Met een frietketel (of: frituurpan) maak je binnen een handomdraai lekkere snacks of andere tussendoortjes klaar. Als je olie gebruikt in plaats van vast frituurvet en als je de frietketel geregeld schoonmaakt, dan is frituren lang zo ongezond niet als wordt beweerd. Jij bent op zoek naar een frietketel en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Daarom geven wij je in deze tekst eerst enkele kooptips en daarna gaan we achtereenvolgens in op:
Bekijk en vergelijk hier frietketels en vind de beste koop!
Waarom moet ik een verwijderingsbijdrage betalen?
Waar laat ik de gebruikte olie, kan die gewoon bij het huisvuil?
Kan de frietketel in zijn geheel in de vaatwasser?
Kan ik ook buiten frituren?
Mag de frietketel mee naar de camping?
Wil je meteen op zoek naar frietketels? Bekijk en vergelijk dan hier frietketels!
Waarom moet ik een verwijderingsbijdrage betalen?
Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een frietketel, koelkast of vaatwasser betaal je een verwijderingsbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaal je voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een frietketel is dat € 1,00. Dit bedrag komt bovenop de aanschafprijs.
Waar laat ik de gebruikte olie, kan die gewoon bij het huisvuil?
Ja, de gebruikte olie kan gewoon bij het huisvuil. Zorg wel voor een gesloten verpakking.
Kan de frietketel in zijn geheel in de vaatwasser?
Nee. Een frietketel is een elektrisch apparaat en mag niet in de vaatwasser. Alleen de losse onderdelen zoals de binnenpan, de frituurmand en het deksel mogen in de afwasmachine, mits ze daarvoor geschikt zijn. Deze informatie tref je aan in de handleiding bij de frituurpan.
Kan ik ook buiten frituren?
Ja, dat kan. Zorg wel voor een veilige ondergrond.
Mag de frietketel mee naar de camping?
Je kunt een frituurpan gebruiken op de camping, mits het elektriciteitsnet hiervoor geschikt is. Er zijn ook campingmodellen met een aangepast wattage van 800 Watt.
Bekijk en vergelijk hier frietketels en vind de beste koop!
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van de gebruikte begrippen over friteuse.
Bekijk en vergelijk hier frietketels en vind de beste koop!
Aftapsysteem
De olie die je gebruikt moet met regelmaat ververst worden. Een handig hulpmiddel hiervoor is het aftapsysteem. Met dit systeem hoef je de frietketel niet op zijn kop te houden om de olie eruit te laten lopen. Het tapje zit aan de onderkant, waardoor je de olie netjes kunt opvangen en weggooien.
Diepvriesstand
Sommige modellen frietketels hebben een speciale diepvriesstand voor producten die nog bevroren in de pan gaan. Door deze aangepaste stand voorkom je het spetteren van hete olie en het eten behoudt zijn kwaliteit.
Duofrietketel
De meeste modellen hebben een enkele binnenpan met daarin de frituurmand. Er zijn ook duofrietketels voor de (semi-)professionele bakker. Deze bestaan uit twee van elkaar gescheiden open binnenpannen, ieder met een eigen temperatuurregeling. Hiermee kun je twee keer zoveel bakken als in een enkele frituurpan.
Indicatielamp thermostaat
Voordat je het eten in de pan gooit, warm je eerst de olie op. Zodra deze op de juiste temperatuur is, kun je aan de slag met bakken. De temperatuur van een frietketel is regelbaar en wordt met een indicatielamp weergegeven.
Inhoud
Een frietketel heeft een inhoud in liters en in gewicht. De hoeveelheid in liters geeft aan hoeveel frituurolie er in de pan gaat. De capaciteit van de frituurmand wordt aangegeven in gram.
Inhoud frituurmand
De capaciteit van de frituurmand wordt aangegeven in gram.
Kijkvenster
Verreweg de meeste frietketels hebben een transparant kijkvenster waardoor je kunt zien hoever het frituren gevorderd is. De frituurmand kun je tijdens het frituren omhoog halen met de lift. Dan hoeft het deksel dus niet open, maar kun je via het venster zien of het eten al klaar is.
Koele wand
Tijdens het gebruik van de frietketel zorgt de koele wand ervoor dat het apparaat aan de buitenkant niet verwarmd wordt. Je kunt de frietketel gewoon aanraken zonder de vingers te branden.
Koude zone
In de nieuwe modellen frietketels zit een koude zone. Dit houdt in dat het onderste deel van de frituurolie zich onder het verwarmingselement bevindt. De temperatuur is hier lager dan in de rest van de pan. Kruimels en frituurresten zakken naar de bodem van de frietketel maar verbranden niet, zodat de olie langer vers blijft.
Lcd-display
Hierop lees je de informatie af, zoals de temperatuur.
Lift
De frituurmand kun je tijdens het frituren omhoog halen met de lift. Dan hoeft het deksel dus niet open, maar kun je via het venster zien of het eten al klaar is. Als de inhoud van de frietketel klaar is, haal je met dezelfde lift de frituurmand omhoog en laat je het eten nog even uitlekken.
Timer
Hiermee kun je de baktijd van de frietketel instellen. Nadat deze tijd verlopen is, kun je je frietjes geel- en goudkleurig uit de frietketel halen zonder dat je er zelf constant bij in de buurt hoeft te blijven.
Vetfilter
Om frituurlucht in huis te voorkomen, zit er in het deksel van de frietketel een vetfilter. Dit filter kan permanent zijn, afwasbaar of verwijderbaar. Sommige filters moet je vervangen en dus los erbij kopen. Dit kost extra geld, houd daar rekening mee in het budget bij de aanschaf van het apparaat.
Bekijk en vergelijk hier frietketels en vind de beste koop!