Capaciteit broodrooster
Kan ik alle soorten brood roosteren?
Ja, alle soorten brood kun je roosteren. Houd er rekening mee dat oud brood sneller wordt geroosterd dan vers brood. Bevroren brood duurt weer langer om te roosteren. Alleen in broodroosters met extra brede sleuven passen afwijkende broodformaten, zoals stokbrood, bolletjes, bagels en croissants.
Kan ik in een broodrooster ook tosti's maken?
Ja en nee. Sommige toasters zijn voorzien van tostitangen waarmee je tosti's maakt. Als de broodrooster deze niet heeft, is het niet mogelijk om er tosti's mee te maken.
Kan ik bevroren brood in de broodrooster ontdooien?
Ja, in een broodrooster kun je bevroren brood ontdooien. Echter, alleen bij broodroosters met een aparte ontdooi functie wordt het brood gelijkmatig ontdooid en geroosterd.
Mag ik een broodrooster met een vochtige doek schoonmaken?
Ja, maar alleen de buitenkant en alleen als het apparaat is uitgeschakeld. Water en elektriciteit blijven een gevaarlijke combinatie. Je mag de broodrooster ook nooit in water afwassen! Voor het schoonmaken van de binnenkant kun je het beste het apparaat op zijn kop houden en schudden. Sommige broodroosters hebben ook een kruimellade, die je er makkelijk uit kan schuiven. Deze kruimellade kun je wel in water wassen. Eventuele hardnekkige resten in de broodrooster kun je eruit peuteren met een kunststoflepel of houten lepel. Ga nooit met een mes of schaar in het apparaat poeren.
Moet ik een verwijderingsbijdrage betalen?
Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een wasmachine, droger, koelkast of koffiezetapparaat betaal je een verwijderingsbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaal je voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een broodrooster hoef je geen verwijderingsbijdrage te betalen.
Aantal boterhammen
Het aantal boterhammen geeft aan hoeveel boterhammen je tegelijkertijd kunt roosteren, ontdooien of opwarmen. Dit aantal hoeft niet gelijk te zijn aan het aantal sleufjes van de broodrooster.
Brede sleuven
Wil je stokbrood, croissants of boterhammen roosteren die dikker zijn dan de standaard boterham, let er dan op dat de broodrooster extra brede sleuven heeft. Die extra breedte zorgt ervoor dat afwijkende broodformaten ook passen.
Broodopzethouder
Een broodopzethouder zet je op de toaster om broodjes of croissants te verwarmen maar niet te roosteren.
Centreringsmechanisme
Met behulp van het centreringsmechanisme wordt het brood tussen de verwarmingselementen geplaatst, precies in het midden. Op deze manier wordt het brood gelijkmatig geroosterd.
Eenzijdig roosteren
Met de functie eenzijdig roosteren rooster je slechts één kant van het brood, wat handig is voor opengesneden broodjes of bagels.
Koude wand
Een veilige optie voor ouders met kinderen is de koele wand of koude wand. Deze zorgt ervoor dat de broodrooster aan de buitenkant koel blijft tijdens het gebruik.
Kruimellade
Een kruimellade is erg makkelijk voor het schoonmaken van het apparaat, want ook dat moet met regelmaat gebeuren. Alle kruimels komen in deze lade terecht.
Ontdooifunctie
Speciaal voor het ontdooien van brood zijn er toasters met ontdooifunctie die er voor zorgen dat het brood gelijkmatig ontdooid wordt. Het brood wordt tegelijk ontdooid en geroosterd.
Opwarmfunctie
De opwarmfunctie is om al eerder geroosterd brood opnieuw te verwarmen.
Temperatuurregeling
Je stelt de broodrooster in met de temperatuurregeling. Licht- of donkergeroosterd of er ergens tussenin, dat bepaal je zelf.
Temperatuursensor
De temperatuursensor zorgt ervoor dat de roostertijd automatisch wordt aangepast als het apparaat al opgewarmd is. De sensor voorkomt verbranden van het brood.
Tostitangen
Met behulp van tostitangen, het woord zegt het al, kun je tosti's maken in de broodrooster. Dit zijn losse houders die je in de broodrooster hangt.
Vermogen
Het vermogen is de hoeveelheid energie die de broodrooster per seconde verbruikt. Het vermogen wordt aangegeven in Watt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller het apparaat is.