijs duurder. Er zijn meer vrijstaande modellen dan inbouwmodellen, hoewel bijna ieder merk wel een inbouwvariant kent.
Programmaverloop indicator
Met de programmaindicatie kun je zien waar de machine is binnen het was- of droogprogramma. Vaak geeft de machine hierbij ook aan hoeveel minuten het nog duurt voordat het programma klaar is.
Bekijk en vergelijk hier was-droogcombinaties en vind de beste koop!
Resttijd aanduiding
In dit veld kun je zien hoeveel tijd de machine nog nodig heeft voordat het programma is afgerond. De tijd wordt aangegeven in minuten.
Restvochtpercentage
Het restvochtpercentage van de schone was is afhankelijk van het toerental van de centrifuge. Bij de informatie over de wasmachine staat het toerental van de centrifuge: 1000, 1200, 1400, 1600 of meer toeren per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe droger de schone was uit de machine komt en hoe lager het restvochtpercentage. Hoe lager het restvochtpercentage, des te sneller is je schone was droog aan de waslijn of via het droogprogramma in de wasdroger.
Starttijdkeuze
Met deze optie kun je zelf bepalen wanneer de machine met het programma mag starten. Je programmeert de machine voor en deze start dan op de door jou bepaalde tijd. Veel huishoudens in Nederland hebben een dubbele elektriciteitsmeter waardoor 's nachts wassen goedkoper is vanwege het goedkopere nachttarief. Dan is het handig om een wascombinatie te hebben waarbij je zelf de starttijd kunt bepalen.
Timer
Met een timer kun je zelf de starttijd van het programma bepalen. Veel huishoudens in Nederland hebben een dubbele elektriciteitsmeter waardoor 's nachts wassen goedkoper is vanwege het goedkopere nachttarief. Dan is het handig om een wascombinatie met een timer te hebben. Mocht de machine niet over een timer beschikken dan is een analoge combinatie met een timerstekker een prima alternatief.
Toeren instelbaar
Dit veld geeft aan of je zelf het toerental van de centrifuge kunt instellen. Dit is handig als je fijne was of tere kleding hebt die niet te lang in de centrifuge mag en ook nog eens op een laag toerental.
Trommelinhoud
De trommelinhoud geeft de capaciteit van de machine aan. Hoe groter de trommel, hoe meer was je tegelijkertijd kunt wassen. De capaciteit van de wasmachine wordt aangegeven in kilo's droog wasgoed. Standaard is dat 5 kilo, maar dit kan oplopen tot 10 kilo of teruglopen tot 3,5 kilo. Voor het drogen van de was gebruik je de helft van de capaciteit. Je droogt altijd in twee delen. Dus 2,5 of 3 kilo per keer.
Trommelverlichting
Dit veld geeft aan of de trommel verlicht wordt met behulp van een speciale verlichting.
Bekijk en vergelijk hier was-droogcombinaties en vind de beste koop!
Type lader
Wascombinaties kennen twee varianten: de bovenlader en de voorlader. Een bovenlader heeft de vulopening aan de bovenkant van het apparaat; de voorlader heeft de opening aan de voorkant. Bij een bovenlader scharniert de rechthoekige bovenkant open; de voorlader heeft een ronde vulopening. Bij veel modellen is het deurscharnier verwisselbaar zodat je zelf kunt bepalen of het deurtje naar links of rechts sluit.
Voorprogrammering
Met voorprogrammering kun je de wasmachine al helemaal instellen zodat deze op een later moment aangaat. Met een tijdschakelaar stel je zelf de gewenste starttijd in. Het voorprogrammeren van de wasmachine is handig voor huishoudens met nachtstroom. Voor hen is het goedkoper om 's nachts te wassen vanwege het goedkopere nachttarief.
Vulopening
De was-droogcombinaties hebben een standaard grootte voor de vulopening. Er zijn ook was-droogcombinaties met grotere vulopeningen, wat handig kan zijn als je grote stukken wasgoed hebt, bijvoorbeeld een slaapzak of een hondenmand. Dit vind je terug in de informatie over de was-droogcombinatie: de maat wordt gegeven in diameter doorsnede.
Warmwateraansluiting
Dit veld geeft aan of de wasmachine ook via een warmwaterleiding gevuld kan worden. Het kan goedkoper zijn om de machine via een zogenaamde Hotfill te vullen. Een Hotfill is een apparaat dat tussen een gasgestuurde boiler of combiketel en je wasmachine wordt geplaatst. Het water gaat dan voorverwarmd de wasmachine in via een warmwaterleiding. Het water wordt via een mengsysteem op de juiste temperatuur gebracht. Het is goedkoper om het water via gas te verwarmen dan elektrisch via de machine.
Wasresultaat
Met een lettersysteem wordt het wasresultaat aangegeven. Deze lettercombinaties gaan van A naar D, waarbij A het beste resultaat geeft.
Waterverbruik
Het waterverbruik wordt aangegeven in liters per wasbeurt. Sommige apparaten hebben een energie- en waterzuinig programma. Deze zitten in de regel onder dit getal.
Wolprogramma
Een wascombinatie kent een wolprogramma. Hierdoor is handwassen niet meer nodig. Met het wolprogramma was je op een lage temperatuur of koud en met een korte centrifuge op een laag toerental. Dit is meestal ook nog eens handmatig in te stellen. De wasdroger heeft een woldroogprogramma zodat je ook wollen kleding veilig kunt drogen. Let op het label in het kledingstuk zelf of de kleding daadwerkelijk in de droger gedroogd mag worden.
Bekijk en vergelijk hier was-droogcombinaties en vind de beste koop!