Water koken voor thee, soep of koffie gaat heel gemakkelijk en snel met een elektrische waterkoker. Er is een ruime keuze aan waterkokers beschikbaar, het geluid van de fluitende ketel als het water kookt is het enige dat wel eens gemist wordt. Jij wilt een waterkoker uitzoeken en kunt wel wat hulp gebruiken. Daarom geven we in de onderstaande tekst eerst kooptips, daarna bespreken we achtereenvolgens:
Kan ik ook thee zetten in een waterkoker?
Hoe ontkalk ik een waterkoker?
Zit er een filter in een waterkoker?
Kan ik alleen water koken of ook andere vloeistoffen?
Moet ik een verwijderingsbijdrage betalen?
Wil je meteen beginnen met het vergelijken van waterkokers? Bekijk en vergelijk dan hier waterkokers en vind de beste koop!
Kan ik ook thee zetten in een waterkoker?
Nee, dit is niet aan te bevelen. De binnenkant van de waterkoker komt dan helemaal onder de aanslag te zitten en je hebt kans dat het verwarmingselement beschadigt.
Hoe ontkalk ik een waterkoker?
Hiervoor zijn speciale producten te koop. Gebruik ze volgens de gebruiksaanwijzing en spoel het apparaat goed na. Een goed alternatief is schoonmaakazijn. Er zijn ook waterkokers met een ingebouwd anti-kalkfilter.
Zit er een filter in een waterkoker?
Niet in alle modellen, maar er zijn waterkokers met een drinkwaterfilter.
Kan ik alleen water koken of ook andere vloeistoffen?
Nee, je kunt alleen water koken. Water uit de kraan of mineraalwater uit een fles.
Moet ik een verwijderingsbijdrage betalen?
Bij de aanschaf van veel elektronische apparaten zoals een wasmachine, droger, koelkast of koffiezetapparaat betaal je een verwijderingsbijdrage. De bijdrage wordt gevraagd om oude en afgedankte apparaten op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Bij de aanschaf van een nieuw elektronisch apparaat betaal je voor het afvoeren en recyclen van het oude. Voor een waterkoker hoef je geen verwijderingsbijdrage te betalen.
Bekijk en vergelijk hier waterkokers en vind de beste koop!
Hieronder vind je een alfabetisch overzicht van veelgebruikte begrippen bij waterkokers.
Bekijk en vergelijk hier waterkokers en vind de beste koop!
Anti-kalkfilter
Een anti-kalkfilter zorgt ervoor dat er geen kalkaanslag in het water komt. Je kunt het apparaat ontkalken door speciale producten te gebruiken of schoonmaakazijn.
Automatische uitschakeling
Dit betekent dat de waterkoker na het bereiken van het kookpunt automatisch afslaat. De meeste moderne waterkokers slaan automatisch af.
Dekselopening
Geeft aan of de deksel vergrendelbaar is of een normale scharnieropening heeft.
Draaibaar voetstuk
Er zijn modellen met een draaibaar voetstuk, wat handig is voor links- en rechtshandigen. De waterkoker is voor beide partijen op deze manier op elke wijze op te pakken.
Droogkookbeveiliging
Wanneer het waterniveau onder het verwarmingselement komt, kan de waterkoker kapot gaan: dit wordt droogkoken genoemd. Een waterkoker met droogkookbeveiliging is hiertegen bestand.
Indicatielampje
Een indicatielampje geeft aan of het apparaat in werking is.
Inhoud
Geeft aan hoeveel liter water er in de waterkoker gaat.
Materialen
Een waterkoker wordt gemaakt van kunststof, metaal of RVS. Tegenwoordig zijn er ook hele mooie design waterkokers op de markt, die mooi in één lijn zijn met bijvoorbeeld het espressoapparaat en de broodrooster. Hier worden materialen gecombineerd, zoals kunststof met RVS. Een mooi voorbeeld hiervan is de Bosch Solitaire-lijn.
Snoerloos
Net zoals veel andere keukenapparaten heb je bij een waterkoker de keuze voor een snoergebonden of snoerloos model. Een snoerloos model kan van de basis worden verwijderd om zo het apparaat makkelijk te kunnen bijvullen. De snoerloze waterkoker moet om het water te verwarmen wel op de basis geplaatst worden.
Snoeropwikkeling
Net zoals veel andere keukenapparaten heb je bij een waterkoker de keuze voor een snoergebonden of snoerloos model. Als je kiest voor een model met snoer, is het handig als de koker een snoeropwikkeling in de voet heeft. Het teveel aan draad kun je zo mooi wegwerken.
Vermogen
Geeft de hoeveelheid energie aan die per seconde wordt verbruikt. Het vermogen wordt in Watt aangegeven.
Waterniveau indicator
Via een waterniveau indicator kun je precies zien hoeveel water er in de koker zit. Naast een maximale watercapaciteit tref je ook een minimale hoeveelheid aan.
Bekijk en vergelijk hier waterkokers en vind de beste koop!