Voorheen was de ultieme espresso alleen buitenshuis te drinken; nu is er een breed assortiment aan espressomachines voor thuisgebruik. Weinig is zo lekker als na een goede maaltijd een espresso te drinken of die heerlijke macchiato met schuimige warme melk. Met een beetje ervaring en handigheid bent u zelf binnen no time een echte Barista (een meester in het zetten van espresso).
Bekende merken espressomachines zijn van AEG, Bosch, Delonghi, Francis & Francis, Gaggia, Jura, Krups, La Pavoni, Magimix, Miele, Saeco en Siemens.
Soorten espressoapparaten
Er zijn globaal gezien 3 soorten espressoapparaten: volautomatische espressoapparaten, semi-automatische espressoapparaten en nespressoapparaten (met cups). Bij een volautomatisch espressoapparaat of een nespressoapparaat kost het u geen enkele moeite om een perfecte espresso te maken. Alles is voorgeprogrammeerd dus het werkt heel eenvoudig. U hoeft alleen het apparaat op tijd aan te zetten om op te warmen en er een cupje in te doen in geval van een nespresso. Met een druk op de knop heeft u een heerlijke Italiaanse espresso, ristretto of macchiato caldo (met warme, opgeklopte melk). Bij een semi-automatisch espressoapparaat moet u het een en ander zelf nog doen en heeft u zelf dus nog enigszins invloed op de smaak van uw eigen espresso. U kunt bijvoorbeeld de hoeveelheid koffie, de druk van het apparaat (bar) en het water dat u gebruikt zelf afstellen en regelen (bij een volautomatische espressomachine moet u die hoeveelheden van tevoren inprogrammeren). Uiteindelijk heeft u zelf dus meer invloed op de smaak en kwaliteit van uw espresso als u een semi-automatisch espressoapparaat koopt.
Perstechnieken
De sterke smaak van espresso wordt verkregen door de soort koffie en de manier waarop de koffie wordt gezet. Met behulp van hoge druk wordt het water door de koffie geperst. Dit gebeurt met één van de volgende technieken: met een pomp, via stoom, de post-in style of centrifugaal. De meeste espressoapparaten gebruiken het pompsysteem of zoals het ook wel wordt genoemd, het stoompijpje. Het pompsysteem levert hogere druk dan via stoom. De stoom wordt opgewekt door het koken van water. Dit pompsysteem is vaak ook te gebruiken als heetwatertap. Ook is het apparaat makkelijker in gebruik en goedkoper in aanschaf. De pompdruk waarmee het water door de koffie wordt geperst, wordt weergegeven in bar. Voor bar geldt: hoe hoger het aantal bar, hoe beter. Espressomachines met 15 bar of hoger garanderen prima espresso.
Losse koffie of cups?
Espresso wordt gezet van speciale aromatische koffie, meestal van de Arabica of soms de Robusta koffieboon. De boon wordt afhankelijk van de sterkte gebrand, van licht naar donker. Een espressoapparaat werkt op fijngemalen koffie, u kunt zelf kiezen in welke vorm: met cups, gemalen koffie, zelf te malen koffiebonen of met servings. Vaak zijn er ook ombouwsets te koop voor de machines, zodat u het systeem kunt gebruiken voor zowel losse koffie als servings. Goede koffiemerken voor espresso zijn Illy, Segafredo, Lavazza, Kimbo, La brasiliana en Bristot.
Extra’s espressoapparaat
Voor espressomachines geldt: hoe groter uw budget, des te meer functies en mogelijkheden van deze koffiemachine. Een duurder espressoapparaat beschikt over extra’s zoals instelbare koffiesterkte, bonen malen, een warmhoudplaatje of een timer. Verwarm uw espresso- of cappuccinokopjes altijd voor en laat de versgezette koffie niet afkoelen.
Verwijderingsbijdrage
Tot slot: bij de aanschaf van veel elektronische apparatuur zoals wasmachines, koelkasten, koffiezetapparaten of espressoapparaten betaalt u een recupelbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaalt u voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een espressoapparaat is dat € 0,05. Dit bedrag komt bovenop de aanschafprijs.
Meer informatie over het espressoapparaat vindt u in de verklarende woordenlijst voor het espressoapparaat.
Ga op zoek in de productvergelijker espressomachines, vergelijk espressoapparaten, luxe espressomachines en nespressoapparaten en vind de beste koop!
Is een Senseo-apparaat een espressomachine?
Ik moet een recupelbijdrage betalen, wat is dat?
Wat kan ik met een stoompijpje?
Hoe reinig ik een espressomachine?
Wat is het verschil tussen cups en servings?
Wat is bar?
Wat is het verschil tussen een espresso en gewone koffie?
Hoe maak ik de perfecte espresso?
Is een Senseo-apparaat een espressomachine?
Nee, een Senseo is een koffiezetapparaat. Via pads worden per keer 1 of 2 koppen koffie gezet. De manier waarop de koffie wordt gezet is niet gelijk aan de methode om espresso te maken: het blijft filterkoffie.
Ik moet een recupelbijdrage betalen, wat is dat?
Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een wasmachine, droger, koelkast of koffiezetapparaat betaalt u een recupelbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaalt u voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een espressoapparaat is dat € 0,05. Dit bedrag komt bovenop de aanschafprijs.
Wat kan ik met een stoompijpje?
Met een stoompijpje kunt u melk opwarmen voor cappuccino. Via het stoompijpje kan ook heet water worden gemaakt voor thee. U kunt het stoompijpje dan gebruiken als heetwatertap. Niet alle espressomachines beschikken over deze functie.
Hoe reinig ik een espressomachine?
Kalkaanslag wordt verwijderd met speciale ontkalker, in vloeibare vorm of in tabletten. Sommige apparaten kunnen dit ook zelf. Verwijder na gebruik altijd de koffieresten en zorg voor schoon water in het reservoir. Daarmee voorkomt u vervuiling van de machine.
Wat is het verschil tussen cups en servings?
Cups en servings zijn beiden gevuld met een standaard hoeveelheid gemalen espressokoffie. Cups zijn per stuk verpakte kleine metalen containers, terwijl servings in een soort papieren filter zitten. Cups zijn bol van vorm terwijl de servings plat zijn. Servings en cups zijn duurder dan de losse koffie of koffiebonen.
Wat is bar?
De sterke smaak van espresso wordt verkregen door de soort koffie en de manier waarop de koffie wordt gezet. Met behulp van hoge druk wordt het water door de koffie geperst. De pompdruk waarmee het water door de koffie wordt geperst, wordt weergegeven in bar. Voor bar geldt: hoe hoger het aantal bar, hoe beter. Espressomachines met 15 bar of hoger garanderen prima espresso.
Wat is het verschil tussen een espresso en gewone koffie?
Proef een espresso en u begrijpt direct het verschil met filterkoffie. De smaak is voller, het aroma rijker en de body dichter en zachter. Dat komt door de bijzondere bereidingswijze van de espressomachine, waarbij water onder hoge druk door een fijne koffiemaling gaat zodat de oplosbare stoffen er snel aan worden onttrokken. De kwaliteit van het resultaat is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren: de hoeveelheid koffie, de druk die wordt uitgeoefend, de watertemperatuur, de fijnheid van de maling en de extractietijd.
Hoe maak ik de perfecte espresso?
De kwaliteit van het resultaat is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren: de hoeveelheid koffie, de druk die wordt uitgeoefend, de watertemperatuur, de fijnheid van de maling en de extractietijd. En natuurlijk uw eigen voorkeur. Hierbij wat tips om tot een optimaal resultaat te komen. Belangrijk is dat het water dat u door de koffie perst erg heet is, maar niet kokend. De beste temperatuur is circa 90 tot 92°C. Ook is het belangrijk dat u de juiste koffie gebruikt, koffie die speciaal gemalen is voor een espressoapparaat. De juiste maalgraad heeft u wanneer 30cc water binnen 25 à 30 seconden door 7 gram koffie is geperst. Deze koffie is fijner gemalen dan filterkoffie. De gemalen koffie, ongeveer 7 gram, moet u goed aandrukken in de filter. De filter bevindt zich in de filterhouder, die u met een halve draai aan het apparaat bevestigt. De meeste apparaten worden geleverd met een 1- en 2-persoonsfilter. Als laatste moet het hete water met de juiste druk, circa 9 bar, door de filter worden geperst. De combinatie van de juiste druk en de juiste geperste, gemalen koffie geeft uw espresso zijn karakteristieke crèmelaagje (la crema). Let op: een constante temperatuur is belangrijk voor het zetten van een goede espresso. Daarom is het ook belangrijk dat het kopje al opgewarmd is voordat de koffie erin gaat. In een Italiaanse koffiebar staan daarom de espressokopjes bovenop de espressomachine.
Hieronder vindt u een alfabetisch overzicht van de gebruikte technische termen op de specificatiepagina.
Aansluiting waterleiding
De meeste espressomachines maken gebruik van een waterreservoir. Er zijn ook apparaten die rechtstreeks op de waterleiding kunnen worden aangesloten.
Aantal kopjes per keer
Per keer kunt u 1 of 2 kopjes espresso zetten. Er zijn ook grotere machines die 4 kopjes aankunnen.
Auto-ontkalken
Kalkaanslag wordt verwijderd met speciale ontkalker, in vloeibare vorm of in tabletten. Sommige apparaten kunnen dit ook zelf. Dit is auto-ontkalken.
Auto shut-off
Het espressoapparaat slaat automatisch af na een tijd stand-by te hebben gestaan. Dit is een beveiligingsfunctie.
Capuccino
Espresso is ook de basis voor een lekkere cappuccino. Met behulp van een systeem met een stoompijpje kunt u snel melk opwarmen. Via het stoompijpje kan ook heet water worden gemaakt, bijvoorbeeld voor thee. Als het espressoapparaat niet over een stoompijpje beschikt, kunt u de melk ook altijd opwarmen in de magnetron of in een pannetje. Een extra functie is het melkreservoir, waarmee u snel en gemakkelijk melk opwarmt. Gebruik hiervoor wel houdbare melk, aangezien het reservoir niet koelt.
Heetwatertap
Als een extra functie biedt espressoapparatuur soms een heetwatertap. Hiermee kunt u meteen thee zetten. Soms zit deze functie in het stoompijpje, soms is het een losse tap.
Inhoud waterreservoir
Het waterreservoir heeft een bepaalde capaciteit, voldoende voor een aantal kopjes koffie. Zorg wel altijd voor vers water. Dat komt de smaak van de koffie ten goede. Reinig het apparaat ook tijdig met ontkalker, mocht dit nodig zijn. Hiervoor zijn speciale ontkalkers te koop en sommige apparaten kunnen het zelf. Inbouwapparaten en de duurdere apparaten kunnen op een waterleiding worden aangesloten, zodat u altijd vers water hebt.
Koffiesterkte instelbaar
De koffiesterkte is niet altijd handmatig instelbaar: vaak gebeurt dit automatisch. Als u zelf de sterkte wilt bepalen is deze functie onmisbaar.
Ontkalker
Reinig het apparaat tijdig met ontkalker als dit nodig mocht zijn. Hiervoor zijn speciale ontkalkers te koop en sommige espressoapparaten kunnen het zelf. Inbouwapparaten en de duurdere espressoapparaten kunnen op een waterleiding worden aangesloten zodat je altijd vers water hebt.
Pompdruk
De sterke smaak van espresso wordt verkregen door de soort koffie en de manier waarop de koffie wordt gezet. Met behulp van hoge druk wordt het water door de koffie geperst. Dit gebeurt met een van de volgende technieken: met een pomp, via stoom, de post-in style of centrifugaal. De meeste espressoapparaten gebruiken het pompsysteem of stoom. Het pompsysteem levert hogere druk dan via stoom. De stoom wordt opgewekt door het koken van water. Dit apparaat is makkelijker in gebruik en goedkoper in aanschaf. De pompdruk waarmee het water door de koffie wordt geperst, wordt weergegeven in bar. Voor bar geldt: hoe hoger het aantal bar, hoe beter. Espressomachines met 15 bar of hoger garanderen prima espresso.
Soort koffie
Een espressoapparaat werkt op fijngemalen koffie, u kunt zelf kiezen in welke vorm. U kunt kiezen voor cups, u kunt zelf bonen malen of u gebruikt servings. Vaak zijn er ook ombouwsets te koop voor de machines, zodat u én losse koffie kunt gebruiken én servings.
Stoompijpje
Met behulp van het stoompijpje kunt u snel melk opwarmen. Via het stoompijpje kan ook heet water worden gemaakt voor bijvoorbeeld thee. Als het espressoapparaat niet over een stoompijpje beschikt, kunt u ook snel melk opwarmen in de magnetron of in een pannetje.
Systeem
De sterke smaak van espresso wordt verkregen door de soort koffie en de manier waarop de koffie wordt gezet. Met behulp van hoge druk wordt het water door de koffie geperst. Dit gebeurt met een van de volgende technieken: met een pomp, via stoom, de post-in style of centrifugaal. De meeste espressoapparaten gebruiken het pompsysteem of stoom. Het pompsysteem levert hogere druk dan via stoom. De stoom wordt opgewekt door het koken van water. Dit apparaat is makkelijker in gebruik en goedkoper in aanschaf. De post-in style is een handmatige pomp waarbij u zelf voor de druk moet zorgen door middel van het bedienen van het apparaat. Het centrifugale systeem draait koffie en water rond en zet op die manier espresso.
Timer
Als het espressoapparaat beschikt over een klok en timer kunt u het apparaat van tevoren instellen. De espresso wordt dan gezet op het door u gekozen tijdstip.
Type
Bedenk of u alleen een espressomachine wilt of een dubbel apparaat, namelijk inclusief een ' traditioneel' koffiezetapparaat voor filterkoffie. Deze combinaties zijn functioneel in gebruik en u heeft niet twee losse apparaten in de keuken staan, maar één. Beide machines zijn ook tegelijkertijd te gebruiken.
Warmhoudplaat kopjes
Voorverwarmde kopjes zijn essentieel voor een ultieme espresso. Met een warmhoudplaatje zijn de kopjes altijd op de juiste temperatuur.
Waterreservoir
Het waterreservoir van een espressoapparaat heeft een bepaalde capaciteit, voldoende voor een aantal kopjes koffie. Zorg wel altijd voor vers water, dat komt de smaak van de koffie ten goede.