Een koffiezetapparaat of espressoapparaat behoort tot de standaarduitrusting in je keuken en je maakt er veelvuldig gebruik van, dus je hebt een goede nodig! Jij bent op zoek naar een koffiezetapparaat of espressomachine en je kunt wel wat hulp gebruiken. In deze tekst geven we je eerst enkele kooptips en daarna gaan achtereenvolgens in op:
Wat voor filter moet ik hebben voor mijn koffiezetapparaat?
Wat is er handig aan een koffiepadsysteem?
Hoe reinig ik mijn koffiezetapparaat?
Ik zet 's ochtends koffie voor zes man, wat is het handigste apparaat voor mij?
Is een Senseo-apparaat een espressomachine?
Wat kan ik met een stoompijpje?
Wat is het verschil tussen cups en servings?
Wat is bar?
Wat is het verschil tussen een espresso en gewone koffie?
Hoe maak ik de perfecte espresso?
Ik moet een verwijderingsbijdrage betalen, wat is dat?
Bekijk en vergelijk hier alle koffiezetapparaten!
Wat voor filter moet ik hebben voor mijn koffiezetapparaat?
Er zijn verschillende formaten filter: 101, 102, 1x2, 1x4. In de specificaties van jouw koffiezetter staat welk formaat past bij het apparaat.
Wat is er handig aan een koffiepadsysteem?
Als je alleen of met z’n tweeën woont, is het een goede overweging om een apparaat met koffiepads te nemen. Hiermee kun je een of twee kopjes koffie zetten in plaats van een hele pot.
Hoe reinig ik mijn koffiezetapparaat?
Als je de koffiezetter al een tijdje hebt en de smaak wordt iets minder, dan is het waarschijnlijk tijd om hem te reinigen. Dit kan je doen met huishoudazijn of een speciaal koffiezetapparaat en waterkokerontkalkingsmiddel dat bij de supermarkt te koop is.
Ik zet 's ochtends koffie voor zes man, wat is het handigste apparaat voor mij?
Als je een groot gezin hebt of een klein bedrijf, is een dubbel koffiezetapparaat wel handig. Andere opties zijn een percolator of een groot apparaat met een kan inhoud van 2 liter.
Is een Senseo-apparaat een espressomachine?
Nee, een Senseo is een koffiezetapparaat. Via pads worden per keer 1 of 2 koppen koffie gezet. De manier waarop de koffie wordt gezet is niet gelijk aan de methode om espresso te maken: het blijft filterkoffie.
Bekijk en vergelijk hier alle koffiezetapparaten!
Wat kan ik met een stoompijpje?
Met een stoompijpje kun je melk opwarmen voor cappuccino. Via het stoompijpje kan ook heet water worden gemaakt voor thee. Je kunt het stoompijpje dan gebruiken als heetwatertap. Niet alle espressomachines beschikken over deze functie.
Wat is het verschil tussen cups en servings?
Cups en servings zijn beiden gevuld met een standaard hoeveelheid gemalen espressokoffie. Cups zijn per stuk verpakte kleine metalen containers, terwijl servings in een soort papieren filter zitten. Cups zijn bol van vorm terwijl de servings plat zijn. Servings en cups zijn duurder dan de losse koffie of koffiebonen.
Wat is bar?
De sterke smaak van espresso wordt verkregen door de soort koffie en de manier waarop de koffie wordt gezet. Met behulp van hoge druk wordt het water door de koffie geperst. De pompdruk waarmee het water door de koffie wordt geperst, wordt weergegeven in bar. Voor bar geldt: hoe hoger het aantal bar, hoe beter. Espressomachines met 15 bar of hoger garanderen prima espresso.
Wat is het verschil tussen een espresso en gewone koffie?
Proef een espresso en je begrijpt direct het verschil met filterkoffie. De smaak is voller, het aroma rijker en de body dichter en zachter. Dat komt door de bijzondere bereidingswijze van de espressomachine, waarbij water onder hoge druk door een fijne koffiemaling gaat zodat de oplosbare stoffen er snel aan worden onttrokken. De kwaliteit van het resultaat is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren: de hoeveelheid koffie, de druk die wordt uitgeoefend, de watertemperatuur, de fijnheid van de maling en de extractietijd.
Hoe maak ik de perfecte espresso?
De kwaliteit van het resultaat is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren: de hoeveelheid koffie, de druk die wordt uitgeoefend, de watertemperatuur, de fijnheid van de maling en de extractietijd. En natuurlijk je eigen voorkeur. Hierbij wat tips om tot een optimaal resultaat te komen. Belangrijk is dat het water dat je door de koffie perst erg heet is, maar niet kokend. De beste temperatuur is circa 90 tot 92°C. Ook is het belangrijk dat je de juiste koffie gebruikt, koffie die speciaal gemalen is voor een espressoapparaat. De juiste maalgraad heb je wanneer 30cc water binnen 25 à 30 seconden door 7 gram koffie is geperst. Deze koffie is fijner gemalen dan filterkoffie. De gemalen koffie, ongeveer 7 gram, moet je goed aandrukken in de filter. De filter bevindt zich in de filterhouder, die je met een halve draai aan het apparaat bevestigt. De meeste apparaten worden geleverd met een 1- en 2-persoonsfilter. Als laatste moet het hete water met de juiste druk, circa 9 bar, door de filter worden geperst. De combinatie van de juiste druk en de juiste geperste, gemalen koffie geeft je espresso zijn karakteristieke crèmelaagje (la crema). Let op: een constante temperatuur is belangrijk voor het zetten van een goede espresso. Daarom is het ook belangrijk dat het kopje al opgewarmd is voordat de koffie erin gaat. In een Italiaanse koffiebar staan daarom de espressokopjes bovenop de espressomachine.
Ik moet een verwijderingsbijdrage betalen, wat is dat?
Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een wasmachine, droger, koelkast of koffiezetapparaat betaal je een verwijderingsbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaal je voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een espressoapparaat of koffiezetapparaat is dat € 1,00. Dit bedrag komt bovenop de aanschafprijs.
Bekijk en vergelijk hier alle koffiezetapparaten!
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht met specificaties die je veel tegenkomt bij koffiezetapparaten. Heb je na het lezen van deze specificaties nog vragen, kijk dan bij de veelgestelde vragen. Wellicht geven deze een antwoord op je vraag.
Bekijk en vergelijk hier alle koffiezetapparaten!
Auto-ontkalken
Kalkaanslag wordt verwijderd met speciale ontkalker, in vloeibare vorm of in tabletten. Sommige apparaten kunnen dit ook zelf. Dit is auto-ontkalken.
Auto shut-off
Met de auto shut-off functie slaat het apparaat automatisch af na een bepaalde tijd. Dit is extra veilig voor als je nog wel eens het apparaat vergeet uit te zetten.
Capuccino
Espresso is ook de basis voor een lekkere cappuccino. Met behulp van een systeem met een stoompijpje kun je snel melk opwarmen. Via het stoompijpje kan ook heet water worden gemaakt, bijvoorbeeld voor thee. Als het espressoapparaat niet over een stoompijpje beschikt, kun je de melk ook altijd opwarmen in de microgolf of in een pannetje. Een extra functie is het melkreservoir, waarmee je snel en gemakkelijk melk opwarmt. Gebruik hiervoor wel houdbare melk, aangezien het reservoir niet koelt.
Druppelstop
Als het apparaat een druppelstop heeft, zal het niet doordruppelen nadat de kan eronder vandaan is gehaald.
Filterformaat
Er zijn verschillende formaten filter: 101, 102, 1x2, 1x4.
Heetwatertap
Als een extra functie biedt espressoapparatuur soms een heetwatertap. Hiermee kun je meteen thee zetten. Soms zit deze functie in het stoompijpje, soms is het een losse tap.
Bekijk en vergelijk hier alle koffiezetapparaten!
Koffiesterkte instelbaar
Met deze functie kun je zelf instellen hoe sterk je koffie wordt.
Pompdruk
De sterke smaak van espresso wordt verkregen door de soort koffie en de manier waarop de koffie wordt gezet. Met behulp van hoge druk wordt het water door de koffie geperst. Dit gebeurt met een van de volgende technieken: met een pomp, via stoom, de post-in style of centrifugaal. De meeste espressoapparaten gebruiken het pompsysteem of stoom. Het pompsysteem levert hogere druk dan via stoom. De stoom wordt opgewekt door het koken van water. Dit apparaat is makkelijker in gebruik en goedkoper in aanschaf. De pompdruk waarmee het water door de koffie wordt geperst, wordt weergegeven in bar. Voor bar geldt: hoe hoger het aantal bar, hoe beter. Espressomachines met 15 bar of hoger garanderen prima espresso.
Snoeropberging
Met snoeropberging kun je het snoer oprollen in het apparaat. Dit staat netter op het aanrecht.
Soort koffie
Hier wordt aangegeven of je gewone snelfilterkoffie, pads of cups nodig hebt.
Stoompijpje
Met behulp van het stoompijpje kun je snel melk opwarmen. Via het stoompijpje kan ook heet water worden gemaakt voor bijvoorbeeld thee. Als het espressoapparaat niet over een stoompijpje beschikt, kun je ook snel melk opwarmen in de magnetron of in een pannetje.
Systeem
De sterke smaak van espresso wordt verkregen door de soort koffie en de manier waarop de koffie wordt gezet. Met behulp van hoge druk wordt het water door de koffie geperst. Dit gebeurt met een van de volgende technieken: met een pomp, via stoom, de post-in style of centrifugaal. De meeste espressoapparaten gebruiken het pompsysteem of stoom. Het pompsysteem levert hogere druk dan via stoom. De stoom wordt opgewekt door het koken van water. Dit apparaat is makkelijker in gebruik en goedkoper in aanschaf. De post-in style is een handmatige pomp waarbij je zelf voor de druk moet zorgen door middel van het bedienen van het apparaat. Het centrifugale systeem draait koffie en water rond en zet op die manier espresso.
Bekijk en vergelijk hier alle koffiezetapparaten!
Timer
Een apparaat met timer kun je 's avonds klaar zetten zodat je 's ochtends bij het opstaan direct een vers kopje koffie hebt.
Type
Een standaard koffiezetapparaat is een simpele uitvoering met een enkele kan. Een dubbel apparaat heeft twee kannen naast elkaar. Een perculator is speciaal ontwikkeld voor grote groepen, hier kan vaak meer dan 2 liter koffie in. Een koffiepad systeem gebruikt in plaats van filters en losse koffie kant en klare pads (of cups), handig voor de een- of twee persoons huishoudens. Verder zijn er combinatie apparaten met een melkopschuimer of een waterkoker.
Type kan
Veel koffiezetapparaten hebben een glazen kan, maar je kunt ook kiezen voor een model waarbij de koffie direct in een thermoskan komt. Kleine een- of twee kops modellen hebben geen kan: hier kan de koffie direct in een beker worden gezet.
Warmhoudplaatkopjes
Voorverwarmde kopjes zijn essentieel voor een ultieme espresso. Met een warmhoudplaatje zijn de kopjes altijd op de juiste temperatuur.
Waterfilter
Een waterfilter zorgt ervoor dat onder andere de kalk die in het water zit niet in de koffie komt, maar achterblijft in het filter.
Zwenkfilter
De meeste snelfilterapparaten hebben een zwenkfilter, waarmee je de filterhouder naar buiten kunt trekken zonder dat hij los komt van de koffiezetter.
Bekijk en vergelijk hier alle koffiezetapparaten!